Akıllı cihazlar ne kadar akıllı
Teknoloji ve bilgi çağını yaşadığımız şu dönemde, çevremizdeki tüm elektrikli eşyaların da akıllandığı günlerden geçiyoruz. Akıllı telefonlar ile başlayan bu akım, akıllı saatler, akıllı TV’ler ve hatta akıllı evler ile devam etmekte. Peki tüm cihazların bu derece akıllanmasına ihtiyacımız var mı? Yani akıllı cihazlar çok abartılıyor olabilir mi?
Öncelikle şunu belirtelim. Akıllı cihazların kendi bağımsız bir yapay zekaları yok. En azından şimdilik. Bu cihazlar üreticilerinin belirlediği işlemlerin dışına çıkamıyor. Yani sisteminde mevcut değilse kalkıp da size hava durumu bilgisi veremiyor.
Hatta şu aralar akıllı telefonlarda revaçta olan dijital sesli asistanların bile tam bağımsız bir yapay zekaya sahip oldukları söylenemez. Keza böyle olsaydı, durup dururken Siri kendisini açıp, sizinle sohbet etmeye başlayabilirdi.
O yüzden akıllı cihazlar ile yapay zekayı birbirine karıştırmamamız gerekiyor. Yani bilim kurgu filmlerinde karşılaştığımız o ütopik yapay zeka senaryolarının henüz çok uzağındayız. Peki yapay zekaya sahip olmasalar bile akıllı ev aletleri bizim için tehlike arz ediyor mu?
Akıllı cihaz internete bağlı cihaz demek
Akıllı cihazların genel özelliklerine baktığımızda, bizlere hemen hemen aynı şeyleri sunduklarını görüyoruz. Bunların ortak paydası ise internet. Örneğin yeni satın aldığınız bir akıllı televizyonu göz önüne alalım.
Akıllı televizyonların genel özellikleri arasında, internete girmesi, çeşitli uygulamalara bağlanması vb. özellikler yer alıyor. Temelde bu işlemlerin hemen hemen hepsini akıllı telefon ve PC’mizle de yapabiliyoruz. Oysa akıllı cihazların bizlere biraz daha farklı nicelikler sunması gerekiyor.
Bir başka örnek akıllı buzdolabı. Bazı elektronik üreticilerin şimdilik sadece etkinlikler ve fuarlarda görücüye çıkardıkları bu buzdolapları da farklı şeyler sunmuyor. Örneğin Güney Koreli bir üreticinin yaptığı akıllı buzdolabı, internete erişebiliyor ve çeşitli uygulamaları açabiliyordu. Peki bu ne derece önemli?
Bana yemek tarifi verme yemek yap(!)
Akıllı buzdolabı diye lanse edilen ürüne bakıyorsunuz, dev bir telefondan ibaret. Akıllı buzdolabı denildiğinde insanın aklına, içindeki yiyecek ve içecekleri hafızasına alan, bozulmak üzere olanları bizlere bildirim halinde gönderen bir cihaz geliyor.
Fakat bu buzdolapları yalnızca YouTube’tan video açmaya yarıyor. Eee ben bunu zaten telefonum ve tabletimle de yapabiliyorum. Bir buzdolabının YouTube’tan ya da herhangi bir uygulamadan video açması benim için çok da önemli birşey değil. Dahası, bir buzdolabıdan beklediğim birşey değil.
Aynı şey tanıtılan sözüm ona akıllı ocaklar için de geçerli. Akıllı ocak denilince insanın aklına yemeği kendi kendine pişiren, en azından pişip pişmediğini anlayıp, ateşini ona göre ayarlayan bir ocak geliyor. Fakat üretilen akıllı ocaklar yine telefon vari bir yapıya sahip. Yani asıl işlevi ile pek alakalı olmayan akıllı özellikler ile donatılmış oluyor.
Akıllı sandığınız her cihaz akıllı değildir
Kısacası, akıllı olarak lanse edilen her cihazın aslında pek de akıllı olmadığı inkar edilemez bir gerçek. Günümüzde internete bağlanıp, video oynatıp, müzik çalan herşeye akıllı demeye başladık. Bu hızla yakında akıllı koltuk, akıllı yatak, akıllı komindin, akıllı gardırop falan da çıkar. Belki de çıkmıştır.
Ne de olsa, bir cihazı akıllı yapmak pek de zor değil. Al bir tableti, basit bir şekilde monte et istediğin eşyaya, al sana akıllı cihaz. Açıkçası bu akıllı cihazlar günümüzde çok fazla abartılmaya başlandı. Bir cihazın internete bağlanmasına, diğer cihazlarla entegre şekilde çalışmasına elbette karşı değiliz. Bizim karşı olduğumuz şey bunların her birinin “akıllı” olarak lanse edilmesi.
Muhtemelen önümüzdeki yıllarda bu tarz ürünlerin sayısı artarak daha da çoğalacaktır. Fakat az önce de belirttiğimiz gibi. Bu durum evimizdeki aletleri akıllı telefona benzetmekten başka birşeye yaramaz. Tabi bir de cihazların fiyatını kat ve kat arttırmaya yarar. Sanki ocakta YouTube açmak çok bir artı kazandıracakmış gibi…
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!