Kurak bölgeler artık lazer ışınıyla yağmura kavuşacak
Yaklaşık 50 yıldır uygulanan ve verimliliği sürekli tartışma konusu olan bulut bombalama yoluyla yağmur yağdırma tekniği tarihe karışıyor. İsviçreli bilim adamları bulutlara lazer ışını tutarak yağmur yağdırmayı başardı.
İngiliz Daily Mail'in haberine göre, Cenevre Üniversitesi bilim adamları, Almanya'nın başkenti Berlin üzerinde bulutlara kısa lazer ışını atışları yaparak yağmur yağdırdı.
Çalışmayı yürüten ekibin başı Jerome Kasparyan, lazer yönteminin, 50 yıldır kullanılmakta olan ve hem verimliliği hem de çevre konusundaki zararları tartışma konusu olan gümüş iyodinle bulut bombalama yöntemine göre çok daha etkili ve çevre dostu olduğunu açıkladı.
Geleneksel gümüş iyodin yönteminde, yağmur bulutlarına içine gümüş iyodine tozları serpilerek su buharının yoğunlaşıp yağmur damlacıklarına dönüşmesi sağlanıyor.
Lazer teknolojisinde ise, buluta gönderilen lazer ışınları bulut içinde iyonize nitrojen ve oksijen moleküllerinden oluşan bir kanal oluşturuyor. Daha sonra bu iyonize nitrojen ve oksijen molekülleri tıpkı gümüş iyodin gibi işlev görüyor ve su buharını yoğunlaştırarak çapı 50 ile 80 mikrometre arasında değişen yağmur damlalarına dönüşmesine yol açıyor.
Dr. Kasparyan ve ekibi ilk denemelerini de Almanya'nın başkenti Berlin üzerinde gerçekleştirdi. Bu çerçevede Berlin üzerindeki bulutlara "Teramobil lazeri" ile ışın gönderilerek birkaç gün boyunca yağmur yağdırıldı.
Lazerle yağmur yönteminin önümüzdeki birkaç yıl içinde resmen kullanılmaya başlanması bekleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz