hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ay’a inme görüntülerinin sahte olduğunu ispatladılar

    Ay’a inme görüntülerinin sahte olduğunu ispatladılar
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Rus uzmanlar, ABD’nin Ay’a inme görüntülerinin sahte olduğunu Google’ın yapay zekası ile ispatladılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1972 yılında gerçekleşen Apollo 17 görevi, resmi kayıtlara göre insanların Ay’a ayak bastığı son görevdi. Apollo 17 görevinin üzerinden 50 yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen ABD’nin Ay’a yeni bir insanlı görev düzenlememiş olması, doğal olarak akıllara “Neden?” sorusunu getirdi. Soğuk Savaş ile birlikte uzay yarışının da bitmesinden ABD hükumetinin insanlı Ay görevlerini fazla maliyetli bulmasına kadar bu soruya pek çok cevap sunuldu. Ancak bunların hiçbiri insanları tam olarak tatmin etmedi.

    Buna bir de Ay’a düzenlenecek yeni görev için hazırlanan yeni roketlerin bir türlü istenen noktaya getirilememesi eklenince, bugünün imkanları ile bile zar zor gerçekleştirilecek bir görevin, 1972’de, çok daha ilkel bir teknolojiyle nasıl gerçekleştirildiği sorusu haklı olarak gündeme taşındı. Ay’a dönmek için yeniden çalışılmaya başlandığından beri ortaya çıkan her detay, eski Ay’a inme görevleri hakkında daha fazla soru işareti yaratıyor. Bu da Ay’a aslında inilmediğine inanların sayısının daha da artmasını sağlıyor. Bu hafta yaşanan bir gelişme ise bu tartışmayı daha da harlayacak gibi duruyor. Çünkü bu hafta Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’e kısa bir sunum gerçekleştiren Rus uzmanlar, Putin’e ABD’nin Ay’a inme görüntülerinin sahte olduğunu gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üstelik Rus uzmanların bu iddiasının kaynağı kendi incelemeleri değil. Aksine Rus uzmanlar bu argümanı, ABD çıkışlı Google’ın kendi teknolojisine dayanıyor. Google’ın yapay zeka programını kullanarak NASA’nın Ay’a inme görüntülerini inceleyen Rus uzmanlar, Google’ın yapay zekasının, bu görüntülerin sahte olduğuna kanaat getirdiğini söylüyor. Üstelik yapay zekanın öyle birkaç ufak kusur bulmadığına, aksine görüntülerde onlarca kusur tespit ettiğini belirtiyor.

    Öte yandan aynı yapay zekaya Çin tarafından paylaşılan yeni Ay yüzeyi görüntüleri sunulduğunda, Google’ın yapay zekası bu görüntülerin gerçekten de Ay’da çekildiğini doğruluyor. Yapay zeka gibi görece objektif bir hakemin ABD’nin Ay’a inme görüntülerini sahte olarak nitelendirmesi, Ay’a hiçbir zaman inilmediğini ya da inildiyse bile paylaşılan görüntülerin bu inişe ait olmadığını savunanları haklı çıkarak en kayda değer argümanlardan biri olabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow