Arduino ile tanışın
Basit, kullanışlı, eğlenceli ve somut deneylere dayanan bir dil; Arduino
Kabul edelim. Artık teknoloji çağında yaşıyoruz. Ve bu çağda sağlam bir geleceğe sahip olmak için kati suretle yazılım dillerinden bazılarına hakim olmamız gerekiyor. Zaten Milli Eğitim Bakanlığı da kodlama eğitimine hiç olmadığı kadar önem veriyor. Bize kalan ise çocuğumuzu hangi dile yönlendireceğimiz. Bu yazımızda, size kodlama dillerinden biri olan Arduino hakkında bilgi vereceğiz.
Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor. Günümüzde artık hemen hemen herşey bilgisayar kontrolünde. Yani artık birşeyler üretmek için salt insan gücüne ihtiyaç duyulmuyor. Günümüzde insanların yaptığı pek çok işi artık makinalar yapıyor. Bu makinaların işleyişini ise yazılan kodlar belirliyor.
İşte böyle bir dünyada yazılım ve kodlama bilmeden geleceğe hazırlanmak pek de kolay olmayacaktır. O yüzden çocuklarımız için basit kodlama dillerinden yola çıkarak onları geleceğe hazırlamamız da mümkün. Bunun en eğlenceli yollarından biri ise Arduino. Peki Arduino nedir ve nasıl kullanılır. Şimdi biraz bunlara değinelim.
Arduino ile küçük mucizeler yaratın
Arduino, java tabanlı Processing/Wiring dilini kullanan fiziksel bir programlama platformu. Zaten Arduino’yu diğer kodlama türlerinden ayıran en önemli özelliği fiziksel bir platform olması. Yani bu kodlama diliyle hazırladığınız uygulamalar sadece PC’de kalmıyor. Ortaya fiziksel anlamda da birşeyler çıkıyor.
Aslına bakılırsa Arduino 2 temel kısımdan oluşuyor. Bu kısımlardan birisini yazılım tarafı oluştururken, diğer tarafta ise elektronik devre bölümü bulunuyor. Arduino kodlamasını oluşturmak için internet üzerinden ücretsiz bir programlayıcı indirebiliyorsunuz.
İşin asıl kısmı ise bir Arduino kartı alarak, yazdığınız kodları bu karta aktarmak. Peki yeni başlayanlar için en uygun kart modeli hangisi?
Şu an piyasada Uno, Mega, Zero, Micro ve benzeri türlerde pek çok Arduino kart modeli bulunuyor. Bu kartlar içerisinde yeni başlayanlar için en uygun olanı Arduino Uno diyebiliriz. Zaten ülkemizde de en çok satan kart modeli bu.
Arduino Uno’nun yapısı
Öncelikle Arduino Uno’nun yapısından biraz bahsedelim. Uno’nun üzerinde ATMega328 mikrodenetleyicisi bulunur. 14 Dijital G/Ç pini, 6 PWM çıkışı ve 6 ADC girişi vardır. 32KB Flash hafızaya sahip olan kart ile giriş seviyesindeki pek çok uygulama hayata geçirilebilir.
Ülkemizde de sıklıkla tercih edilen Uno’nun orijinal olanları 100 – 150TL arası fiyatlardan satılırken, klon olanlar ise 15 – 20TL fiyatlardan satılmaktadır. Yani orijinal bir Arduino yerine klon bir kart ve başlangıç kitine sahip olabilirsiniz. Elbette şunu da belirtmek gerekiyor.
MacOSX kullananlar için orijinal bir kart almak daha sağlıklı olacaktır. Keza klon kartlarda kullanılan mikroişlemcinin MacOSX için yayınlanan yazılımında bazı sorunlar mevcut.
Eğer Arduino’yla gerçek anlamda vakit geçirmek istiyorsanız, ufak bir bütçeyle sonra derece eğlenceli işler ortaya koyabilirsiniz.
Arduino’yla neler yapabilirim?
Arduino açık kaynak kodlu bir yapıya sahip olduğu için, yapabilecekleriniz ancak hayal gücünüzle sınırlandırılabilir. Elbette yapacağınız uygulamaları elektronik olarak devreye dökmeniz de gerekmektedir. Hali hazırda Arduino’yla yapılmış pek çok uygulamaya internet üzerinden ulaşmak mümkün.
Fakat ileri safhalarda elektronik bilgisinin olması kaçınılmaz bir hal alacaktır. Bu durumu basit bir led buton uygulaması ile anlatmak bile mümkün. Normal şartlarda elektronik bilgisi olmadan ledler karta direkt olarak bağlanmak istenebilir. Fakat led’in önüne konulacak olan bir direnç, hem led’i, hem de kartınızı bozulmaktan koruyacaktır.
Ayrıca dip not olarak belirtelim. Arduino ile hazırlayacağız devreleri çizmek için ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Fritzing isimli uygulamayı kullanabilirsiniz.
Arduino ile ilgili yazı dizimize ilerleyen günlerde devam edeceğiz. Sıradaki yazımızda, Arduino ile basit kodlamalara başlayacağız. Her hafta bir uygulama ile karşınızda olacağız.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'
Instagram’a ekran görüntüsü almayı engelleme özelliği geliyor
WHATSAPP KULLANICILARI DİKKAT! Tüm bilgileriniz tehlikede olabilir