hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Bor'dan mucize çıktı

    Bordan mucize çıktı
    expand

    Türkiye dünya genelinde en büyük bor rezervine sahip ülke. Hal böyle olunca bilim adamları da bor mineralleri üzerine sık sık araştırma yapıyor. Bunlardan biri de Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nce yapılan borun öğrenme ve davranış üzerine etkileri araştırması. Ortaya çıkan sonuç ise olumlu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YYÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim görevlilerinin, "borun uzamsal öğrenme, hafızayı pekiştirme ve anksiyete" üzerindeki etkisine yönelik çalışmaları olumlu sonuçlandı.

    Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülya Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde birçok bilim insanının mikro elementlerin beyin gelişimi üzerine olan etkisini araştırdığını söyledi.

    Bu çalışmaların insanlık için önemine işaret eden Özdemir, özellikle çocuk gelişiminde mikro element ve vitaminlerin, beyin gelişimini desteklediğini ifade etti.

    "Vücudumuzda doğal olarak bulunan bazı iz elementler olmasına karşın, vitaminleri dışarıdan alıyoruz" diyen Özdemir, vitamin ve elementlerin alınmamasının vücutta davranış bozukluğuna sebep olabildiğini belirtti.

    Borun insan üzerindeki etkisinin son zamanlarda oldukça dikkat çektiğini vurgulayan Özdemir, borun nükleerden ilaç sanayisine, gübreden otomobil sanayisine kadar 400'den fazla alanda kullanıldığını dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya bor rezervinin toplam 885 milyon tonundan Türkiye'nin payının yüzde 64, Amerika'nın ise yüzde 9 olduğunu anımsatan Özdemir, dünyada bor mineralinin büyük kısmının Türkiye'de bulunduğunu ancak yeterince işlenemediğini kaydetti.

    4.5G'yle uyumlu akıllı telefonların tam listesi

    "Hafızayı güçlendirip endişeyi gideriyor"

    Borun öğrenme, hafıza pekiştirme ve endişe giderme özelliklerini test ettiklerini belirten Özdemir, şöyle konuştu:

    "Bunu vitaminle destekledik. Boru, borikasit olarak, yemlere kattık ve hayvanlara birkaç hafta boyunca bunları yedirdik. Asıl hedefimiz borun hayvan belleğine olumlu etkisinin olup olmadığını test etmekti. Dolayısıyla bu da uzamsal öğrenme ve hafızayı pekiştirmeyi test etmekti. Sonra çalışma yaptığımız grupları iki teste tabi tuttuk. Birincisi su dolu havuzda yüzdürme testiydi. Bu sistemde sıçanların sudaki platformu bulup oraya çıkma zamanı hesaplandı. Yani öğrenme belleği test edildi. İlk başta uzun süre dolaşan hayvanlar, sonraki günlerde en kısa yoldan platforma ulaştı."

    Matematik hakkında 10 İlginç bilgi

    "Bor, farelerde endişe ve korkuyu da azalttı"

    Uyguladıkları testlerle borun endişe ve korku oranını da azalttığını tespit ettiklerini belirten Özdemir, bor alan deneklerin kapalı alanda daha çok kalabildiğini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özdemir, "Bunu da tezimizde vurguladık. Tezimiz, bundan sonraki çalışmalara da ışık tutacak" dedi.

    Borun hafıza ve uzamsal öğrenmeye katkısının, insanlar üzerinde de denenebileceğine dikkati çeken Özdemir, şöyle konuştu:

    "Bu içinde bor minerali bulunan turunçgiller, badem, ceviz gibi kuru yemişlerle denenebilir. Ayrıca bor ilaç olarak yiyeceklere katılarak da tüketilebilir. Bundan sonra daha ileri testlere ihtiyaç var. Hayvanlarda denenen dozların insanlarda da denenmesi gerekiyor. O da ayrı bir çalışmanın konusu olur. Bor 2 yaşına kadar olan çocukların gelişimini olumlu etkiliyor ve belleklerini güçlendiriyor. Günümüzde yaygın olan, alzaymır ve unutkanlık yapan benzeri hastalıkların önlenmesinde de insanların bor mineraline ihtiyaç duyduğunu tespit
    ettik."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow