Gerçeğe dönüşen 10 tahmin!
Bilim-kurgu kitapları adı üzerinde kurgudur. Ama bazı yazarların geleceğe yönelik bu tahminleri hayret verici bir biçimde gerçeğe dönüştü ve dönüşmeye devam ediyor. İşte bir zamanlar "yok canım" dedirttiren bugün ise gerçekleşen 10 büyük tahmin...
H.G Wells 1914'te basılan "The World Set Free" kitabında atom bombasının tarifini yapıyordu. Kimseye pek de etkileyici gelmemişti, ta ki kitabın yayınlanmasından 30 yıl sonra yapılan ilk atom bombası testine kadar...
Mark Twain'in bilim kurgu hikayesi "From the London Times of 1904" bildiğimiz internet tarif ediyordu. Twain'in "telectroscope" adını verdiği telefon sistemiyle dünyanın her yerindeki insanlarla iletişim kurulabiliyordu. Kitap 1898'de yazılmıştı.
Jules verne "From the Earth to the Moon" kitabında Florida'daki üsten ilk Ay görevini gerçekleştiriyordu. 3 adam alüminyumdan yapılmış geniş kapsülleriyle Ay'a gidip orada yürüdü. Sonra da Dünya'ya dönüş yaptı... Bu hayali ay yürüyüşünden 100 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra NASA bu kurgu olayı gerçeği çevirmeyi başardı. Verne'nin yaptığı tahminlerin büyük bölümü tuttu. Öyle ki Verne'nin kapsüle verdiği ad Columbiad'ken NASA'nın verdiği isim ise Columbia'ydı.
Hugo Gernsback'in 1911 yılında yazdığı "Ralph 124C 41+" isimli kitabında adeta bugün yaşadığımız dünya anlatılıyordu. Uzaktan kumandalı televizyonlar, ses kayıt cihazları, güneş enerjisi vs. Tahminlerden en dikkat çekici olanı ise radardı. Kitap 1934 yılında basılabildi.
1968'de Internet yazılı medya için hayal edilemeyen bir durumdu. Arthur C. Clarke "2001: A Space Odyssey" adlı kitabında yer alan bir paragrafta adeta online gazeteciliği anlatıyordu. Metinde yazıların her saat otomatik olarak güncellendiği detayı bile yer alıyordu.
H.G. Wells tahminlerinde oldukça başarılı bir yazardı. Romanlarında geleceğin savaş makineleriyle ilgili başarılı tahminlerde bulundu. Atom bombasının yanı sıra "Land Ironclads" adıyla anlattığı tank da iyi bir tahmindi. 1903'te yayınlanan bir kısa öyküde yer alan bu savaş makinesine 42 asker sığabiliyordu. Tankın silahları uzaktan kumandalıydı ve araçtan dışarı çıkmadan kullanılabiliyordu. Nitekim bu hikayenin yayımlanmasından tam 13 yıl sonra dünya ilk tankla tanıştı.
İlk video oyunu 1958'de icat edilmişti. Ancak Arthur C. Clarke bundan iki yıl önce sanal oyunlar hakkında yazmıştı."The City and The Stars" adlı kitabında Diaspar adında bir şehri anlatan Clarke'ın bu şehirde her şey bilgisayarlar tarafından çalıştırılıyordu. Şehirdeki en popüler olay ise sanal oyunlardı.
Skype kamera ve bilgisayar yardımıyla dünyanın farklı bir yerindeki kişilerle görüntülü olarak konuşmanıza imkan sağlıyor. AT & T ilk görüntülü telefonu 1964 yılındaki New York Dünya Fuarı'nda tanıtmıştı. Ancak Hugo Gernsback, 1911 yılında bu fikri zaten ortaya atmıştı. Gernsback'in "Ralph 124C 41+" adlı kitabında "Telephot" adı verilen ve duvarlara monte edilen cihazlar üzerlerindeki birkaç butonu kullanarak başkalarıyla görüntülü olarak bağlantı kurmayı sağlıyordu. Öyleki, Gernsback'in öyküsündeki baş karakter gelecekteki kız arkadaşışla Telephot yardımıyla görüşebiliyordu.
Edward Bellamy bugün kullandığımız kredi kartını 1888 yılında yazmıştı. Bellamy'nin "Looking Backwards" adını verdiği kitabında kredi kartı tarif edilirken bugün bildiğimiz kredi kartı aynen anlatılıyordu. Kitap 1888 yılında uykuya dalan ve 2000 yılında sosyalist bir toplumda uyanan bir adamla ilgiliydi. Bellamy'nin gelecek versiyonunda kredi kartı sistemi, Amerika hükümeti tarafından yönetiliyordu.
Jules Verne'in "Denizler Altında 20 Bin Fersah" adlı eserinde bugünkü scuba dalışı anlatılıyordu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz