Ormanların yok oluşuna sessiz kalmayın
Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, ormanların, tarihin hiçbir döneminde, son yüzyıl içinde yaşadığı gibi bir yok olma süreci yaşamadığını söyledi.
WWF Türkiye Genel Müdürü Demirayak, Türkiye ormanlarının yarısından fazlasının, son 50 yılda giderek artan oranda niteliğini kaybettiğini, bunun en önemli sebeplerinin de kalkınma girişimleri ve sürdürülebilir olmayan ormancılık faaliyetleri olduğunu söyledi.Türkiye'de bulunan 21 milyon hektar ormanın sadece yüzde 4'ünün korunduğunu belirten Demirayak, "korunan alanların gerektiği gibi korunması bile yasaların uygulanmaması, planlama sorunları ve değişik anlayışlar yüzünden tehlike altında" dedi.
Ormancılıkta ağırlık kereste üretimi üzerine yoğunlaşıyor. Yönetim planlarına göre ormanların yüzde 83'ü kereste üretimi için yönetiliyor. Kalan yüzde 17'lik kısım ise toprak ve su kaynaklarının korunması gibi birincil amaçlar için ayrılıyor.
"Keresteciliğe odaklanan bu anlayış, ormanların kereste üretiminden bağımsız, bir ekosistem olarak değerini anlamaktan uzak" diyen Demirayak, ayrıca bu yaklaşımın otlatma, yem, yakacak ve istihdam gibi özellikleri de göz ardı ettiğini vurguladı.
Tehditler
Demirayak ormanların, sahip oldukları biyolojik çeşitlilikle yeryüzündeki en değerli ekosistemler arasında bulunduğunu, barındırdığı yaşamsal zenginlikle, tüm habitatlar arasında ayrı bir yere sahip olduğunu söyledi.
"Ormanlar, tarihin hiçbir döneminde, son yüzyıl içinde yaşadığı gibi bir yok olma süreci yaşamamıştır. Bu yok olma sürecinin en önemli sebepleri insan kaynaklıdır."
Bunlar arasında sürdürülebilir olmayan odun üretimi, yapılaşma, yangınlar ve amaç dışı kullanımın sayılabileceğini kaydeden Demirayak şöyle konuştu:
"Ormancılık dışı etkinliklerin orman üzerindeki olumsuz etkileri arasında en önemlilerinden biri, hava kirliliği. Örneğin Türkiye'de, Yatağan'da kurulan termik santralin sebep olduğu kirlilik sonucu çevredeki ormanlar kurudu...
"Bir diğer önemli tehdit, yangınlar. Orman yangınları, bitkiler ve diğer canlıların ölümüne neden olarak inanılmaz boyutlarda ekolojik yıkımlarla sonuçlanıyor. İstatistiklere göre, orman yangınlarının hemen hemen tamamı insan kaynaklı."
Siz de katkıda bulunun
Demirayak, ormanların yok oluşunu engellemek için herkesin katkıda bulunması gerektiğini belirterek, ormanların yok olmaması için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
Sıradaki Haber
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz