hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bilinmeyen bir insan türü bulundu

    Bilinmeyen bir insan türü bulundu
    expand

    Güney Çin'de önceden bilinmeyen bir insan türüne ait olduğu düşünülen kalıntılar bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En az beş ayrı kişiye ait olan kemikler 11,500 ila 14,500 yıl öncesinden kalma.

    Bilim adamları bulunan bu fosillere, buldukları yerin adını vererek Kırmızı Geyik Mağaralılar adını verdiler.

    PLos One dergisine açıklama yapan araştırmacılar, yeni bir insan soyunun bulunduğunu söyleyebilmeleri için fosiller üzerinde daha detaylı bir araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

    Avustralya'daki New South Wales Üniversitesi’nin araştırma grubu başkanı Darren Curnoe, nihayi bir sınıflandırmaya gitmeden önce çok dikkatli olmaya çalıştıklarını bildirdi.

    BBC News'e konuşan Curnoe 'Bunun bir nedeni insanlığın evrim sürecinin bilimi olan paleoantropolojide, kendi türümüz yani Homo Sapiens'in biyolojik tanımı üzerinde bir görüş birliğinin hala olmamasıdır. Homo Sapiens tanımı hala çok tartışmalı bir alan.’ dedi.

    Araştırılan fosillerin çoğu bir süredir Çin'li uzmanların elinde bulunuyor ancak fosiller üzerinde ayrıntılı inceleme yakın geçmişte başlatıldı.

    Fosillerin bir kısmı Yunnan bölgesinde Mengzi sehrinin yakınındaki Maludong'da ( Kırmızı Geyik Mağarası), kalanı ise Guangxi bölgesine komşu Longlin'de bulundu.

    İki farklı bölgede bulunan kafatasları ve kemiklerin birbirine çok benzer olması fosillerin aynı gruba ait olduğunu düşündürtüyor.

    Ancak bilim adamları bulunan fosillerin temel özelliklerinin modern insan türünden belirgin farklılıklar gösterdiğini kaydediyor. Kırmızı Geyik Mağarasında bulunan fosillerinin arkaik ve modern özellikleri bir arada taşıdıklarını belirttiler.

    İncelenen fosillerin genel olarak yuvarlak kafataslarına, baskın kaş çıkıntılarına sahip oldukları görülüyor. Kafatası kemikleri oldukça kalın, yüz şekilleri beynin hemen altına sıkıştırılmis gibi kısa ve düz, burunları ise geniş.

    Çeneleri öne çıkık ancak modern insan çenesine hiç benzemiyor. X ray'le incelenen beyin boşluklarına göre ön lobları modern görünümlü fakat öne yakın veya yan lobları ise arkaik insanlarınkine benzer. Ayrıca azı dişleri geniş.

    Dr. Curnoe ve araştırma grubunun PLos One dergisine sundukları raporda, Kırmızı Geyik Mağarasında bulunan fosiller için muhtemel iki senaryo dile getiriliyor.
    İlk senaryoya göre bulunan fosiller, Asya'ya çok önceden göç etmiş ve diğer türlerden ayrı yaşamış ilkel görünümlü Homo Sapiens'e ait.
    Bu türün soyu zaman içinde tükenmiş.

    Diğer bir olasılığa göre de bulunan fosiller Asya'da evrimleşmiş ve çok yakın zamana kadar Homo Sapiens'le aynı dönemde yaşamış başka bir Homo türü.
    Araştıma grubuyla ilgisi olmayan bazı bilim adamlarına göre de üçüncü bir olasılık Kırmızı Geyik Mağaralıların melez olması.

    Londra National History Müzesinden paleoantropolojist Dr. Isabelle De Groote’ye göre Kırmızı Geyik Mağaralılar arkaik insanlarla eşleşmiş modern insanlar olabilir.

    Dr. Groote’ye göre bir ihtimal de, Kırmızı Geyik Mağaralıların daha ilkel özellikleri, genetik sürüklenme, izolasyon ya da iklim gibi çevresel baskılar sonucunda kazanmış olmaları.

    Dr Curnoe da bu senaryoların da ihtimal dahilinde olabileceğini söylüyor.

    Uzmanlar kalıntılardan DNA örnekleri alma denemeleri yapıyor.

    Başarılı olunursa ırkların karışmasına yönelik önemli bilgiler elde edilebilir.

    Dr Curnoe, Kırmızı Geyik Mağaralıların Çin'de çok ilginç bir dönem olan taş devri sonlarında yaşadıklarını söyledi.

    Ancak, Kırmızı Geyik Mağarasında bulunan fosillerin bu tabloda yerinin ne olduğu henüz bilinmiyor.

    Kaynak: BBC 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow