Avrupa Uzay Ajansı Ay tozu ile oksijen üretti
Ay’ın tamamen toz ve kaya ile kaplı yapısından, oksijen ve su üretmek için gerekli kimyasal ayrıştırmayı yapacak olan prototip efektif çalışırsa, çalışmalar yeni bir sürece geçecek.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2020 içinde prototipin geniş ölçekli bir örneğini inşa edip nasıl çalıştığını test etmek istiyor. Bu sayede, Ay’a kurulacak küçük bir operasyon merkezi ile Ay’da astronotların ihtiyacını karşılaşacak oksijen, su ve roket yakıtını üretilecek. Bu da SpaceX roketleri gibi “iniş-kalkış” yapabilen roketlerin düzenli olarak aya gidip gelebilmelerinin önünü açacak.
Yani Ay’a sürekli inşaat malzemesi taşıyabilecek ve geri dönüş de yapabilecek olan roketlerle Ay’da kalıcı ve yüksek kapasiteli bir üs kurulabilecek. Ay’ın düşük yer çekimi ise derin uzaya ulaşmanın kilidi olarak görülüyor. Burada inşaa edilebilecek daha büyük uzay gemileri daha düşük maliyetle ve kolayca uzaya yükselip diğer gezegenlere ulaşabilecek.
Ayda oksijen, su ve yakıt üretiminin mümkün olması, Ay yüzeyinde madencilik faaliyetlerinin de başlaması anlamına gelecek. Bu da hem Ay’daki inşaatlar için gerekli madenlerin çıkarılmasını hem de dünyada kıt bulunan madenlerin Ay’dan daha ucuza getirilebilmesinin önünü açabilecek.
ESA’nın prototipinin henüz çok erken aşamada olduğu ancak temel prensip olarak ay tozunu oksijene dönüştürebildiği vurgulanıyor. Uzay ajansı 2020 ortasında tam anlamıyla çalışan güçlü bir modelle medya önüne çıkmaya hazırlanıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'