hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bilim adamları 255 milyon yıllık fosilde ur buldu

    Bilim adamları 255 milyon yıllık fosilde ur buldu
    expand
    KAYNAKAA

    Bilim adamları, tarih öncesi döneme ait bir hayvan fosilinde 255 milyon yıllık diş uru keşfetti. Bu bilinen en eski ur oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Washington Üniversitesinden araştırmacılar, geçen yıl Tanzanya'daki kazılarda bulunan bir kambur omurgalı fosili üzerinde yaptıkları çalışmada ur buldu.

    Dinazorlar öncesi devirlerde yaşamış ve günümüz memelilerinin atası kabul edilen hayvanın fosilleşmiş çene kemiğinin içini açan araştırmacılar, köpek dişi kökünün altında küçük dişlere benzer bir ur öbeği olduğunu belirledi.

    Bilim insanlarından yeni kıyamet senaryosu

    Araştırmacılar, kitlenin günümüzde memelilerde yaygın olarak görülen diş urlarının bilinen en eski örneği olduğunu belirtti. Bugüne dek bilinen en eski örneklere, buz devrine ait memeli fosillerinde rastlanmıştı.

    Araştırmanın baş yazarlarından Washington Üniversitesi doktora öğrencisi Megan Whitey, fosil örneğini kullandıkları hayvanın, memelilerin uzak akrabası sinapsit (kambur omurgalı) familyasından olduğunu ve bu türü incelemenin memelilerin özelliklerinin nasıl geliştiğini anlamak açısından önem taşıdığını vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnsanlarda ve diğer memelilerde diş uru bileşkeleri, çene içinde diş eti ve diğer yumuşak dokular içinde gelişerek diş minesi ve kemiğine yapışıyor. Diş uru, yayılma göstermediği ve diğer dokulara sıçramadığı için "iyi huylu" tümör kategorisinde değerlendiriliyor. Ancak diş dokusunda yarattıkları ağrı ve sızı sebebiyle ameliyatla alınıyor.

    Diş urları bugüne dek fosilleşmiş halde birçok türde tespit edilmişti. Ancak bunların büyük bölümü en fazla 1 milyon yıllık geçmişe sahipti. Ur bileşkesinin memelilerden 150 milyon yıl önce yaşamış bir kambur omurgalıda görülmesi, memeli özelliklerinin türden çok daha önce var olduğunun kanıtı olarak değerlendiriliyor.

    Keşif, ""Journal of American Medical Association Oncology" dergisinde yayımlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow