Bakteriden füze yakıtı geliştirdiler!
Hollandalı bilimadamları, ilkel bir bakterinin, füze yakıtı olarak kullanılabilecek bir maddeyi doğal olarak üretebilen bir protein kokteyli geliştirdiğini tespit ettiler.
Biyologlar, birkaç yıl önce "Kuenenia stuttgartiensis" bakterisinin, oksijene ihtiyaç duymadan, suyu kirleten maddelerden olan ammonyumu azot gazına çevirebildiğini ortaya çıkarmışlardı.
"Annamoks" adı verilen bu tip bakteriler, atmosferdeki azotun yüzde 30 ila yüzde 50'sini üretebildiğinden okyanus bilimciler, iklim bilimciler ve su arıtma uzmanlarının büyük ilgisini çekiyor. Bu bakteriler, su arıtma tesislerinde bir süredir kullanılıyor.
Hollanda'nın Radboud Üniversitesinde görevli mikrobiyolog Profesör Mike Jetten ve ekibi, K. stuttgartiensis bakterisinin aynı zamanda füzelerde yakıt olarak kullanılan bir kimyasal madde olan hidrazini (N2H4) üretmek için de ammonyumu kullandığını gördüler.
Mike Jetten, idrarda bolca bulunan bu azot oluşumundan füze yakıtı üretilmesi konusuna Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) büyük ilgi gösterdiğini belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz