55 yıl sonra, başarılı bir deney gerçekleştirdiler
Güneş enerjisinin uzaydan elde edilmesi fikri yeni bir fikir değil. 1968’de Peter Glaser adlı bir NASA mühendisi, güneş enerjisiyle çalışan bir uydu için ilk konsept tasarımı üretti.
Caltech’ten bir araştırma ekibi Perşembe günü, Uzay Güneş Enerjisi Göstericisi (SSPD-1) adı verilen uzay kaynaklı prototiplerinin güneş ışığını topladığını, elektriğe dönüştürdüğünü ve Caltech’in Pasadena kampüsünün çatısına kurulu mikrodalga alıcılarına ışınladığını duyurdu. Deney ayrıca, 3 Ocak’ta başlatılan kurulumun, uzay yolculuğunun yanı sıra uzayın kendisinin zorlu ortamıyla birlikte hayatta kalabileceğini de kanıtlıyor.
Profesör Ali Hajimiri, “Bildiğimiz kadarıyla, hiç kimse pahalı katı yapılarda bile uzayda kablosuz enerji transferini yapamadı. Bunu esnek hafif yapılarla ve kendi entegre devrelerimizle yaparak bir ilki gerçekleştirdik” dedi. Perşembe günü yayınlanan bir basın açıklamasında elektrik mühendisliği ve tıp mühendisliği ve Caltech’in Uzay Güneş Enerjisi Projesi’nin (SSPP) eş direktörü bir ilki gerçekleştirdiklerini gururla söyledi.
Tam olarak Güç Aktarımı Düşük Yörünge Deneyi için Mikrodalga Dizisi (veya kısaca MAPLE) olarak bilinen deney, SSPD-1’de yürütülen üç araştırma projesinden biri. Bilim insanları yaptığı basın açıklamasında, iletim kurulumunun onları uzaya göndermek için gereken yakıt miktarını en aza indirecek şekilde tasarlandığını ve vericilerin bir roketin üzerine katlanabilmesi için tasarımın yeterince esnek olması gerektiğini ekledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!