hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    30 saniyede bir yeni bir araba üretiyor

    30 saniyede bir yeni bir araba üretiyor
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Üretim kesintilerine ilişkin daha önceki raporlara rağmen, Tesla’nın Şanghay Gigafactory’si şu anda tam kapasitede çalışıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu haber, bu yılın başlarında Şanghay tesisindeki üretimin azalmasıyla ilgili endişelerin ortaya çıkmasının ardından geldi. Reuters, Mayıs ayında Tesla’nın Mart ve Haziran 2024 arasında üretimi en az %20 oranında azaltmayı planladığını bildirdi.

    Tesla China bu konuda sessiz kaldı ve yeni araç kaydı ve ihracat hacimleri 2023’teki aynı döneme kıyasla düşüş gösterdi. Ancak üçüncü çeyrek devam ederken Tesla, yıl sonu hedeflerine ulaşmak için üretimi artırıyor gibi görünüyor. CEO Elon Musk daha önce şirketin geçen yılın otomobil satış rakamlarını aşmayı beklediğini ve bu hedefe ulaşmanın Şanghay fabrikasının tam hızda çalışmasına bağlı olduğunu belirtmişti.

    Raporda ayrıca fabrikanın etkileyici otomasyon seviyesi vurgulanıyor. Firmanın son montaj atölyesi, dikey asansörlerin kapıları, gövdeleri ve diğer bileşenleri taşıdığı dikey olarak istiflenmiş, çift hatlı bir yapılandırma kullanıyor ve yaklaşık 100 metre üretim hattı alanından tasarruf sağlıyor. Ayrıca, dört atölye birbirine bağlı olduğundan, tesis içinde üretilen parçaların verimli bir şekilde hareket ettirilmesine olanak sağlıyor. Bu yüksek otomasyon seviyesi, fabrika genelinde %95 oranında tam otomasyonlu üretim anlamına gelirken, kaynak atölyesinde otomasyon oranı %100’e yaklaşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şirket, otomobil üretiminin ötesinde Şanghay Enerji Depolama Süper Fabrikası projesinde de ilerleme kaydediyor. Tesla Başkan Yardımcısı Tao Lin’e göre, proje 2025’te tamamlanma yolunda. Bu tesis, Tesla’nın amiral gemisi enerji depolama ürünü olan Megapack’in üretimine odaklanacak.

    Şirketin Şanghay Gigafactory’sindeki tam kapasite üretim ve yüksek otomasyon seviyeleri, şirketin yıl sonu hedeflerine ulaşma çabalarına önemli bir katkı sağlıyor. Enerji depolama süper fabrikası projesi ise firmanın enerji depolama çözümlerindeki liderliğini pekiştirmeyi hedefliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow