hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akıllı tele-robotik projesi

    Akıllı tele-robotik projesi
    expand

    Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde (GYTE) yürütülen proje sayesinde güvenlik kameralarını takip eden görevlilerin hassasiyetleri mercek altına alınacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GYTE'den yapılan yazılı açıklamada, GYTE'nin ürettiği yeni teknolojiler, yaptığı bilimsel çalışmalar ile hem Türkiye'ye katma değer kazandırdığı hem de uluslararası bilim camiasında ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiği bildirildi.

    Açıklamada, uluslararası alanda saygınlığıyla tanınan ve en son teknolojik ve bilimsel gelişmeler üzerine haberler yapan New Scientist dergisinde yayımlanan "Eyeball Spy Turns The Tables On Big Brother" başlığındaki haberde bahsedilen "kameralara dayalı gözetleme sistemlerinin en büyük problemlerinin başında, monitörleri izleyen operatörlerin birden fazla görüntüyü gözetlemek zorunda olması ve bunun sonucu olarak bazı önemli olayların kaçırabileceği" sorununa çözüm olarak GYTE Bilgisayar Mühendisliği bünyesinde Arş. Gör. Ulaş Vural ve Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sinan Akgül'ün geliştirdiği sistemin tartışıldığı ifade edildi.

    Proje hakkında şu bilgiler verildi:

    "Bu sistem, monitörleri gözetleyen güvenlik görevlilerinin göz hareketlerini takip etmekte ve göz hareketlerinin monitörlerdeki hareketlilikle olan bağlantısını çözmektedir. Gözetleme işleminin sonunda, görevlinin kaçırdığı hareketlerden oluşan bir özet video otomatik olarak hazırlanıp görevliye ya da amirine izletilerek gözetleme sürecinin daha güvenli olması sağlanmaktadır.

    Sistem gerçek zamanlı olarak standart kişisel bilgisayarlarda da çalışabilmektedir.

    Haberde bahsedilen çalışma, GYTE Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde devam etmekte olan Akıllı Tele-Robotik projesinin bir parçası olarak geliştirilmiştir.

    Akıllı Tele-Robotik projesi, Bilgisayar Mühendisliği bünyesinde insan bilgisayar etkileşimi, bilgisayarla görme, robotik ve benzetim laboratuvarlarında 4 öğretim üyesinin ortak olarak yürüttüğü bir çalışmadır.

    Klasik tele-robotik sistemlerinin bilinen problemlerinden olan gecikme ve kullanım zorluğu gibi engellerin ancak çok disiplinli bir çalışma yapısıyla aşılabileceği varsayımına dayanan proje, GYTE Bilgisayar Mühendisliği altyapısının büyük bir bölümünü yoğun olarak kullanmakta ve altyapının daha da geliştirilmesi için itici bir kuvvet oluşturmaktadır. Projenin uygulama alanı oldukça geniş olup, uzaktan ameliyat, afet kurtarma araçları, nükleer ya da kimyasal atık taşıma, uzay çalışmaları, insansız hava ve deniz araçları gibi uygulamalarının yapılması planlanmaktadır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow