Akıllı ev sistemleri gerekli bir ihtiyaç mı?
Çevremizdeki her eşyanın buram buram teknoloji koktuğu bir gelecek pek de uzak değil. Peki akıllı ev sistemleri bu gelecekte gerçekten doğal bir ihtiyaç olabilir mi?
Son 20 yılda teknoloji alanında büyük ilerlemeler kaydedildi. Özellikle akıllı telefonların çıkması ile birlikte, birçok işimizi bu ufak, akıllı cihazlar üzerinden halleder olduk. Fakat teknoloji devrimi, sadece akıllı telefonlarla da sınırlı kalmadı. Evimizde kullandığımız hemen hemen her elektronik cihaz bir bir “akıllandı” ve akıllanmaya da devam ediyor.
Akıllı telefonlardan sonra akıllı saatler geldi. Akıllı televizyonlar, akıllı buzdolapları hatta akıllı yüzükler. Kısacası insanların günlük hayatta kullandığı hemen hemen herşeyi teknoloji ile sentezlemeye çalışıyorlar. İtiraf etmek gerekirse bunda son derece de başarılılar.
Çevremize bakıp, akıllı ürünlerin insanların hayatlarını kolaylaştırmadığını söylememiz açık bir yalan olacaktır. Faturanızı oturduğunuz yerden, elinize aldığınız telefonla ödeyebilmek kolaylık değil midir? Ya da markete gitmeden dilediğiniz ürünlerin 10 dakika içerisinde kapınıza kadar gelmesi hoş bir şey değil mi? Öncelikle bu soruların yanıtını vermemiz gerekiyor.
Bunlar size yeterli gelmiyorsa, artık oturduğunuz yerden ışıkları söndürmeniz, ocağı kapatmanız, kapıları kilitlemeniz kısacası herşeyi yapmanız mümkün. Nasıl mı? Elbette akıllı ev sistemleri sayesinde.
Akıllı ev sistemleri nedir? Ne işe yarar
Özellikle son dönemlerde akıllı ev ya da akıllı ev sistemleri tabirlerini sıklıkla duyar olduk. Bazı önemli teknoloji devlerinin AI alanında yaptıkları devrimsel yenilikler sayesinde, akıllı ev olayı artık daha bir önem kazandı.
Peki akıllı ev sistemleri nedir, ne işe yarar. Öncelikle şunu belirtelim. Akıllı ev sistemleri dediğimiz olay bir otomasyon kurulumundan ibaret. Bu otomasyon sistemini evinize sonradan eklemeniz mümkün olsa da çok daha masraflı olduğu da aşikar. O yüzden evinizi akıllandırmak yerine, akıllı ev sistemine uygun bir daire inşa ettirmeniz daha doğru olacaktır.
Akıllı ev sistemleri, inşa aşamasında evinize döşenen çeşitli otomasyon sistemleri ile çalışır. Bazı yerlerde kablo destekli, bazı yerlerde ise kablosuz kitler kullanılabilir. Fakat sisteme dahil ettiğiniz tüm modüller için ayrı bir cihaz edinmeniz gerekecektir. Yani her bir fonksiyon, maliyeti haliyle arttırabilir.
Akıllı ev sistemleriyle neler yapabilirim?
Günümüzde akıllı ev sistemleri tam olarak yaygınlaşmış değil. Bunun temel nedeni bu terimin henüz çok yeni olması. Pek çok kişi akıllı ev ile yapılabileceklerden bir haber durumda. Açıkçası Amerika ve Avrupa’daki bazı ülkeler akıllı ev portföyüne çoktan geçiş yapmış durumda. Hatta yeni yapılaşma içerisindeki bazı bölgelerde bu konsept zorunluluk haline gelmiş.
Ülkemiz baktığımızda ise milyonlarca lira bedel biçilen rezidans dairelerinde bile akıllı ev sistemlerinin tam olarak kullanılamadığını görüyoruz. Bu ev akıllı diye satılmaya çalışan dairelerde bile çalışan fonksiyonlar, perde storlarını kapatmaktan, lambaları yakmaktan ve kapıları kilitlemekten ibaret.
Fakat tam dolu bir akıllı ev sistemi ile yapabileceklerini bunlarla sınırlı değil. Ocağınızın altını kapatabilir, buzdolabınızın derecesini ayarlayabilir, klimanızı dilediğiniz gibi kontrol edebilirsiniz. Kısacası evinizdeki tüm elektronik cihazlara akıllı ev sistemleri ile erişiminiz mümkün diyebiliriz.
Akıllı evler gelecekte yaygınlaşacak
Şu aralar Apple, Microsoft, Google gibi teknoloji devleri, akıllı evler için çeşitli yapay zeka ürünleri tasarlamakla meşgul. Geçtiğimiz WWDC’de Apple tarafından duyurulan HomePod bunun için ufak bir adım diyebiliriz. Zira ileride bu tarz akıllı hoparlörler sayesinde, telefonunuza bile gerek kalmadan dilediğiniz şeyi konuşarak yaptırabileceksiniz.
Örneğin akıllı hoparlöre, “kapıları kilitle” dediğinizde, o sizin yerinize kapıları kilitleyebilecek. Açıkçası bu durumun insan hayatını fazlasıyla kolaylaştıracağı inkar edilemez bir gerçek.
Çok değil, önümüzdeki bir 15-20 yıl içerisinde bu söylediklerimizin birçoğu yeni yapılan evlerde standart halini alacaktır.
Belki Türkiye’de bu ev sistemlerinin yaygınlaşması, tahminimizden daha uzun bir zaman alabilir. Fakat teknoloji ile içli dışlı olan insanlar, bu sistemleri evlerine kurdurtmak ve deneyimlemek için can atacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!