Avast kullanıcı bilgileri büyük şirketlere satılmış

Avast kuruluşu ücretsiz hizmet veren bir antivirüs programı olarak biliniyor. Antivirüs devi Avast’ın yan kuruluşu Jumpshot adlı firmadan edinilen belgelerle birlikte açığa çıkan skandala göre Avast antivirüs programı, kullanıcılardan elde ettiği bilgileri satışa sundu.
Avast kullanıcı verilerini toplarken Jumpshot ise bu bilgileri dünyanın en büyük şirketlerine pazarlıyor.
Korkunç tabloyu görebilmek için Avast’ın, aylık olarak 435 milyondan fazla aktif kullanıcıya hizmet verdiğini ve Jumpshot’un, 100 milyon cihazın verisine sahip olduğunu bilmek yetiyor.
Şirketin müşterileri arasındaysa Google, Yelp, Microsoft, McKinsey, Pepsi, Sephore, Home Depot, Conde Nast ve Intuit gibi kuruluşlar yer alıyor. Avast tarafından satılan bilgiler arasında; Google aramaları, Google Haritalar’daki konum aramaları, GPS koordinatları, şirketlerin LinkedIn sayfalarını ziyaret eden kişiler, belirli YouTube videoları ve pornografik siteleri ziyaret eden kişiler gibi önemli detaylar yer alıyor.
Verilerin kullanıcıların adları gibi kişisel bilgileri içermediği ve tamamen anonimleştirildiği ifade edildi. Bunun özel bir kimlik belirleme sistemi ile yapıldığı söylendi. Avast için, veri depolamanın kârlı bir iş olduğu söylenebilir. 2019 yılında bir şirketin, kullanıcı verilerini satın almak için 2 milyon dolar verdiği iddia ediliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA: WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? 28 Şubat 2025 WhatsApp mesajlar neden gitmiyor, erişim sorunu düzeldi mi?
Yapay zeka ile ilgili çarpıcı açıklama: 20 yıl içinde tedavisi olmayan hastalık kalmayacak!
Instagram yeni güncellemeyi duyurdu: DM'ler için sunduğu yeni özellikler dikkat topladı
Merakla bekleniyordu! iPhone 16e'nin fiyatı bakın ne oldu!
iOS 18.3 güncellemesi özellikleri: iOS 18.3 güncellemesi neler getiriyor?