Apple iPhone X konusunda dertli
Apple’ın akıllı telefon piyasasının gerçek lideri olduğunu söylemek sanırım yanlış olmayacaktır. Evet, Samsung yıllardır en fazla akıllı telefon satan şirket. Bu bağlamda bir yanlışlık yok. Fakat iş kar marjı kısmına geldiğinde tablo tamamen değişiyor.
Geçtiğimiz senenin rakamlarına baktığımızda, Samsung’un yüzde 23’lük pazar payı ile en çok akıllı telefon satan üretici olduğunu görüyoruz. Onu yüzde 13 – 14 seviyeleriyle Apple takip ederken, 3. sırada ise Huawei bulunuyor.
Fakat iş kar marjı kısmına geldiğinde, Apple’ın pazardaki toplam karın yüzde 80’ini tek başına kasasına koyduğunu görüyoruz. Geri kalan yüzde 20’lik kısım ise diğer üreticiler arasında bölüşülüyor. Öyle görünüyor ki bu kar marjı iPhone X ile iyice zirve yapacak.
Ön sipariş talebi 50 milyon
Apple genel itibari ile amiral gemisi sınıfı olarak tabir ettiğimiz modellerle piyasaya hükmediyor. Zira firmanın yaptığı bir iPhone’un maliyeti 250 dolar civarındayken, üreticiden talep edilen meblağ ise 650 dolar seviyelerinde oluyor. Dolayısıyla bir iPhone’dan elde edilen karın, belki de 100 orta segment modelden elde edilen kar ile aynı olduğunu söylemek mümkün.
Hal böyle olunca Apple’ın kar marjı, diğer üreticilere oranla çok üst seviyelerde oluyor. Çünkü diğer üreticilerin orta segment ağırlıklı modellerinin fiyatı 300 ile 500 dolar arasında değişiyor. Bu miktar Apple’ın bir iPhone’dan elde ettiği net kardan daha az.
Apple şimdi bu kar marjını yüzde 90’lara vurdurmanın hesabını yapıyor. Zira önümüzdeki günlerde ön siparişe sunulacak olan iPhone X’in sadece ön sipariş aşamasındayken 50 milyondan fazla satacağı belirtiliyor.
Apple’da bu kadar stok var mı?
Bu beklentinin pek de boş olmadığını söylersek, sanırım pek de yanılmış olmayız. Zira şu aralar satışta olan iPhone 8, iPhone 7’nin yarısı kadar bile satabilmiş değil. Bu durumun temel nedeni olarak kullanıcıların iPhone X’i beklemesi gösteriliyor.
Bu konu hakkında bazı araştırmalar yapan Apple analistleri, iPhone X ön siparişlerinin 50 milyonu aşabileceği konusunda hem fikir. Peki Apple’ın elinde bu kadar stok var mı? İşte bu kısım tamamen muamma.
Apple’ın hali hazırda iPhone X üretimine ne zaman başladığı bilinmiyor. Fakat günlük üretim rakamının 100.000’le sınırlı olduğu tahmin ediliyor. Çünkü FaceID özelliğinin temel bileşenlerinden bazılarının üretimi, iPhone X’in üretimini de yavaşlatıyor.
iPhone X stokları yetişmeyecek
Dolayısıyla şimdiye kadar Apple’ın en fazla 10 milyon iPhone X üretebildiği varsayılıyor. Bu da en iyimser tablo olarak değerlendirilmekte. Önümüzdeki 1 aylık süreçte bu rakamın en fazla 15 milyonu görebileceği belirtiliyor.
Apple’ı kara kara düşündüren kısım da tam olarak bu. Eğer iPhone X ön siparişleri iddia edildiği gibi 50 milyonu aşarsa, şirketin elinde bunu karşılayacak stok bulunmuyor. Dolayısıyla sadece ön siparişlerin teslim edilmesinin bile 2018’e sarkabileceği dile getiriliyor.
Hali hazırda iPhone X tüm pazarlarda ön siparişe sunulmuş değil. Örneğin ülkemizde telefonun fiyatı bile henüz açıklanmadı. Dolayısıyla bu arz-talep sıkıntısı, iPhone X’in bazı bölgelerdeki çıkışını da geciktirecek gibi görünüyor.
Apple’ın tedarikçileri sorun yaratıyor
iPhone X’in bu denli stok sorunu yaşamasının en önemli nedeni ise Apple’ın çalıştığı bazı tedarikçiler. Özellikle TrueDepth kamerasının bazı bileşenlerini üreten tedarikçilerin, düşük üretim kapasitesi, Apple’lı sıkıntıya sokmuş durumda.
Bu saatten sonra yeni bir tedarikçi bulması zor olan Apple’ın nasıl bir hamle yapacağı da merak konusu. Genel kanı ise ön sipariş rakamlarının sınırlı sayılarda tutulması. Daha sonra bu dağıtımdan sonra da iPhone X’in kademe kademe satışa sunulmadı.
Yani ön sipariş rakamları 20 milyon ile sınırlandırılarak, iPhone X’in satışa sunulması da parti, parti şeklinde olabilir. Elbette bu durum telefonun kısa sürede karaborsaya düşmesine de zemin hazırlayacaktır.
Dip not olarak belirtelim. iPhone X’in ülkemizde satışa sunulması, en iyi senaryo ile Şubat ya da Mart ayını bulabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'