hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arduino ile led yakma uygulaması

    Arduino ile led yakma uygulaması
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Arduino yazı dizimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Kısa süre önce konu ile ilgili yayınladığımız ilk makalemizde, Arduino’nun temel yapısı ve kullanımı hakkında kısa bilgiler vermiştik. Bugün ise breadboard üzerine ilk devremizi kuracağız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha önce de belirttiğimiz üzere Arduino ile birşeyler yapabilmek için yazılım bilgisinin yanı sıra, elektronik bilgisine de ihtiyacımız olacak. İlk başlardaki basit uygulamalarda fazla bir bilgi gerekmese bile, ilerleyen uygulamalarda elektronik bilgisi olmadan zorluk çekebiliriz.

    Öncelikli olarak ilk uygulamamız için ihtiyacımız olan malzemelerden bahsedelim. Uygulamamız basit bir led yakma uygulaması olduğu için dilediğiniz renkte 5 adet led seçebilirsiniz. Bu ledleri korumak için değerleri 100 ohm ile 220 ohm arasında değişen dirençlere de ihtiyacımız olacak. Bu dirençler aynı değerde olursa, ledlerin parlaklıklarının aynı olmasını sağlayabiliriz. Eğer farklı değerlerde dirençler kullanırsanız, direncinizin değerine göre ledinizin parlaklığı da değişecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önce yazılım kısmını halledelim

    Arduino ile yazdığımız ilk makalede, olayın iki kısımdan oluştuğunu zaten belirtmiştik. İlk aşamada çalıştırmak istediğimiz devrenin yazılımını kodlarken, ikinci aşamada ise devremizi kuracağız.

    Bugün Arduino ile basit bir uygulama yapacağız. Az önce de belirttiğimiz üzere elimizdeki 5 ledle yanım sönen bir kara şimşek devresi kuracağız. Ledlerin hangi kombinasyonla, nasıl yanacağı ise tamamen sizin tercihinize kalmış durumda.

    Öncelikli olarak buraya tıklayarak Arduino’nun kodlama işlemini yapacağımız uygulamamızı indirelim. Uygulamayı indirdikten sonra, açtığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Bu ekranda gördüğümüz “void setup” ve “void loop” satırları, uygulamamızın temel bileşenlerini oluşturuyor.

    Arduino ile basit kara şimşek uygulaması

    Öncelikle şunu belirtelim. Üst kısımda yer alan “void setup” kısmı genel olarak tanımlamalar için kullanılıyor. Yani hangi pinden hangi eleman için çıkış alacağınız buradan belirliyorsunuz. Örneğin bir çıkış elemanı olan led diyot için pinMode (3, OUTPUT) şeklinde kodladığımızda 3. çıkışa bir eleman bağlayacağımızı ifade etmiş oluyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alt kısımda yer alan “void loop” tarafına ise giriş ve çıkış elemanları üzerinde gerçekleştireceğimiz işlemleri yazıyoruz. Buradaki her bir satırın, tek bir komut anlamına geldiğini unutmamak gerekiyor. Yani “void setup” kısmında bir kez tanımlama yeterliyken, burada her bir komutu tekrar, tekrar yazmamız gerekiyor.

    Şimdiyse gelelim uygulamamıza. Az önce de belirttiğimiz üzere biz 5 ledten oluşan bir kara şimşek devresi yapacağız. Bunun için öncelikli olarak pinMode değerleri ile ledlerimizi çıkışa tanımlıyoruz. Sonrasında ise “void loop” döngüsünde ledlerimize komutlar veriyoruz.

    Ledin yanına yazdığımız LOW komutu pinden gelen +5 V’luk gücü keserek ledin sönmesini, HIGH komutu ise pinden +5V’luk enerji ile ledin yanmasını sağlıyor.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kara şimşek devresini board üzerine kurma

    Daha önce de belirttiğimiz üzere, Arduino ile uygulamalar iki kısımdan oluşur. İlk kısımda kod yazılırken, ikinci kısımda ise ilgili devre hazırlanır. Biz de kodumuzu yazdığımıza göre artık yavaş yavaş devremizi kurmaya başlayabiliriz.

    Ledin içerisinde baktığınızca bir kısa, bir de uzun taraf olduğunu göreceksiniz. Burada uzun taraf eksiyi, kısa taraf ise artıyı ifade etmektedir. Buna bakarak, ledlerin eksi bacağı breadboard’un eksi kanalına gelecek şekilde yerleştiriyoruz.

    Daha sonra her ledin önünde paralel olarak dirençlerimizi koyuyoruz. Az önce de belirttiğimiz üzere, her direncin değeri aynı olursa ledlerin aynı parlaklıkta yanmasını sağlayabiliriz.

    Led ve dirençlerimizi yerleştirdikten sonra iş Arduino ile devrenin bağlantısını kurmaya kalıyor. Jumper ismi verilen kablolar ile (yoksa zil teli de kullanabilirsiniz) tanımladığımız dijital pinler ile direnç bacaklarının bağlantılarını yapıyoruz. Burada pinlerin boarda tam oturduğuna dikkat etmemiz gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gerekli bağlantıları tamamladıktan sonra Arduino programından yazdığımız kodları, kartın içerisine aktarıyoruz. Aktardıktan sonra hiçbirşey yapmadan devremiz belirlediğimiz komutlar dahilinde yanıp sönmeye başlayacaktır.

    Şunu da dip not olarak belirtelim. Tüm ledleri grup olarak da çalıştırabilirdik. Fakat başlangıç olduğu için ben tüm komutları bir bir yazmayı tercih ettim. Aynı şekilde pin numarası yerine değişken de tanımlayabilirdik. Fakat şimdilik kafaların karışmaması için herşeyi en basite indirgedim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow