hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Apple’ın yapay zeka özelliklerinden yararlanmak için ne gerekiyor?

    Apple’ın yapay zeka özelliklerinden yararlanmak için ne gerekiyor
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Apple, yapay zeka özellikleriyle oldukça konuşuldu. Bu özellikler iPhone 15 Pro’larda çalışıyor, eski iPhone modellerinde kullanılmıyorlar. Apple’ın üst düzey isimleri konuya açıklık getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Apple Intelligence’taki yapay zeka özellikleri A17 Pro, M1, M2, M3 ve M4 yongaları tarafından destekleniyor. Analist Ming-Chi Kuo ve birkaç kaynak daha bu durumun yongadan değil, RAM’den kaynaklandığını ileri sürmüştü. Ancak işin gerçeği sadece RAM’le sınırlı değilmiş. Bir teknoloji sitesi olan Daring Fireball’dan John Gruber, Apple’dan yapay zeka başkanı John Giannandrea, pazarlama şefi Greg Joswiak ve yazılım mühendisliği şefi Craig Federighi’le söyleşi gerçekleştirdi.

    Gruber, Apple Intelligence’ın neden iPhone 15 Pro’larda çalıştığını ve eski iPhone’larda olmadığını sordu. Giannandrea bunun sebebinin Neural Engine’la ilgili olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Cihazlardaki bant genişliği boyutu Neural Engine’la alakalı. Bu durum hızlı ve güçlü kombinasyon sağlıyor. Teorik olarak LLM’yi çok eski bir cihazda da çalıştırabilirsiniz, ancak o kadar yavaş olur ki kullanışlı olmaz.”

    John Gruber, Giannandrea’nın cevabından sonra “Yani yeni iPhone satmak için bir plan değil mi?” şeklinde yorumda bulundu. Greg Joswiak bu yorum karşısında, “Kesinlikle böyle bir şey yok. Aksi takdirde en yeni iPad ve Mac’leri de dahil ederdik” dedi.

    Craig Federighi ise yaptıkları yenilikleri ilk olarak eski cihazlara nasıl entegre edebileceklerini düşündüklerini, fakat Apple Intelligence söz konusu olduğunda işlerin değiştiğini vurguladı. Federighi, “Gerekli donanımdan söz ediyoruz. Bu güçteki modelleri bir iPhone’da çalıştırmak gerçekten sıra dışı bir şey” açıklamasını yaptı. Federighi bununla birlikte yapay zeka özelliklerini çalıştırmak için RAM’in de gerekli olduğunu ima etti. Apple Intelligence’ın uyumlu olduğu tüm cihazlarda en az 8 GB RAM var, bu da Ming-Chi Kuo ve diğer kaynaklardan gelen RAM iddialarının doğru olduğunu işaret ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonuç olarak Apple’ın yapay zeka özelliklerinden yararlanmak için iPhone 15 Pro ve üstü modellere ihtiyaç olacak.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow