hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Goriller de alet kullanabiliyor

    Goriller de alet kullanabiliyor
    expand

    Kongo'da araştırma yapan biyologlar, gorillerin basit aletler kullanabildiğini ilk kez gözlemledi. Bölgedeki goriller bataklık suların derinliğini ölçmek için sopa kullanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilim adamları şu ana dek gorillerin sadece esaret veya baskı altında alet kullandığını tahmin ediyordu. Maymunlar dünyasında sadece şempanze ve orangutanların alet kullandığı doğada gözlemlenmişti.
     
    Kongo'daki Bronx Hayvanat Bahçesi Doğal Yaşamı Koruma Derneği araştırmacısı Thomas Breuer, "doğadaki maymunlar arasında alet kullanımı kendi türümüzün evrimi ve diğer türlerin yetenekleri konusunda önemli ipuçları sağlıyor" diyor.
     
    Derinlik ölçer sopa
     
    Mbeli Baia sulak alanında yapılan incelemeler esnasında Leah adlı dişi goril, fillerin yarattığı bir çukurdan geçmeye çalışırken yarı beline kadar suya battı. Çukurdan çıkan Leah kendisine bir sopa buldu ve bunu kullanarak suyun derinliğini ölçtü.
     
    Kasımda da Efi adlı bir dişi goril ot toplarken kendisini desteklemek üzere bir ağaç parçasını baston gibi kullanırken görüldü. Efi ayrıca çamurlu yerlerden geçerken ağaç kütüklerini köprü olarak yere yatırıp kullandı.
     
    Şempanzelerle 40 yıl
     
    Bu araştırmalardan önce gorillerin diğer büyük maymunlardan daha az yetenekli olduğu düşünülüyordu. Şempanzeler ise 40 yıl önce tanınmış araştırmacı Jane Goodall Gombe, Tanzanya'da buluşlarını yaptığından beri izleniyor.
     
    Şempanzelerin sert kabuklu fıstıkları kırmak için taşları kullanmaları ve karınca yuvalarında çubuklar kullanarak balık tutar gibi karıncaları yakalayıp yemeleri birçok araştırma ve belgeselde yer aldı.
     
    Nezakete ihtiyaçları yok
     
    "Goriller çok daha büyük, güçlü ve yavaş. Şempanzeler süpermaymunlar olarak tanınıyor, gorillere ise ormanın zorbaları diye bakılıyor" diye konuşan Dünya Doğal Yaşam Fonu Başkanı ve maymun uzmanı Richard Carroll, 1980'den beri gorilleri araştırıyor.
     
    10 yıl önce kendilerine saldıran leoparları sopalarla püskürten gorilleri izleyen Carroll ayrıca, "goriller çok akıllı. Ama şempanzeler kadar nazik olmaya ihtiyaçları yok. Güç kullanarak karınca yuvasını paramparça edebiliyorlar" diyor.
     
    Tehlike altındalar
     
    Bu çalışmalar doğal yaşamı koruma grupları ve uluslarası kuruluşlar ile Kongo'daki korumalı parklar sayesinde mümkün oldu. Ancak ağaç kesimleri, avcılar ve ebola virüsü yüzünden goril nüfusu büyük tehdit altında.
     
    Kongo'da süren iç savaş da bölgede araştırma tehlikesini artırıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow