1980'den günümüze Nintendo konsolları
Oyun dünyasının en köklü isimlerinden biri olan Nintendo geçmişten günümüze pek çok konsolla evlerimize misafir oldu. Peki bu konsollar hangileriydi? İşte yanıtı.Konsol denilince genel olarak akla gelen ilk isimlerden birisi de Nintendo. Japon oyun devi için konsol sektörünün öncü isimlerinden birisi de diyebiliriz. Nintendo’nun oyun dünyasına ilk girişi 1980 yılında gerçekleşmişti. Geride bıraktığımız 40 yıla yakın sürede inişli çıkışlı bir serüven geçiren Japon konsol devi son olarak 2017 yılında Nintendo Switch’i satışa sunmuştu.
Haberin Devamı
/

Bu yazımızda geçmişten günümüze satışa sunulan tüm Nintendo konsolları ile karşınızdayız. Game & Watch isimli konsolla başlayan ve Nintendo Switch’e kadar uzanan bu yolda 14 farklı konsol satışa sunuldu. Şimdi lafı daha fazla uzatmadan sizleri geçmişten günümüze satışa sunulan Nintendo konsolları ile başbaşa bırakalım.Nintendo Game & WatchNintendo’nun konsol sektöründeki ilk projesi olan Game & Watch 1980 yılında satışa sunuldu. İçerisinde iki adet oyun yer alan konsol, toplamda 43.4 milyon satarak önemli bir başarıya imza atmıştı.
/

Super Nintendo Entertainment SystemNES ile muazzam bir çıkış yakalayan Nintendo, bu başarıyı devam ettirmek istiyordu. Japon konsol devi 1988 yılında yeni bir konsol için çalışmalarına start verdi.1990 yılında duyurulan SNES, selefi NES’e oranla çok daha güçlüydü. Fakat bu dönemde SEGA’nın da yeni bir konsol satışa sunmuş olması Nintendo’nun işini zora soktu.Nintendo oyunlarında şiddet geri plandayken, SEGA Mortal Kombat gibi yapımlarla büyüklere daha çok hitap ediyordu. Yine de SNES 49.1 milyon satarak beklentileri karşılamayı başarmıştı.
Haberin Devamı
/

Nintendo DSEv konsollarında eski başarısını yakalayamayan Nintendo en iyi yaptığı işe dönme kararı aldı. 2004 yılında Japon konsol devi yeni el konsolu DS’i tanıttı. Nintendo DS biri dokunmatik olmak üzere iki ekranla gelmiş ve kısa süre içerisinde yoğun ilgi görmüştü.DS toplamda 154 milyon satarak önemli bir rekora imza atmıştı. DS’in daha sonra DS Lite, DSi Lite gibi farklı sürümleri de satışa çıktı.
/

GameboyNintendo, NES ile yakaladığı başarının ardından konsol sektörünün en önemli ismi haline geldi. Japon konsol devi insanların her yerde oyun oynayabilmesini istiyordu. Bunun için Gameboy’un temelleri atıldı. Uzun bir arge sürecinin ardından 1989 yılında satışa sunulan Gameboy tam 118.7 milyon sattı.Daha sonra Gameboy’un Color ve Advance sürümleri de satışa sunulmuştu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Game Cube96’da PlayStation ile olan rekabeti kaybeden Nintendo 2001 yılında GameCube’ü satışa çıkardı. GameCube donanım olarak PlayStation 2’dan çok daha güçlüydü. Üstelik fiyatı da 100 dolar daha ucuzdu.Fakat oyun severler tercihini PS2’dan yana kullandı. PlayStation 2 155 milyon satarak rekor kırarken, GameCube yalnızca 22 milyon adet satabildi.
/

Nintendo SwitchWii U ile yaşanan başarısızlık sonrası, Nintendo konsolları için tartışmalar başlamıştı. Nintendo’nun Sony ve Microsoft karşısında şansının olmadığı ve yoluna el konsolları tarafında devam etmesi gerektiği söyleniyordu.Nintendo bu eleştirilere kısmen de olsa uydu. 2017 yılında satışa sunulan Nintendo Switch, hem ev, hem de el konsolu olarak kullanılabilen farklı bir yapıya sahipti.Kısa süre içerisinde 50 milyona yakın satan Nintendo Switch, Japon konsol devinin daha ölmediğini de ispatlamış oldu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Nintendo Entertainment System (NES)NES konsol dünyasının yapı taşlarından birisini oluşturdu. 1985 yılında raflardaki yerini alan konsol, Japonya’da ise Famicom ismiyle 1983 yılında satışa sunulmuştu.Genel kanı NES’in Avrupa ve Amerika pazarında başarılı olamayacağı yönündeydi. Fakat Nintendo’nun yeni konsolu, Atari’yi tahtından etmiş ve 61.9 milyon satarak sektörü tekeline almıştı.
/

Nintendo 641995 yılında Virtual Boy ile yaşanan hezimet sonrasında Nintendo alel acele yeni bir konsol çıkarmak zorundaydı. Sonuç olarak 1996 yılında Nintendo 64 ortaya çıktı.Nintendo 64’ün en büyük şanssızlığı PlayStation 4 ile aynı zamanda satışa sunulması oldu. Sony’nin CD ile çalışan yeni konsolu tüm Avrupa ve Amerika’yı kasıp kavururken, hala kaset kullanan Nintendo 64, eleştiriler eşliğinde yalnızca 32.9 milyon satabilmişti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Nintendo WiiNintendo’nun ev konsolları sektörüne dönüşü muhteşem oldu. Sony ve Microsoft’un karşısında kaybetmek istemeyen Nintendo uzun süredir proje aşamasında olan bir fikri somutlaştırma riskine girdi. Sonuç Virtual Boy gibi hüsran da olabilirdi. Fakat Nintendo bu riski aldı.Harekete duyarlı kontrol sistemi ile alışılmışın dışında bir havası bulunan Wii, tüm dünyada 101.6 milyon satarak Nintendo’nun en çok satan ev konsolu olmayı başardı.
/

Nintendo 3DSWii ile yakaladığı başarının ardından Nintendo bir kez daha el konsollarına yöneldi. O dönemde Vita’nın başarısız olması Nintendo’nun hızını kesmedi.Nintendo gözlüksüz 3D deneyimi sunan konsolu 3DS ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Nintendo 3DS tüm dünyada 50 milyondan fazla satarak Japon konsol devinin beklentilerini karşılamayı başardı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Wii UNintendo Wii ile yaşadığı başarının ardından 2012 yılında Wii U’yu satışa sundu. Şimdiye kadar tasarlanmış en kötü kontrolcülerden birine sahip olan Wii U, yalnızca 13.4 milyon satabildi.Wii U bu satış rakamıyla birlikte Nintendo’nun en kötü satış yapan ikinci konsolu oldu.
/

Virtual BoyNintendo’nun gelmiş geçmiş en başarısız konsolu büyük bir ihtimalle Virtual Boy olacaktır. 1995 yılında satışa sunulan ve oyuncuları sanal gerçeklikle tanıştıran Virtual Boy yalnızca 770.000 adet satabildi.O zamanın teknoloji şartları sanal gerçeklik için pek de uygun değildi. Fakat Nintendo yine de risk alarak bu sektöre girmek istedi. Sonuç olarak Virtual Boy’u deneyenler ağır bir baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma sorunlarıyla yüzleşti.Tüm bu olumsuzluklardan ötürü Virtual Boy’un üretimi 1 sene sonunda durduruldu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı