14 maddede Bitcoin ve Blockchain’in geleceği
Bitcoin ve Blockchain nasıl kullanılabilir, neleri değiştirebilir?
Bitcoin, gelecekte adını çok daha fazla duyacağımız Blockchain tabanlı dijital bir para birimidir. Blockchain’i ise, şifreli ama herkese açık şekilde işlem takibi sağlayan; herhangi bir merkezi kuruluşa, devlete bağlı olmayan dağıtık bir veri tabanı olarak açıklayabiliriz.
Öncelikle, BDDK’nın Bitcoin’e dair 2013’teki açıklamasının bir bölümünü hatırlayalım. Tamamını buradan okuyabilirsiniz.
“Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir.”
BDDK tarafından henüz destek görmese de Bitcoin ve Blockchain nasıl kullanılabilir, neleri değiştirebilir; gelin öngörmeye çalışalım.
1- Tapu kadastro, vergi dairesi gibi bir mekana bağlı devlet mekanizmaları da dahil e-devlet üzerindeki tüm hizmetler, Blockchain teknolojisine geçiş yapabilir. Bu, daha çok şeffaflaşmayı da birlikte getirir. Örn. Illionis, doğum belgelerinin Blockchain şifreli blok zinciri ile saklanmasına yönelik pilot çalışma başlattı.
2- Türkiye’de bankalar Bitcoin hamleleri için BDDK’nın yukarıda bahsettiğim açıklamasını baz aldıklarından muhtemelen şu an sadece gelişmeleri yakinen takip ediyorlar. Fakat gecikmeden uygun şartlar oluşturulabilirse bizde de dünyada olduğu gibi Bitcoin bankaları açılabilir; kafeler restoranlar bitcoin’leri kabul etmeye başlayabilir. Neticede, coinmarketcap verilerine göre 70 - 75 milyar dolarlık global bir market hacminden söz ediyoruz.
3- Dünyada hala bankaların, ATM’lerin olmadığı ülkeler var. Bitcoin, bir banka hesabı olmaksızın para transferini mümkün kıldığından, bu ülkelerde yaşayanların yurtdışı ile iş yapıp ödeme alabilmesi için tek ihtiyacı olan şey internet bağlantısı olan bir akıllı telefon ve bir Bitcoin cüzdanı olacak. Bu da belki de o ülkelerde yaşayanların Bitcoin ve Blockchain sayesinde para kazanabilmelerini sağlayacak, ekonomilerini kalkındıracak.
4- PR değeri taşıyan Bitcoin ile birlikte Etherium, Litecoin, Bytecoin gibi birçok altcoin denilen para birimi de üretildi. Bazıları gelecekte oldukça popüler olabilir. Markalar ve elektronik ödeme sistemleri, bünyelerine Bitcoin’i ve bu altcoin’leri gelecekte dahil edebilirler.
5- Banka hesabına para yatırdığınızda oluşan param güvende hissini Bitcoin henüz yaygınlaşmadığı için verebilecek bir cüzdan maalesef yok. Bu da tüm dünyanın güvenini kazanmış bankalar için bir fırsat oluşabilir. Teknoloji ile arası pek olmayıp yine de Bitcoin’e yatırım yapmak isteyenler için her ne kadar ruhuna aykırı olsa da en güvenli çözüm muhtemelen bankaların sunacağı Bitcoin cüzdanı çözümleri olacaktır. Siber saldırı ihtimalinin minimum olduğunu, saldırı olup Bitcoin’ler çalınsa bile bankaların zararı karşılayacağı tahmin edilebilir. Kısacası, bankalara ve belki de girişimcilere Bitcoin’in tabana yayılmasında iş düşüyor. Tabii, gereken dönüşümü gerçekleştiremeyen uluslararası para transfer şirketleri dahil tüm bankaların da bu teknolojiden korkmamalarına dair de hiçbir neden yok. Çünkü, Bitcoin zamana ve mekana bağlı bir ücretlendirilme olmaksızın para transferine izin verir. Almanya’ya para transferi yapıyorsanız sizin Almanya’da veya Alaska’da olmanız hiçbir şey değiştirmez.
Bankaların Bitcoin entegrasyonu, Blockchain’in ve Bitcoin’in ruhuna aykırı olan devlet kontrolü ve vergi anlamına geleceğini de unutmamak lazım.
Bitcoin-Bank - Avusturya
6- Bitcoin’leri saklamak için donanımsal ve internete bağlı olmayan cüzdanlar şu an için en güvenli seçenekler. Evet, çevrimdışı ortamda üretilebilen ve kağıt üstünde saklanabilen cüzdanlara güvenli diyemiyorum. Çünkü, belki de çok daha önce kayıt edilen kodları o an üretilmiş gibi gösteriyor olabilirler. Güvenip saklamak maalesef çok riskli. If something is free you are the product (Bir şey bedava ise ürün sizsiniz.) sözünü akıldan hiç çıkarmamak lazım. Bu kadar güvenlik riski varken; belki de kısa vadede en iyi çözüm sadece Bitcoin saklamak için internet bağlantısı olmayan bir bilgisayar kullanmak veya güvenilir olabilecek 3- 4 borsanın cüzdanlarına Bitcoin’leri eşit şekilde dağıtarak riski minimize etmek. Bu durumdan hareketle, Türkiye’de de donanımsal Bitcoin cüzdanı piyasası oluşacağını öngörebiliriz.
7- Bankalar, ileride Bitcoin kredileri vermeye başlayabilir. Blockchain sayesinde şimdikinden çok daha hızlı şekilde başvurunuz incelenip, krediniz Bitcoin cüzdanınıza transfer edilebilir.
8- Yurtdışında Blockchain yazılımcılığına yönelik iş ilanları var. Türkiye’de de bu pozisyon her geçen gün daha da önemli olacak. Yeni mezun veya mezun olacak arkadaşlara şiddetle Blockchain teknolojisine odaklanmalarını, bunu temel alan projeler geliştirmeye çalışmalarını öneririm. Bakın, tüm dünyada ne tür Blockchain iş ilanları açılıyor; buradan inceleyebilirsiniz.
9- Intel ve Microsoft, Blockchain’i işletmeler arasında yaygınlaştırmak için Coco adına bir framework geliştirmiş. Neticede Blockchain’in sağlıktan, lojistiğe kullanılabileceği pek çok alan var. Fakat, Blockchain’in özgür ruhu Microsoft’un kapalı kaynak ruhu ile biraz çelişiyor sanki.
10- Kesinlikle üniversitelerdeki Bilgisayar Mühendisliği bölümleri daha da nişleşmeli. Bilgisayar Mühendisliği o kadar geniş bir çerçeve ki çok daha hedefli bölümler açılması gerekiyor. Blockchain Mühendisliği bölümü üniversitelerimizde neden olmasın? Burada öğrencilere tavsiyem, bu bölümlerin üniversitelerinizde olmaması öğrenmemek için bir neden değil; buyrunuz.
11- Türkiye’de sağlam yatırımcılar, cloud mining yani bulut üzerinde kazıma yaparak Bitcoin veya altcoin madenciliğini yurtdışındaki girişimlere benzer şekilde kontratlı olarak satabilirler. Bunun için tabii üretim havuzları kurmaları gerekir. Kripto para üretilen havuzların dağılımı ülke bazında aşağıdaki şekilde.
Kaynak: https://www.buybitcoinworldwide.com/mining/pools/
En önemli faktörlerden birisi, cihazların tükettiği elektrik. Okuduklarım, Türkiye’deki elektrik tüketim ücretlerinden ötürü madencilik yapmanın masraflı olduğunu söylüyor.
12- Sanayi, teknoloji, tarım gibi alanlarda yüksek üretim gücüne sahip ülkeler, gelecekte Bitcoin kullanımı dışına kendi para birimlerini yaratıp piyasada yerini sağlamlaştırabilmek için tüm ödemelerin kendilerine bu coinler ile yapılmasını talep edebilirler. Bitcoin dolarsa, Etherium euro olabilir ve gelecekte her ülkenin kendine ait bir dijital para birimi olabilir. Yalnız yine hatırlatmakta fayda var; Bitcoin, Blockchain yapısı nedeniyle denetlenemiyor ve sadece şifrelenmiş şekilde takip edilebiliyor.
13- Blockchain, dijital reklamcılığı da yeniden inşaa ederek daha temiz bir ortam sağlayabilir. Pazarlamacılar, büyük miktarda veriyi anonim şekilde elde edebilir. Yani, datanın kendisini almadan hedefleme yapabilirler.
14- Gelecekte cebimizde para yerine içerisinde para yüklü olan Bitcoin’lerimizin yer aldığı QR kodları, kredi kartlarını taşımaya başlayabiliriz.
Bonus: Goldman Sachs Bitcoin ve Blockchain için güzel bir içerik hazırlamış. İncelemek için tıklayın.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!