hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Büyük Patlama'yla ilgili yeni soru işaretleri

    Büyük Patlamayla ilgili yeni soru işaretleri
    expand

    Avrupa Uzay Ajansı ESA, evrenin ilk ışıklarından bir harita elde etmeyi başardı. Ortaya çıkan sonucun Büyük Patlama (Big Bang) teorisinin sorgulanmasına neden olabileceği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilim adamları evrenin ilk ışıklarından bir harita elde etmeyi başardı ve bu Büyük Patlama’yla ilgili derin soru işaretlerine neden oldu. 

    Euronews'ta yer alan habere göre kozmik mikrodalga arka planının kamuoyuna açıklanan görüntüsü Avrupa Uzay Ajansı’na ait Planck uydusuyla çekildi.

    Buradan elde edilen veriler kozmoloji alanına önemli bir ışık tutuyor.

    Ajans’ın bilim adamlarından Jan Tauber bulguların şaşırtıcı olduğunu vurguluyor:

    “Sonuç olarak bu resmin çoğunun en baştaki modelimize gayet uygun olduğu görülüyor. Fakat aynı zamanda bazı ilginç bulgular da elde ettik. Burada işler daha ilginç hale gelmeye başladı çünkü modele uymayan bazı noktalar olduğunu da gördük. Kabaca ifade etmek gerekirse bulduğumuz şeylerin bazılarının gökyüzünde olmasını beklemiyorduk. Bu haritadaki büyük özelliklere baktığınızda en uygun modelimizin bile verileri oturtma konusunda sorunları var. Görmeyi umduğumuz sinyallerde eksiklikler söz konusu.”

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyük Patlama teorisi geçerliliğini koruyor ama genişleme kavramı Planck’ın gönderdiği verilerle yeniden sorgulanabilir. Planck projesi evrenin ilk yıllarında nasıl bir süreçten geçtiğiyle ilgili düşünceleri testten geçirecek gibi duruyor. Çünkü büyük boyutlarda elde edilen kozmik mikrodalga arka planı sinyalleri beklentilerden daha zayıf kaldı. Planck projesinin aydınlatacağı daha bir çok nokta olacak gibi görünüyor.

    Evren bilinenden 80 milyon yıl daha eski

    Avrupa Uzay Ajansı'na ait Planck uzay teleskopunun gönderdiği, bugün 
    açıklanan bulgular, evrenin atomaltı boyutundayken patlama sonucu bir saniyeden daha kısa süre içinde şu anki gözlemlenebilir genişlemeye ulaştığını öngören enflasyon adı verilen teoriyi de destekledi.

    Bulgular ayrıca, evrenin genişleme hızının daha önce hesaplandığından daha yavaş olduğunu, astronomlarca daha önce hesaplanılandan biraz daha az karanlık enerji ve biraz daha fazla oranda parlak madde içerdiğini gösterdi.

    Ancak bilimadamları kainat hakkındaki hesaplamalara ilişkin bu küçük farklılıkların, böylesine muazzam sayılarla ilgilenildiğinde önemli sayılabilecek boyutlarda olmadığını kaydetti.

    Araştırmada yer alan NASA yetkilileri de elde edilen bulguların, kainatın ve kainatın karmaşık yapısının kafaları karıştıran geçmişine ilişkin daha derin bir kavrayış getirdiğini belirtti.

    Uzaya 2009 yılında gönderiler Planck uzay teleskopu, uzayda geçirdiği 15,5 aylık süre içinde gökyüzünün haritasını çıkardı ve uzayda arta kalan radyasyona bakarak, Büyük Patlama'dan kalan ışık fosilleriyle ses yankılarını inceledi.

    Yapımı 900 milyon dolara malolan Planck uzay teleskopunun, 2013 yılının sonlarına kadar veri göndermeyi sürdürmesi bekleniyor.

    Bu araştırma aynı zamanda evrenin sanılandan 80 milyon yıl daha yaşlı olduğunu ortaya çıkardı. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow