Jüpiter her zamankinden daha büyük olacak

Ankara Üniversitesi (AÜ) Rasathanesi 8 Haziran'da düzenleyeceği halk günü etkinliğinde gökyüzü meraklılarına, Jüpiter'in karşı konuma yaklaşması nedeniyle gökyüzünde yaşanacak şöleni izlettirecek.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, AÜ Rasathanesi, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projesi kapsamında gerçekleştirmekte olduğu astronomi etkinliklerine devam ediyor.
Rasathanenin 8 Haziran 2008 tarihinde yapacağı gökbilim etkinliğinde, Ay, Satürn ve Jüpiter'in yanı sıra bazı derin uzay cisimleri teleskoplarla gözlenecek.
Jüpiter, 9 Temmuz çarşamba günü "karşı konum" anlamına gelen Güneş ve Yer'le aynı doğru üzerinde olacak. Böylece gezegen, yörüngesi üzerinde Yer'e en fazla yaklaştığı konumda olacak.
Bu seneki karşı konumda Jüpiter, gökyüzünün Ay'dan sonraki en parlak gök cismi olacak. Karşı konuma bir ay kadar bir zaman olmasına karşın Jüpiter, Yer'e oldukça yaklaştı ve büyük oranda parlaklığa ulaştı.
9 Temmuz'da gerçekleşecek karşı konumda Yer'e yaklaşık 622 milyon kilometre uzaklıkta olacak olan Jüpiter, 8 Haziranda ise Yer'e 632 milyon kilometre uzaklıkta olacak.
8 Haziran akşamı saat 22.30'da Ay'dan hemen sonra güneydoğu ufkundan doğacak olan Jüpiter, sabaha kadar gözlenebilecek. Gezegen, Yer'e oldukça yaklaştığı için, her zamankinden parlak, Yer'den görünen diski de her zamankine göre biraz daha büyük olacak.
Rasathanenin bu ayki halk günü etkinliği, saat 20.00'de başlayacak ve havanın açık olması durumunda 00:00'a kadar sürecek. Jüpiterin yanı sıra, Ay, Satürn ve bazı derin uzay cisimlerinin teleskoplarla gözleneceği etkinlikte, Jüpiter gezegeninin kapsamlı bir şekilde anlatıldığı bir de sunum yapılacak.
Etkinlik programı ile ilgili tüm bilgiye http://rasathane.ankara.edu.tr/bilimtoplum/index.php adresinden ulaşılabilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz