Mars'ın başına gelen felaket Dünya'nın da başına gelir mi?
Mars’ta "sıvı halde su bulunduğu" açıklamasıyla bilim dünyasını sarsan NASA, Kızıl Gezegen'le ilgili yeni bir bulgu paylaştı. NASA, Mars'ın karbondioksit ağırlıklı atmosferinin bundan milyarlarca yıl önceki bir Güneş fırtınası nedeniyle parçalandığını duyurdu. Peki aynı şey bir gün Dünya'nın da başına gelir mi?
Haberin Devamı
Mars'ı Güneş bitirdi!
/

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars'la ilgili merakla beklenen yeni açıklamasını yaptı."Mars Atmosferi ve Değişen Evrimi" (MAVEN) misyonu kapsamında toplanan bulguların sonuçlarını açıklayan NASA, Mars'ın karbondioksit ağırlıklı atmosferinin bundan milyarlarca yıl önceki bir Güneş fırtınası nedeniyle parçalandığını duyurdu.
Ve Mars soğudu, çölleşti
/

Bu keşif, bir zamanlar Dünya benzeri bir gezegen olan Mars'ın nasıl soğuk ve çölleşmiş bir gezegen haline geldiği konusunda büyük ipuçları veriyor.Washington'daki NASA merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan astronot ve NASA yöneticisi John Grunsfeld, "Mars'ın bir zamanlar hayat belirtisi olan sıvı halde su bulunmasını destekleyecek kadar ılık bir atmosfere sahip olduğu görülüyor" dedi.
Haberin Devamı
Mars'ın küresel manyetik alan sorunsalı
/

Mars'ta Dünya'daki gibi bir küresel manyetik alan yok. Bu alan Dünya'yı Güneş fırtınalarının neden olduğu ultraviyole radyasyon, yüksek enerjili gaz patlamaları ve manyetik partiküllerden koruyor.
Güneş fırtınaları
/

Mars'ın yörüngesindeki MAVEN uzay aracının topladığı bilgileri aktaran NASA, soz konusu Güneş fırtınalarının şu an da Mars'ın atmosferinde saniyede 100 gram gaz kaybına neden olduğunu açıkladı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Milyarlarca yıl önce
/

Bilim insanlarına göre, Mars'ın atmosferinin parçalanmasına yol açan gelişmelerin üzerinden, 3.7 ila 4.2 milyar yıl arasında bir zaman geçti.
Mars'taki su nereye gitti?
/

MAVEN, Mars'taki suya neden olduğu konusunda ise henüz kesin bir sonuca ulaşamadı. Ancak bilim insanlarına göre iki ihtimal var: Ya atmosfere kaçtı ya da buzulların altında kaldı.Güneş'in atmosferinden gelen ve saatteki hızı 1,6 milyon kilometreye ulaşan proton ve elektron gibi partiküllerin akımı, güneş fırtınası olarak adlandırılıyor.NASA, Eylül ayı sonunda yaptığı açıklamada da, Mars'ta sıcak aylarda akan tuzlu su bulunduğuna dair çok güçlü kanıtlara ulaşıldığını açıklamıştı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Peki ya Dünya?
/

Peki aynı şey bir gün Dünya'nın da başına gelir mi?
Hayat hızla yok olur
/

Astronom Selçuk Topal'ın bu konudaki görüşleri Hürriyet'te yayınlandı.Topla'a göre dünya’nın güçlü bir manyetik alanı var. Ama umulmadık şiddette bir Güneş rüzgârı gezegenimizin manyetik alanını yok edebilir. Bu da hızlı bir şekilde Dünya üzerindeki hayatın yok olması anlamına geliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
"Güneş de bir gün ölecek ve ölürken bizi de yayında götürecek"
/

Topal açıklamasına şöyle devam etti:"Aynı Mars’ın başına geldiği gibi! Diğer yandan Güneş de bir gün ölecek ve ölürken bizi de yanında götürecek. Dünya atmosferi gitgide ısınacak ve bu da atmosferden kaçan madde oranını arttıracak. Ve öyle bir an gelecek ki artık gezegenimizin yüzeyinde su kalmayacak. Dünya Güneş’in genişlemesiyle yutulmadan ve buharlaşıp kaybolmadan önce yüzeyi kavurucu sıcaklar ve öldürücü radyasyon ile sürekli bombardıman altında olan bir gezegen haline gelecek. Merak etmeyin bu senaryoya birkaç milyar yıl daha var. Ancak beklenmedik çok şiddetli bir Güneş rüzgarı kalkanımız olan manyetik alanımızı yok edebilir ve bu süreç çok hızlanabilir."
Ne yapabiliriz?
/

Peki böyle bir şey olursa insanoğlu ne yapabilir?Selçuk Topal'ın cevabı çaresizliğimizi gösteriyor:"Mars’ın geçmişte başına gelen, Dünya’nın da başına gelirse, Güneş’ten gelen morötesi radyasyon bombardımanına karşı kimse bizi koruyamaz. İşte tam da bu nedenle milyonlarca kilometre ötedeki Mars üzerinde yapılan araştırmalar gezegenimiz Dünya’yı ve onun üzerinde doğayla barışık yaşayan tüm canlıları çok yakından ilgilendiriyor. Elbette doğayla barışık yaşamayı, doğaya saygı göstermeyi bir türlü becerememiş biz insanoğlunu da…"
Haberin Devamı
Haberin Devamı