hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Discovery uzay mekiği ISS'e kenetlendi

    Discovery uzay mekiği ISSe kenetlendi
    expand

    Discovery uzay mekiğinin fırlatılışı sırasında gövdesine 5 parçanın çarpmasının ardından yapılan ilk hasar tespitinde bir soruna rastlanmazken, mekik başarılı bir şekilde Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) kenetlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Astronot Mark Kelly'nin komutasındaki Discovery'de, 6 astronot daha bulunuyor. Astronotlar, ISS'in 3 sakiniyle birlikte istasyona şimdiye dek eklenecek en büyük modül olan Japonya'nın 1 milyar dolar değerindeki bilimsel laboratuvarı Kibo'nun (Japonca umut) ikinci bölümününün tesisatını yapacak.
     
    Discovery'de, ayrıca ISS'in bozulan tuvaleti için yeni bir pompa da bulunuyor. Görev sonunda Discovery'deki astronotlardan Gregory Chamitoff, ISS'te geçen mart ayından bu yana yaşayan Garrett Reisman ile yer değiştirecek ve 6 ay süreyle istasyonda kalacak.
     
    Discovery uzay mekiğinin önceki günkü fırlatılışı sırasında devasa yakıt tankından kopan ve buz veya izolasyon maddesi olduğu sanılan 5 parçadan bir ya da ikisinin, mekiğin ısı kalkanına çarptığı belirlenmiş, ancak olayın kalkışın kritik kabul edilen ilk 2 dakikası sırasında meydana gelmediği belirtilmişti.
     
    Amerikan uzay mekiklerinin 15 kat yüksekliğinde ve 2 tona yakın çok soğuk sıvı hidrojen ile oksijen taşıyan dev yakıt tankları, her kalkışta sürekli parçalar kopan köpük yalıtım maddesiyle kaplı bulunuyor.
     
    Bu yalıtım maddesi parçalarından bir tanesi Columbia mekiğinin termal kalkanına kalkışta çarparak hasar vermiş ve mekiğin 1 Şubat 2003'te Dünya'ya dönüşü sırasında atmosferde parçalanarak 7 astronotun ölümüne neden olmuştu.
     
    Kazadan bu yana NASA, sorunu çözmek için çok çaba sarf ederken, mekik yörüngedeyken, Dünya'ya dönmeden önce gerekli onarımın yapılması amacıyla tüm ısı kalkanını astronotlara ayrıntılı bir şekilde kontrol ettiriyor.
     
    Japon "umudu" uzayda
     
    ISS ile bugün kenetlenecek uzay mekiğinin yük bölümünde, ISS'e şimdiye dek eklenecek en büyük modül olan Japonya'nın 1 milyar dolar değerindeki bilimsel laboratuvarı Kibo'nun (Japonca umut) ikinci bölümü bulunuyor.
     
    Discovery, ayrıca ISS'in bozulan tuvaleti için yeni bir pompa götürüyor. NASA'nın mart ayında ilk bölümünü ISS'e monte ettiği Japon laboratuvarı Kibo'nun uzay mekiğinin yük bölümünün tamamını kaplayan ikinci bölümü 11 metre uzunlukta ve yaklaşık 15 ton ağırlığında.
     
    Modülün üçüncü bölümünün gelecek yıl monte edilmesiyle Japon laboratuvarı Kibo'nun tamamlanması öngörülüyor. Laboratuvar, tüm parçalarıyla 2 milyar doları buluyor.
     
    Kibo'nun montajı, boş bir nitrojen gazı tankının ve arızalı bir güneş paneli parçasının değiştirilmesi için Discovery'nin 14 günlük görevi sırasında 3 kez uzay yürüyüşü yapılması öngörülüyor.



    Biri Japon, birisi kadın 7 kişilik mürettebatla fırlatılan Discovery, ISS'in bir astronotunu da değiştirecek.
     
    Şubat 2003'te Columbia mekiğinin atmosfere girişinde parçalanarak düşmesinden bu yana 10'uncu uzay mekiğini ISS'e gönderen NASA, İstasyon'un inşası tamamlanması için mekiklerin emekliye ayrılacağı 1 Ekim 2010'dan önce 10 mekik uçuşu daha yapmayı planlıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow