5G hayatımıza neler katacak?
Şu sıralar tüm dünya 5G için geri sayıma geçmiş durumda. Peki bu yeni teknoloji hayatımıza nasıl etki edecek? Aslında bu sorunun yanıtını öğrenmek için tarihte biraz geriye gitmek gerekiyor.
Cep telefonları kullanıma sunulduktan sonra, uzun bir süre kimse mobil internet hızını önemsemedi. Fakat renkli ekranlı telefonların hayatımıza girmeye başlaması, mobil interneti de önemli bir noktaya taşıdı.
Çünkü renkli ekranlı telefonlar, kullanıcılara seyahat esnasında film izleme, müzik dinleme gibi imkanlar sunuyordu. Doğal olarak bunun için hızlı bir mobil internet bağlantısı da şarttı.
Ayrıca bir zamanlar hayal olan görüntülü konuşma da renkli ekranlı, kameralara sahip cep telefonları sayesinde mümkün olabilecekti. Bunu ön gören Japon bilim adamları daha hızlı bir mobil internet teknolojisi için kolları sıvadı.
3G’den 5G’ye
Görüntülü konuşmaları, akıllı telefonlar üzerinden belli çözünürlük değerlerinde donmadan video izlemeyi mümkün kılan 3G teknolojisi ilk olarak Japonya’da ortaya çıktı. 3G teknolojisini duyuran ilk firma Japonya merkezli NTTdocomo oldu. 1998 yılında Japonya’da kullanıma sunulan bu teknoloji, ABD’de 2002, Avrupa’da ise 2003 yılından itibaren kullanılmaya başlandı.
3G’nin Türkiye’ye gelmesi ise biraz gecikmeli oldu. Türkiye 3G’ye anca 2009 yılında geçebildi. Ülkemizde 2009’a kadar Edge ismi verilen bir mobil teknoloji kullanılıyordu. Edge 2.5G ile 3G arasında bir bağlantı hızına sahip, oldukça vasat bir sistemdi.
3G’nin ardından 4G’ye geçiş süreci başladı. Türkiye daha 3G’ye bile geçmemişken Japonya’da 4G kullanılmaya başlandı. 3G’yi de kullanan ilk firma olan NTT Docomo 4G için ilk adımlarını 2004 yılında attı.
4G ile geç kalınmış randevu
2004 yılında 4G ile atılan adımlar bu teknolojinin dünyaya açılmasında önemli rol oynadı. İlk 4G teknolojisi mobil ağlarda 100 Mbit/s’lik hıza sahipti. Fakat bu ağda asıl hedeflenen hız, 1 Gbit/s’ydi.
4G’nin dünyaya açılması 3G’ye göre biraz daha yavaş ilerledi. 4G’nin mobil operatörler kapsamındaki ilk testleri 2009 yılında gerçekleşti. ABD’nin önde gelen operatörlerinden biri olan Verizon, 17 Ağustos 2009’da ilk 4G testlerini yaptı.
4G’nin ülkemizde gelişti de 3G gibi hayli gecikmeli oldu. 4G teknolojisi, 2014’te ABD’nin en ücra köşesinde bile kullanılmaya başlamışken, Türkiye’nin bu teknolojiye ilk adımı 2016 yılında oldu.
Türkiye’nin 4G’ye geçiş yaptığı dönemlerde Samsung ve Çin Mobil Araştırma Enstitüsü 5G ile ilgili ilk testelerini başarıyla tamamladıklarını duyurmuştu.
Şimdi sahne 5G’de
Özellikle son birkaç aydır 5G ile ilgili spekülasyonların sayısı hayli artmış durumda. Genel olarak merak edilen şey, dünyanın bu yeni teknolojiyi ne zaman kullanmaya başlayacağı.
Ön görülen değerler, 5G’nin şimdi kullandığımız 4G mobil veri teknolojisine oranla 10 kat daha hızlı olacağı yönünde.
Yani bugün pek çok evde sabit internet üzerinden bile erişemediğimiz hızlara, 5G sayesinde kablosuz olarak erişebileceğiz.
Yeni mobil veri teknolojisinin 2020 yılı itibariyle bazı ülkelerde kullanıma sunulması bekleniyor. İyi haber şu ki BTK tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin 5G’yi kullanan ilk ülkelerden biri olacağı açıklanmıştı.
Yani bu açıklama kapsamında Türkiye’nin de en geç 2021 ya da 2022 yılı gibi 5G’ye geçeceğini söyleyebiliriz.
Peki 5G alt yapısını destekleyen telefonlar ne zaman satışa sunulacak. Malum, şu anda satışta olan hiç bir akıllı telefon modeli yeni mobil veri teknolojisini desteklemiyor. Bu kapsamdaki ilk akıllı telefonların 2019 itibariyle satışa sunulması bekleniyor.
2020 yılında ise satışa sunulan telefonların en az yüzde 70’inin 5G özelliğini taşıyacağı tahmin edilmekte.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apple iOS 18.2.1 Güncellemesi Özellikleri: iOS 18.2.1 güncellemesi hangi iPhone modellerine gelecek?
Yurt dışı cep telefonları ne zaman açılacak? 2025 IMEI kayıt sıfırlanma tarihleri: IMEI kaydım ne zaman sıfırlanır?
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)