hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD senatörleri, Trump’ın ZTE kararına tepkili

    ABD senatörleri, Trump’ın ZTE kararına tepkili
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Teknoloji gündeminin son dönemdeki en önemli başlıklarından birisi de ZTE’nin Amerika ile olan sorunu. Aslında bunu Çinli akıllı telefon üreticilerin Trump ile olan sorunu şeklinde düzeltmek daha doğru olacaktır. Keza Trump hükümeti, teknoloji tarafındaki şirketlere kafayı fena halde takmış durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son dönemde Amerika’da en çok tartışılan markalarında başında gelen ZTE, şimdi de ülkeyi ikiye böldü. Pek çok senatör, Trump’ın Çinli üretici hakkında yaptığı açıklamalardan rahatsız.

    Donald Trump göreve geldiği günden bu yana, teknoloji şirketleri ile ilgili kritik kararlar veriyor. Bir dönem kafayı Apple’a takan Trump, Cupertino merkezli şirketin, üretim bandını Çin’den Amerika’ya kaydırması için yoğun bir baskı yapmıştı.

    Sonrasında Broadcom, Qualcomm satışına müdahil olan Trump, imzalanmak üzere olan anlaşmanın rafa kaldırılmasına neden olmuştu.

    Trump hükümetinin son hamlesi ise Çinli akıllı telefon üreticileri üzerine oldu. Hali hazırda ABD’de yüzde 10’luk pazar payıyla en çok akıllı telefon satan 4. firma olan ZTE, İran ve Kuzey Kore’ye telefon ihracatı yaptığı için suçlu bulunmuş ve ağır bir şekilde cezalandırılmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çinli üreticiye verilen 7 yıllık ihracat yasağı için Çin Cumhurbaşkanı ile görüşen Trump, sonrasında bu cezanın kaldırılması ve para cezasına çevrilmesi için talimat vermişti.

    Fakat şimdi de Amerikalı senatörler Trump’ın kararına tepki gösterdi. ZTE’nin Amerika’nın ulusal güvenliğini tehdit ettiğini savunan pek çok senatör, Trump’un af açıklamasına sert çıktı.

    Çinli üretici, şu aralar Amerika’yı tam anlamıyla ikiye bölmüş durumda. Fakat Trump yine muhtemelen kimseye kulak asmadan, kendi verdiği kararın uygulanmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla ZTE’ye verilen 7 yıllık ihracat yasağının çok büyük ihtimalle kalkacağını söylemek yanlış olmaz. Şunu da dip not olarak belirtelim. Çinli üreticinin ihracat yasağının 1.3 milyar dolarlık para cezasına çevrilmesi söz konusu. Muhtemelen bu meblağ Çinli üretici için sorun olmayacaktır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow