hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mars’ta yaşam kalıntıları ortaya çıktı

    Mars’ta yaşam kalıntıları ortaya çıktı
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Perseverance Rover, Mars’ta bulunan Jezero Krateri’nde organik bileşiklere dair kanıtlar buldu. Ancak kökenlerini doğrulamak için malzemeleri Dünya’ya gelmesi gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu bulgular Mars’ın bir zamanlar yaşama ev sahipliği yaptığını kesin olarak kanıtlamasa da, bu bulgular biyolojik olmayan yollarla da gelişmiş olabilir.

    Jezero Krateri’ni ilk keşfeden araç olan Perseverance Rover, Şubat 2021’den bu yana bölgeyi araştırıyor. Araştırmacılar, havzanın bir zamanlar içine akan bir nehirden bir delta da dahil olmak üzere eski bir göle ev sahipliği yaptığına inanılıyor. Burası Mars’ta yaşam kalıntılarını ortaya çıkarması en muhtemel bölgelerden biri olarak görülüyor.

    Jezero Krateri’nde organik moleküller karbon ve hidrojen atomları bulundu. Bunlar Dünya’da bildiğimiz yaşamın temel bileşenleri, ancak abiyolojik olarak da gelişebilirler. Genellikle bu bulgular yaşamın yapı taşları olarak düşünülüyor ve astrobiyologlar için oldukça heyecan verici bir ipucu olarak değerlendiriliyor.

    Keşif aracı, kaya yüzeylerindeki organik molekülleri ve mineralleri haritalayan bir araç kullanarak bu bulguları gözlemledi. Öyle ki krater tabanında gözlemlediği on hedefin tamamında organik maddeler bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Londra merkezli astrobiyolog Joseph Razzell Hollis, Gizmodo’ya yaptığı açıklamada, “Sonuçlarımız, Kızıl Gezegen’in bir zamanlar organik madde bakımından zengin olduğu, esas olarak karbon ve hidrojenden oluşan bileşikler olduğu ve bu organik maddenin bir kısmının milyarlarca yıl sonra hala tespit edilebildiği yönündeki Mars’a yapılan önceki robotik görevlerin gözlemlerini destekliyor” dedi. “Her tespit, her gözlem bize Mars’ın tarihini ve geçmişte yaşamı destekleyip desteklemediğini anlamaya yaklaştıran biraz daha fazla bilgi veriyor” dedi.

    Araştırmacılar molekülleri gözlemlediklerine göre, kökenleri hakkında daha fazla sonuca varmak için Dünya’daki laboratuvarlarda incelemeler yapmaları gerekecek.

    Bu örnekler karasal laboratuvarlara gönderilirse, örnekleri incelemek için daha yüksek uzamsal çözünürlük ve çok daha fazla özgüllük ve hassasiyet olmak üzere daha çeşitli araçlar kullanılabilecek. Bu da araştırmacılara daha iyi fikirler verecek.

    Şimdiye kadar Dünya’da incelenen tek Mars kayaları meteoritlerdi. Dikkatlice saklanmış ve kirlenmeye karşı korunmuş sağlam Mars kayalarını incelemek, gezegen bilimi için paha biçilmez olacaktır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow