hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa Uzay Dairesinden Polaris’e mesaj!

    Avrupa Uzay Dairesinden Polaris’e mesaj
    expand

    Avrupa Uzay Dairesi'nden (European Space Agency - ESA) 434 ışık yılı ötedeki Polaris’e mesaj yolladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Uzay; sonsuz bir boşluk. Atılgan’ın görevi hiç bilinmeyen uygarlıkları keşfetmek” ifadeleri sıklıkla Uzay Yolu serisinde tanık olduk. Avrupa Uzay Ajansı ise, adeta “sonsuz boşluk” teorisini doğrulayan bir eyleme imza attı.

    Açık bir gecede kafanızı gökyüzüne çevirdiğinizde, gözünüze çarpan en parlak yıldız hangisidir? Bu yıldız pek çok isimle anılır: Şafak Yıldızı, Akşam Yıldızı, Demirkazık, Kutup Yıldızı, Şimal Yıldızı ve Kuzey Yıldızı… Bilim adamları ise Polaris ismini tercih ediyor. Polaris’in bulunduğu sistem Ursae Minoris galaksisi olarak adlandırılıyor.

    Avrupa Uzay Dairesi, bizim asla cevabını alamayacağımız bir soruyu Polaris ve ona yakın gezegenlere yolladı: “Varlığımız, geleceği ne ölçüde şekillendirecek?”

    Elbette radyo dalgaları aracılığı ile sorulan sorunun, söz konusu noktaya ulaşması binlerce yılı (açıkçası bu konularda uzman değiliz, on binlerce yıl veya daha fazlası da olabilir) bulacak. Orada, akıllı bir yaşam formunun bulunup bulunmadığını veya cevap verip vermeyeceğini ise kimsenin bilme olasılığı yok. Belki de cevap vermeye zahmet dahi etmeyecekler. Ya da yıldız çoktan ölmüş olacak ancak bizim onun öldüğüne dair veriler elde etmemiz şimdiki teknoloji ile binlerce yılı (teleskop-ışık hızı-ışık yılı bağlantısı) bulabilir. Yani, ölü bir yıldız sistemine beyhude mesajlar yolluyor olabiliriz. Yine de, denemekten zarar gelmez, değil mi?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow