hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Apple’ın Çin’deki dertleri bitmiyor

    Apple’ın Çin’deki dertleri bitmiyor
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Satışlar konusunda bir türlü istediği hedefe ulaşamayan teknoloji devi şimdi de App Store’la ilgili bir soruşturmayla karşı karşıya.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bloomberg’in haberine göre Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi’nin (SAMR), AppStore hakkında geniş çaplı antitröst soruşturması başlatması bekleniyor. Dipnot olarak antitröst tekelcilik yapan ve rekabet engelleyici uygulamalara karşı olan düzenleyici eylemlere denir. Bu gelişme bir anlamda ABD’nin Çin mallarına uyguladığı ekonomik önlemler ve tarifelere cevap niteliği taşıyor.

    Soruşturma App Store’da uygulama içi satın alımlarda kesilen %30’luk komisyonu hedef alacak. Buna ek olarak SAMR, Apple’ın üçüncü parti ödeme sistemlerini ve alternatif uygulama mağazalarını kısıtlama politikasını da gözden geçirecek. Çinli geliştiriciler Tencent ve ByteDance, yerel rekabeti ve tüketicileri engellediği iddiasıyla Apple’ın App Store politikalarını birkaç senedir eleştiriyordu.

    SAMR, Apple hakkındaki soruşturmayı resmi olarak açıklamadı, ancak kısa süre önce Google’a karşı antitröst soruşturması başlattı. Geçtiğimiz aralık ayında SAMR tarafından Nvidia’ya karşı benzer bir soruşturma açılmıştı.

    Cupertino’lu firma bir yandan da Apple Intelligence’ın Çin’deki durumunu da çözmeye çalışıyor. Kısa süre önce Tim Cook, Çin Başbakanı Li Qiang ile tedarik zinciri sorunlarını görüşmek üzere Çin’e ziyaret gerçekleştirdi. Financal Times’a göre Çinli üst düzey bir kaynak, Apple’ın Çin’in karmaşık düzenlemelerinde yol bulmak için çalıştığını söyledi. Teknoloji devinin Apple Intelligence’ı, Çin’de satılan cihazlara getirmek istediği açık, ancak herhangi bir ABD’li firmanın bunu tek başına yapmasının önünde büyük engeller bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üst düzey kaynak Apple’ın uzun ve karmaşık bir onay süreciyle karşılaşacağını da vurguladı. Ama Apple, Çin hükümetinin incelediği mevcut yapay zeka büyük dil modellerini kullanırsa onay süreci daha basit ve anlaşılır hale gelecektir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow