hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CERN Deneyi depreme sebep olur mu?

    CERN Deneyi depreme sebep olur mu
    expand

    CERN Atlas Deneyi Türkiye Koordinatörü, Doğuş Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serkant Ali Çetin CNN TÜRK’te Enver Aysever’in Aykırı Sorular programına konuk oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Fizikçiler asık suratlı insanlar değildir" diyen Prof. Dr. Serkant Ali Çetin Çetin, Türkiye’nin en genç doçentlik tezini veren isimlerinden biri aynı zamanda.

    “Fizikçiler asık suratlı değillerdir, belki biraz fazla kafaları meşgul oluyor, bazen fazla aslında her şeye bakarken her şeye paralel düşünmeye çalışıyoruz ama fizikçi olmakla hayattan keyif almak aslında bana göre aynı şeyler. Benim fiziği seçmemin sebeplerinden biriydi diyebilirim. Daha çok eğlenmek, aynı zamanda öğrenmek.”

    CERN’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çetin, Tanrı Parçacığı’nın Higgs Bozonu’nun bulunmasının insanlık adına ne sağlayacağını anlattı:

    TANRI PARÇACIĞININ BULUNMASI ERTESİ GÜN BİLİNMEYECEK BİR KATKI SAĞLAYACAK

    “Higgs bilindik ve bulunduk kadarıylaysa ne işe yarayacağını bilmiyorum. Benim, senin, onların çocukları bulur mu; ama inanın elektronun keşfinden sonra atomun yapısını doğru bulandan sonra ne işe yarayacağını tahmin eden insan muhtemelen olmamıştır. Bu aynı soruyu sormak lazım şurada bu yayını yapıyor olmak, insanlarla buluşuyor olmak, internet teknolojisini kullanıyor olmak zamanında belki atomun belki elektronun keşfedilmesiyle başlamadı mı? O zaman bunu söyleyemezdik. Ama her temel bilim araştırmasında olduğu gibi ertesi gün bilemeyeceğin bir katkı yapacak. Ben bilgiyi yaratıyorum burada. Bilgiyi alıyorum oradan…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    …Düşünsel yapıyla çok paraleldir fizik. Ama bu düşünsel yapının ve arayışın varoluş arayışının çok önemli bir çizgisi inanç. Bunların ben örtüşmediği ve birbirlerine gönderme yapmadığı bir yerde duruyorum. Ve bilimsel yaklaşımın kabulle veya bir şeyin nasıl olduğuna dair inançla değil araştırmayla merakla olduğunu düşünüyorum. O merak bizi aslında hiçbir zaman susturmayacak.”

    CERN DENEYİ DEPREME SEBEP OLUR MU?

    CERN’deki deneylerin etrafına zarar vermediği tam tersine çevresindeki olayların oradaki deneylere etki edebileceğini ifade eden Çetin bu kaygıları şöyle değerlendirdi.

    “Çok komik bir yaklaşım. Bunu söylerken zaten süregelen depremlerin şeceresine bakmadan sadece o deneyin yapıldığı ya da başladığı ya da enerjisinin arttırıldığı dönemki depremlerin dağılımına bakıldığında ‘ha bununla bu eşzamanlı oldu’ bütün veriyi alıp da o bölgedeki, ya da o civardaki o mertebedeki depremlerin yıllar içindeki dağılımına baktığında hiçbir fark yok aslında. O insanlar sadece o andaki deprem verisine bakarlarsa yanlışlık buradan kaynaklanıyor. Zaten olagelen şeyler devam ediyor o sırada. O depremler zaten oluyordu değişik yerlerde. Biz bırakın dünyadaki bazı şeyleri etkilemek, bir şeylere zarar vermek onların etkilerinden kaçmak için yerin altında yapıyoruz bunu. Çünkü biz bu deneylerin hazırlandığı yerde gelgit sebebiyle olabilecek etkiler dahi hesaplanıyor detektörlerdeki hesaplamalarda. Ama hala tutmayan bir şeyler olmuş. Bu büyük hadron çarpıştırıcısından önce de orada bir çarpıştırıcı vardı. Sonradan ne anlaşılıyor biliyor musunuz? Fransa’da hızlı tren var o hızlı trenin laboratuvara yakın deney hattına yakın yerden geçtiği zaman bizim veriler şaşıyor. İş tam tersine, aslında biz etkileniyoruz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İNSANOĞLU DEPREM YARATABİLİR Mİ?

    İnsanoğlunun teknoloji sayesinde deprem üretip üretemeyeceği sorusuna Çetin şöyle cevap verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     “Bu bahsettiğimiz şeyler, bu laboratuvar çalışmaları ve edindiğimiz bilginin sonucu üretebileceğiniz herhangi bir teknoloji, böyle bir şeyi yapma imkânına sahip değil. Bunlar tamamıyla hamaset.”

    BİLİM İSTANBUL TRAFİĞİNE ÇARE BULUR MU? İNSANOĞLU BİR YERDEN BİR YERE GÜNÜN BİRİNDE BAŞKA YOLLA GİDEBİLECEK Mİ?

    Prof. Dr. Serkan Ali Çetin yapılan deneylerle insanoğlunun bir yerden başka bir yere başka yollarla da gidip gidemeyeceğini sorusuna “ Evet gidebilecek, bunu yapabileceğiz” diye cevap verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow