hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bukalemunun dilinin sırrı çözüldü

    Bukalemunun dilinin sırrı çözüldü
    expand
    KAYNAKAA

    Bilim adamları, bukalemunun sıra dışı dilinin sırrını açıklayacak matematiksel model geliştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiliz bilim adamları tarafından geliştirilen model, bukalemunun dilinin mekaniğini ve hızını açıkladığı belirtildi.

    Oxford Üniversitesi Matematiksel Biyoloji bölümünden Yardımcı Doçent Derek Moulton, "Denklem karmaşık görünebilir ancak temelinde çocukların okulda öğrendiği Newton'un İkinci Yasası yatıyor. Bu yasa, sizin de bildiğiniz gibi bir cisim üzerindeki net kuvvetin, cismin kütlesi ile ivmesinin çarpımına eşit olduğuna ilişkin. Bizim matematiksel anlamda yaptığımız ise doğrusal olmayan esneklik teorisini kullanmak ve çeşitli dil tabakalarındaki enerjiyi yakalamak oldu." ifadesini kullandı.

    Bukalemunun dilindeki dinamiği çözmek için potansiyel enerjiyi kinetik enerji modeline aktardıklarını söyleyen Moulton, bukalemunun dilini böcekleri yakalamak için nasıl yüksek hızda kullandığını ortaya koymak için 20'den fazla denklem kurduklarını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moulton, bukalemunun sırrının, dilinin üzerindeki özel esnek dokuda yattığını kaydetti.

    Dilin ortasında, 10-15 katmandan oluşan çok ince lifli doku ve kasla çevrili bir kemik olduğunu ifade eden Moulton, "Denklemler, bu farklı katmanların tekniğini ve etkileşimlerini model alıyor. En dış katmandaki kas kasıldığında, bu farklı katmanlarda enerji ve güç dengesi oluşuyor." açıklamasında bulundu.

    En büyük yağmur sayacı olacak

    Araştırmacılar, sonuçların, mühendislik ve tasarımda esin kaynağı olacağını söyledi.

    Geçmişte yapılan bir araştırma, bukalemunun dilinin saniyenin yüzde birinde 96 kilometre/saat ivme kazanabileceğini ortaya koymuştu.

    Pek çok ayırt edici özelliğiyle bir sürüngen olan bukalemunun dili vücudunun yaklaşık 2 katı kadar uzayabiliyor ve dünyanın en hızlı hareket eden dilleri arasında yer alıyor.

    Çalışma "Royal Society" dergisinde yayımlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow