Akıllı telefon sektörünün büyük kaybedeni; Microsoft
Teknoloji ve yazılım dünyasının dev ismi, tekrardan akıllı telefon pazarına girmeye hazırlanıyor. Peki bu ne kadar mantıklı?
Akıllı telefon pazarındaki rekabet herkesin malumu. Birçok üretici, birçok model ve sınırlı sayıda işletim sistemi seçeneği söz konusu. Aslında akıllı telefon pazarını iOS ve Android şekilden ikiye ayırmak da mümkün. Zira bu iki işletim sistemi haricindekilerin payı, tüm pazarın yüzde 1’ine bile hitap etmiyor. Bir çok şirket, mobil platformlar için geçerli bir işletim sistemi üretmek için çok çaba harcadı. Fakat başarılı olamadı. Özellikle de Microsoft, bu hususta yoğun bir mesai harcadı desek sanırım pek de yanılmış olmayız.
Nokia’yı kendi bünyesine katan Microsoft, Windows Mobile’ı kullanması için bazı üreticilerle önemli anlaşmalara imza atmıştı. Fakat evdeki hesap pek de çarşıya uymadı. Zira Windows Phone, hiç bir zaman iOS ya da Android’e rakip olamadı.
Elbette bu durumun arkasında birden fazla neden mevcut. Fakat en önemlisi, Windows Phone’un uygulama desteğinden mahrum olması diyebiliriz. Bakın, bunu çok basit bir şekilde örneklendirebiliriz. Tinder isimli uygulamayı hemen hemen herkes duymuştur. Tüm dünyada oldukça popüler bir çöpçatan uygulaması. İşte böylesine popüler bir uygulama bile Windows Phone’da bulunmuyordu.
Uygulama desteği yoktu
Windows Phone’un en büyük handikapı uygulama desteğinin bulunmamasıydı. Böyle bir durumda, Microsoft, amiral gemisi segmentinde modeller satışa sundu. Bu başlı başına bir intihar girişimiydi diyebiliriz.
Zira uygulama oyun olmayan bir platrofm için, dünyanın en güçlü cihazını çıkarsanız neye yarar? Aslında Microsoft, donanımdan ziyade yazılıma yatırım yapmalıydı. Fakat Gates ve ekibi bunu gerekli görmedi.
Sonuç olarak uygulama desteği olmayan bir platform, göz göre göre birkaç sene içerisinde batıp gitti.
Nokia’da kurtaramadı
Microsoft, Windows Phone’un pazardaki payını arttırabilmek adına Nokia’yı bünyesine kattı. Bu hem Nokia hem de Microsoft için pek iyi sonuçlanmadı. Zira Nokia ismi bile Windows Phone’lu cihazların satışını arttırmaya yardımcı olmadı.
Gerçi bir ara Windows Phone’un Pazar payı yüzde 4’leri hatta 5’leri buldu. Bunu operatörlerin desteği ile uygun fiyata satılan Nokia modelleri sağladı. Sonrasında bu anlık balon da söndü.
Microsoft yine başladığı noktaya, yüzde 1’in altına geriledi. Bir başka değişle o kadar yatırım da çöpe gitmiş oldu.
Windows Phone küllerinden doğabilir mi?
Bizim kültürümüzde “yenilen pehlivan güreşe doymazmış” diye bir tabir vardır. İşte bu tabiri Microsoft için kullansak sanırım pek de yanılmış olmayız. Zira ortaya atılan son iddialara göre, Microsoft yeni bir Windows Phone üzerinde çalışıyormuş.
Tamamen yeni bir ara yüze sahip olan bu sürüm, kullanıcı dostu olarak nitelendiriliyormuş. Orjinal Windows Mobile’a göre oldukça sade ve basit bir arayüzü bulunan yeni mobil işletim sistemi şu aralar test aşamasındaymış.
Üstelik iddialar bununla da sınırlı değil. Microsoft’un yeni mobil işletim sistemini çalıştıracak bir de telefon geliştirdiği söyleniliyor. Elbette telefon da aynı mobil işletim sistemi gibi şimdilik test aşamasındaymış.
Tüm akıllı telefon üretim tesislerini elden çıkaran bir firmanın, tekrardan böylesine bir işe bulaşması ne kadar doğru işte orası tartışılır.
Microsoft yanlış ata oynuyor
Açıkçası Microsoft’un kendi akıllı telefonunu üretmek istemesi son derece olağan bir durum. Bunda bir sıkıntı yok. Fakat Windows Mobile işletim sisteminde ısrarcı olunması biraz mantıksız duruyor. Zira bu işletim sisteminin çok da kullanışlı olmadığı daha önce denenerek onaylandı.
Microsoft’un bundan sonra bir telefon geliştirecekse mutlak suretle Android çatısı altına girmesi gerekiyor. Yoksa aynı sürecin yaşanması kaçınılmaz gibi görünüyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'