Anayasaya "internet" mi geliyor?
Alternatif Bilişim Derneği, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na bir sunum yaparak erişim ve ifade özgürlüğü adına yeni anayasaya girmesi gereken maddeleri anlattılar. Buna göre "İnternete ve Diğer Elektronik İletişim Ortamlarına Erişim Hakkı" ve "Bilgi Toplumuna Katılma Hakkı" anayasada tanınmalı.
İnternete erişim ve ifade özgürlüğü konusundaki çalışmalarıyla bilinen Alternatif Bilişim Derneği bu kez temel hakları anayasaya taşımayı amaçlıyor. Dernek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na "İnternet neden temel bir insan hakkıdır" konulu bir sunum yaptı. Bir süre önce çeşitli STK'lar ile üstünde uzlaşılan Anayasa metnini sundu ve "Kullanıcı Hakları Bildirgesi" hakkında bilgi verdi.
Cnnturk.com'a konuşan Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Ali Rıza Keleş, Finlandiya'daki her yurttaşa 1 mb internet erişiminin ücretsiz bir hak olarak tanımlandığı yasadan bahsettiklerini belirterek, "Olumlu bir görüşme oldu. Konuyu öneminin farkında olduklarını ve anayasada yer bulabilmesi gerektiğini ifade ettiler" dedi. Keleş, önerilerde bazı teknik düzenlemeler yapıp ileteceklerini de sözlerine ekledi.
Yeni anayasa için öneriler
İnternete ve Diğer Elektronik İletişim Ortamlarına Erişim Hakkı
İnternete erişim temel bir insan hakkıdır.
İnternetin evrenselliği, tarafsızlığı ve bütünlüğü esas alınarak, bilgiye, internete ve diğer elektronik iletişim ortamlarına erişim hiç bir şekilde kısıtlanamaz, şarta bağlı tutulamaz ve sansürlenemez.
İnternet ve Diğer Elektronik İletişim teknolojilerine el konulamaz, işletilmekten alıkonulamaz.
Temel hak ve özgürlüklerin özüne dokunacak şekilde ve yargılama yapılmaksızın İnternet Ortamına ve Diğer Elektronik İletişim Ortamlarına erişim engellenemez veya kısıtlanamaz.
Bilgi Toplumuna Katılma Hakkı
Herkesin, eşit ve adil şekilde bilgi toplumuna katılmak ve e-devlet hizmetlerinden yararlanmak hakkı vardır.
Herkesin, tüm bilgi toplumu hizmetlerine ve elektronik devlet hizmetlerine, kamusal belge ve kayıtlara, kişisel verilerin gizliliği korunarak, elektronik ortamda ücretsiz olarak erişme hakkı vardır.
Devlet, iletişim ve ifade özgürlüğünü sağlamak ve geliştirmek için gerekli düzenlemeleri yapar ve bu özgürlüklerin kullanımını konusunda güvence sağlar.
Devlet, bireylerin merkezi ve yerel yönetimlere katılım sağlayabileceği, yönetim hakkında bilgi edinebileceği ücretsiz elektronik erişim ve iletişim ortamları sağlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!