Akıllı stadyumlar gerçek oluyor
Türkiye’nin son yıllarda en çok konuşulan teknolojik ataklarından biri olan 4.5G; sadece cep telefonlarında kullandığımız mobil interneti hızlandırmakla kalmıyor, birçok alanda da önemli yenilikleri beraberinde getiriyor. Akıllı Stadyumlar bunların başlıcası!
Bu alanlardan biri, belki de ilk bakışta aklınıza hiç gelmeyecek olan bir alan: Spor. Dünyanın en ünlü ve büyük dijital spor içeriği sağlayıcılarından biri olan Perform’un Türkiye ve Doğu Avrupa Genel Müdürü Emre Uğurlu’nun paylaştığı bilgilere göre, 4.5G ile stadyumda maç izlemek kesinlikle farklı bir deneyime dönüşecek. 3B televizyonlar ve HD yayınla beraber ev standartlarında bile evrim geçiren maç yayınları; 4.5G’nin sağladığı imkanlarla çok daha teknolojik ve ilgi çekici bir hal alacak. 4.5G teknolojisi ile donatılmış akıllı stadyumlar sayesinde sporcu sağlığını korumak ve sakatlıkları azaltmak için bu yeniliğin nimetlerinden faydalanılabilecek.
Emre Uğurlu, söz konusu görüşlerini paylaşırken 4.5G’nin Türkiye’de dijital spor dünyasının gelişiminde de çok önemli bir rol oynayacağına dikkat çekti:
“Son araştırmamız, Türkiye’de 21 milyon aktif sporsever olduğunu ve bunların da yüzde 68’inin sporu mobil cihazlardan takip ettiklerini göstermişti” diye konuşan Uğurlu, “Buna ek olarak, sporseverlerin yüzde 74’ü, televizyonda spor içeriği izlerken bilgisayar, akıllı telefon veya tablet gibi ikinci bir ekran daha kullanıyor. 4.5G’nin bu oranlarda önemli artışlar sağlayacağını düşünüyorum. Ayrıca katma değerli servislerle yeni iş modellerinin gelişmesinde ve dijital sporun ekonomik olarak büyümesinde de 4.5G’nin rolü büyük olacak. Yurtdışında sıklıkla gördüğümüz, sadece internet üzerinden ve mobil olarak yayın yapan TV şirketlerinin sayısının artmasını, sporseverlere yönelik yeni dijital ürün ve hizmetlerin geliştirilerek kullanıma sunulmasını bekliyoruz” dedi.Emre Uğurlu’nun paylaştığı veriler 4.5G teknolojisi ile hayatımıza girecek akıllı stadyumların ne kadar büyük bir potansiyel taşıdığını daha iyi gösteriyor.
Akıllı Stadyumlar Sporseverlerin Hizmetinde Olacak!
4.5G teknolojisinin karşılaşmaları bizzat stadyumda takip eden sporseverler için önemli yenilikler vadettiğini belirten Emre Uğurlu, “4.5G, taraftarların kendilerini tamamen maçın içinde hissetmelerini sağlayacak birçok teknolojiyi mümkün kılıyor. Örneğin, 4.5G ve WiFi bağlantılı stadyumlarda maç önünde, maç esnasında ve maç sonunda kullanıcılara özel yayınlar ve videoların paylaşılacağı uygulamalar ile kullanıcıların maç izleme deneyimlerinde olumlu yönde farklılıklar olabilir. Maçların önemli anları ve tartışmalı pozisyonları, özel kameralar ile farklı açılardan sunulabilir. Yurtdışındaki örneklerde olduğu gibi, stadyumlar için geliştirilecek mobil uygulamalarla, taraftarların en kısa yoldan stadyuma ulaşması, park yeri için rezervasyon yaptırması, kullanması gereken kapıyı ve hangi koltuğa oturacağını öğrenmesi çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Taraftarlar, yine bu mobil uygulamaları kullanarak koltuklarına yiyecek içecek siparişi bile verebilirler” dedi.
Sosyal Medyadan Maç Yayını
Mobil cihazlardan maç izleme deneyiminin de tıpkı stadyumlardaki gibi farklı bir boyuta taşınacağını ifade eden Uğurlu, “4.5G, 3G ile hayatımıza giren, ‘her an her yerde maç izleyebilmek’ kavramını çok daha gelişmiş bir biçimde sunacak. Her şeyden önce, yüksek kaliteli maç yayınlarını mobil cihazlarımızdan kolayca takip edebileceğiz. İngiltere’deki yayıncı kuruluşun, gelecek sezondan itibaren Premier Lig’i sosyal medya kanallarından yayınlayacağını duyurması da bu teknolojinin habercisi oldu. Ek olarak, internet ve mobil yayın maliyetinin görece daha düşük ve daha hızlı olması, dünya üzerindeki alternatif sporların her bölgeden izlenmesinin de önünü açabilir. Akıllı stadyumların yerinde sunduğu hizmetler bu sayede dünyanın dört bir yanına ulaşacak. Sporseverler, televizyondan yayınlanmayan yüzlerce spor müsabakasına, mobil cihazları üzerinden istedikleri anda ulaşabilirler. Eğer servis sağlayıcılar mobil internet kota alt limitlerini 30-40 GB seviyelerine çekerlerse, maçların canlı skor uygulamaları üzerinden yayınlanması gibi seçenekler de söz konusu olabilir” diye konuştu.
Emre Uğurlu, 4.5G ile birlikte maçların televizyon yayınlarında da önemli yenilikler olacağını söyledi. Bu konuda yurtdışında çok çarpıcı örnekler olduğunu söyleyen Uğurlu, “Avustralyalı yayın kuruluşu ARF, oyunculara takılan monitörler ile kalp ritimlerini incelerken, 4G ile toplanan bu verileri canlı yayında ekrana vererek izleyenlere ilginç bir deneyim sunuyor” dedi.
Dijitalde Farklı Deneyimler
Uğurlu’nun verdiği bilgilere göre, 4.5G ile gelen hız, canlı skor uygulamalarını ve bu uygulamaların sunduğu deneyimi de farklı bir boyuta taşıyacak. 3G’ye kıyasla daha hızlı açılan uygulamalar ve daha hızlı güncellenen ekranlar, Mackolik canlı skor uygulaması gibi, verdiği hizmetin hızı saniyelerle ölçülen uygulamaların kullanılmasını daha da kolaylaştırıyor. Bu sayede, bahis oynayan sporseverlerin bu tür uygulamaları kullanma eğiliminin daha da artması bekleniyor. Benzer bir şekilde, canlı görsel anlatım, canlı istatistik ve canlı metin anlatımı gibi içeriklerin güncellenmesi önceki döneme göre daha hızlı olduğu için, bu kaynakların mobil durumdayken kullanıcılara verdiği hizmetin kalitesi de artmış olacak. Akıllı stadyumlar bu anlamda izleyiciye mükemmel bir seyir hazzı yaşatacak. Hız, maç sırasında canlı skor uygulaması üzerindeki mesaj panosu aracılığıyla birbirleri ile mesajlaşan ve maçı yorumlayan kullanıcıların deneyimlerini de olumlu etkileyecek. Daha hızlı güncellenen mesaj panoları sayesinde yazışmalar arasındaki süre de kısalacak ve sporseverler arasındaki iletişimin hızı artacak.
Spor Kulüpleri ve Sporcular da Yararlanacak
Sporcuların antrenmanlardaki performans ve sağlık verileri, kulüp dışındaki ilgili birimlere çok hızlı bir şekilde iletilebilecek. Sporcunun harcadığı efordan, nasıl daha verimli olabileceğine kadar birçok farklı alanda toplanan detaylı veriler, daha bilimsel metotlarla antrenmanlar yapılabilmesini ve sporcu sağlığının korunması konusunda daha olumlu adımlar atılabilmesini sağlayacak. 4.5G, veri depolamanın daha geniş ölçeklere yayılmasının ve bu verilerin mümkün olan en yüksek hızda gerekli mecralara ulaşmasının da önünü açabilir. Sakatlanan bir oyuncunun belirli bir zaman aralığındaki tüm fiziksel verileri, doktoru ile en hızlı şekilde paylaşılabilir. Kalp rahatsızlıklarından kaynaklanan sağlık problemleri de erken teşhis edilerek çözülebilir. UEFA’nın maç içinde oyuncuların sağlıklarına ilişkin verilerin takip edilmesini yasaklaması sebebiyle bu çalışmalar şu an maç esnasında yapılamıyor ama ilerleyen dönemde kuralların değişmesi yeni uygulamaları da beraberinde getirebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apple iOS 18.2.1 Güncellemesi Özellikleri: iOS 18.2.1 güncellemesi hangi iPhone modellerine gelecek?
Yurt dışı cep telefonları ne zaman açılacak? 2025 IMEI kayıt sıfırlanma tarihleri: IMEI kaydım ne zaman sıfırlanır?
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)