Apophis 2036'da dünyaya çarpabilir
390 metre enindeki göktaşı Apophis'in 2036'da dünyayı vurma olasılığı bilim adamlarını harekete geçirdi.
İngiltere'de yayımlanan 'The Guardian' gazetesinin haberine göre, adını Mısır mitolojisindeki kötülük tanrısı Apophis'den alan göktaşı geçtiğimiz yıl haziran ayında keşfedildi ve incelemeye alındı.
Nasa bilim adamları 2036'da dünyaya çarpması tahmin edilen Apophis'in, 1945'de Hiroşima'ya atılan atom bombasından 100 bin kat daha fazla bir güç yaratacağını tahmin ediyor.
Toz bulutu dünyayı saracak
Bu etkinin binlerce kilometrekarelik bir alan üzerinde yaşayan tüm canlıları etkileyeceğini söyleyen bilim adamları, çarpmayla atmosfere yayılacak olan toz bulutunun tüm dünyayı kaplaybileceğini belirtiyor.
Bilim adamları, Apophis'in aralık ayı itibarıyla ciddi anlamda problem yaratmaya başladığını ve yapılan incelemeler arttıkça çarpma ihtimalinin daha da yüksek olduğunu fark ettiklerini söylüyor.
NASA, bu çarpmanın yönünü değiştirmenin ve göktaşından korunma stratejisinin planlama, deneme ve uygulama aşamalarının yıllar alacağını belirterek bir an önce çalışmalara başlanmasının şart olduğunu da açıkladı.
Zamanı geldi
Her gün dünya atmosferine birçok küçük göktaşı giriyor, ancak bunlar atmosferdeki sürtünmenin etkisiyle yeryüzüne ulaşmadan yok oluyor.
Dünyaya, birkaç yüz bin yılda bir 1 kilometre eninde göktaşları ve birkaç yüz milyon yılda bir de insanları yeryüzünden silmeye yetecek 5-6 kilometre eninde göktaşı çarpıyor.
Altı kilometre eninde bir göktaşının çok uzun zaman önce dünyaya çarptığını söyleyen bilim adamları, önümüzdeki birkaç bin yılda böyle bir çarpışmanın gerçekleşeceğini tahmin ediyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz