hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NASA, Ay'ı "bombaladı"

    NASA, Ayı bombaladı
    expand

    Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), su bulma umuduyla Ay'ın güney kutbunu "bombaladı." NASA'nın gönderdiği roket Ay'ın güney kutbunu vurdu. Ay'da su olup olmadığına dair bilgiler bir iki gün içinde belli olacak.

    NASA'NIN AY'I BOMBALADIĞI TARİHİ ANI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN...

    NASA'NIN AY'I BOMBALAMA SİMÜLASYONUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...




    NASA'dan yapılan açıklamada, kraterin öngörüldüğü gibi uzay aracıyla bir merminin iki katı hızla vurulduğu belirtildi.

    NASA'nın "Lunar Crater Observation and Sensing Satellite" (LCROSS) adı verilen uzay aracı, ikiye ayrılarak, birkaç dakika arayla Ay'a çarptı.

    Uzay aracının ilk önce üst katı güney kutbundaki Cabeus kraterine çarparak, Ay'dan 15 km öteye enkaz ve toz bulutu çıkmasına yol açtı.

    Ardından enkaz bulutunun üzerinde uçacak LCROSS'un geriye kalan parçası, bunları toplayıp analiz edecek ve saatte 8 bin km hızla Ay'a çarpmadan önce su izlerini araştıracak.

    Ayrıca dünya ve uzaydaki teleskoplar da çarpışma anı izlendi.

    Ay'da su olduğu daha önceki araştırmalarda belirlenmesine karşın, bu "bombardımanla" suyun keşfi burada kalıcı bir üs kurmak olasılığını artıracak.

    Çarpışma Türkiye saatiyle 14.30 civarında başladı ve NASA TV'den canlı olarak yayınlandı.

    Sonuç birkaç gün sonra belli olacak

    NASA'nın Ay'da su veya buzun varlığını öğrenmek için bugün yaptığı çarpışma deneyinin sonucunu öğrenmek için birkaç gün beklemek gerekecek.

    79 milyon dolar tutarındaki bu uzay programının yöneticileri, "Lunar Crater Observation and Sensing Satellite" (LCROSS) aracının da aynı noktaya çakılmasından önce, ilk çarpışmada 10 km öteye sıçrayan toz bulutundan elde ettiği ve Dünya'ya geçtiği verilerin analizinin birkaç gün alacağını belirtti.

    LCROSS, ilk roket katının, merminin iki misli hızla Ay'ın güney kutbundaki bir kratere çarpmasından 4 dakika sonra NASA'nın öngördüğü şekilde aynı noktaya çakılmıştı.

    Bu arada NASA, Twitter'dan yaptığı açıklamada, uzay araçlarının Ay'ı vurmaları sırasında Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) Dünya'nın öte tarafında olması yüzünden mürettebatın çarpışmayı izleyemediğini bildirdi.

    Su bulunursa Ay'da üs kurulabilecek

    Konuyla ilgili görüşlerini CNN TÜRK'e canlı yayında anlatan İTÜ Uzay Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı Alim Rüstem Aslan, bu bombalamanın çok çok önemli bir görev olduğunu belirterek "Su arıyorlar. Su yaşam için gerekli. Ancak doğrudan insan için kullanılacak sudan söz etmiyorum. İnsanın yaşaması için gereklilikleri yerine getirmeye sağlayacak bir su aranıyor" dedi.

    Aslan, roketle vurulan alanın tesadüfen seçilmediğini, güneş yüzü görmeyen -200 santigratlık ısıya sahip karanlık, krater içinde bir alanın vurulduğu söyledi.

    NASA'nın suyu yakıt yapımında kullanmak üzere aradığının altını çizen Aslan, "Normalde suyu Dünya'dan uzaya götürmeniz gerekiyor. Su ağır bir yük. Eğer Ay'da su bulunursa diğer görevler için gerekli yakıt Ay'da üretilebilir" diye konuştu.

    Ay'a çarpan roketin hemen ardından gönderilen ikinci aracın birçok veri toplayıp götürdüğünü söyleyen Aslan, eğer Ay'da yeterli miktarda su bulunursa bunun insanlık için önemli bir adım olacağını belirtti.

    Aslan, Ay'da su bulunmasın durumunda Kuzey Kutbu'na benzeyen tartışmalar çıkabileceğini ancak uzayın Birleşmiş Milletler'in ilgili yönetmeliklerine göre tüm insanlığın ortak malı olduğunu açıkladı.

    Ancak uzayda hak iddia edebilmek için oraya gidebilmek gerektiğini de belirtti.



    Bilim adamları ne diyor?

    Bilim adamları, NASA'nın Ay'ı vurma denemesinde su ve buz izine rastlanmasının büyük bir keşif olacağını belirttiler.

    NASA'da görevli bilim adamları, bu deney çerçevesinde ilk olarak 2 bin 200 kg ağırlığındaki roket katının TSİ 14.31'de güney kutbuna yakın Cabeus kraterine çarpmasından 4 dakika sonra, ilk çarpışmada 10 km öteye sıçrayan toz bulutunu inceleyen "Lunar Crater Observation and Sensing Satellite" (LCROSS) aracının da aynı noktaya öngörüldüğü şekilde çakıldığını kaydettiler.

    Bu deneyde su ve buz izine rastlanmasının büyük bir keşif olacağını söyleyen bilim adamları, Ay yüzeyinde su olmasının uzayın insanlı keşfinde yaşamsal bir kaynak olacağının altını çizdiler. Çarpışmayla Ay yüzeyinden 350 ton civarında toz toprak yükseldiği tahmin ediliyor.

    Suyun peşinde

    BBC'de yer alan habere göre son 50 yılda çeşitli gerekçelerle Ay yüzeyine 20 kadar araç çarptırıldı.

    Ancak Durham Üniversitesi'nin fizikçilerinden Doktor Vincent Eke, bu gibi bir amaçla daha önce hiç böyle bir deney yapılmadığını söyledi.

    Çok ufak bir alanı inceleyeceklerini söyleyen Eke, ancak istedikleri gibi çarpma parçacıkların saçılmasına yol açarsa, bunun önemli bulgular sağlayacağını belirtti.

    Bilimadamları deneyin yüzeyde buz halinde su bulunduğunu teyit etmesinin önemli bir keşif olacağını belirtiyor.

    Ay'da su varlığı, insanların uyduyu daha yakından keşfi ve kalıcı üsler kurulması için hayati bir kaynak olabilir.

    Bilim adamları uzun zamandır Ay'ın kutuplarındaki kraterlerde buz halinde su olabileceğine inanıyor, ancak bunun varlığı daha önce hiç verilerle kanıtlanmadı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow