Kuyruklu yıldızda uyuyan Philae'den haber var
Çuryumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına inişini gerçekleştiren ve daha sonra enerjisi tükenen Philae modülü, kuyrukluyıldızda uyumaya devam ederken şu ana kadar olanlar hakkında önemli bilgiler elde edildi.
Philae modülünün Rosetta uydusundan ayrılmasından, enerjisinin tükendiği ana dek yaşadıkları ile, mevcut konumu hakkında da fikir sahibi oldu.
Engadget’dan Mariella Moon’un 22 Kasım tarihli haberine göre, Philae’nin kuyrukluyıldıza inmesini sağlayan yer mürettebatı, kuyrukluyıldızın yüzeyini 3 boyutlu olarak görüntülemeyi başardı.
Yerden 2 mil yüksekte çekilen görüntüler, modülün yüzeye inmesinden önceki 1 saatte toplandı.
Philae organik moleküller buldu
Daha sonra yere inen modülün ayak kısmındaki sensörleri iniş sesini kaydetti. İniş sırasında kaydedilen 2 saniyelik ses sayesinde bilim insanları, kuyrukluyıldızın yüzeyinin muhtemelen birkaç santimlik toz tabakası ile kaplı olduğunu, tozun altında ise ‘sertleşmiş buz tozu tabakası’ olduğunu tespit etti.
Philae’nin topladığı örnekler sayesinde, kuyrukluyıldızın üzerinde organik moleküller bulunduğu ve karbon içerdikleri ortaya çıktı. Karbon ise, Dünya’da yaşamı başlatan yegane molekül.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz