hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    100 TB’lık SSD çağı başlıyor

    100 TB’lık SSD çağı başlıyor
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Western Digital, “NAND’ın Yeni Çağı” adlı web yayınında, dünyanın en yüksek kapasiteli bellek kalıbı olan BiCS8 2Tb QCL’yi tanıttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yeni çipler, veri merkezi ihtiyaçlarına yönelik olarak tasarlandı ve tam 2TB kapasiteli. Söylentilere göre bu yeni teknoloji, 100 TB’lık SSD çağını başlatabilir.

    BiCS8 Teknolojisi ve Performans Artışı

    Western Digital ve Kioxia işbirliğiyle geliştirilen bu flash bellekler, 2023’te duyurulan sekizinci nesil BiC (BICS8) teknolojisini kullanıyor. BiCS8, önceki nesile göre yüzde 50 daha iyi bellek yoğunluğu sunuyor. Ayrıca, yüzde 12 daha iyi katman yoğunluğu, yüzde 30 daha iyi program bant genişliği ve yüzde 21 daha iyi okuma gecikmesi ile geliyor. Bu çiplerin IO hızı, aynı nesil rakiplerine göre yüzde 50 daha yüksek. Kısaca, bu flash bellekler tam bir performans canavarı.

    Yatırımcılara sunulan bu çiplerin küçüklüğünü göstermek için Western Digital, parmak ucu boyutunda bir die tanıttı. Bu minik dev, tam 2 trilyon bit depolama kapasitesine sahip. Bu, teknoloji liderliğinin neye benzediğini gözler önüne seriyor. Bu yeni flash bellekler, 100 TB’lık SSD’lerin yeni bir çağını başlatabilir ve daha hızlı, daha büyük ve daha enerji verimli SSD’leri mümkün kılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüksek Kapasiteli SSD’lerin Erişilebilirliği

    Bu yeni flash bellek teknolojisi, yüksek kapasiteli SSD’lerin maliyetini de düşürebilir. Örneğin, 256GB 3D QLC NAND cihazı, üreticilerin sadece dört bellek IC’si kullanarak 1TB SSD, sekiz cihazla 2TB SSD üretmelerine olanak tanıyabilir. 16 die’lık bir paket ise tek bir çip paketinde 4TB’a kadar depolama sağlayabilir. Yani, büyük kapasiteli SSD’ler artık daha erişilebilir olacak.

    WD, bu yeni 2TB QLC NAND çiplerini resmi olarak duyurduğunda daha fazla detay ortaya çıkacak. Ancak şimdiden biliyoruz ki bu çipler, veri merkezi çözümlerinde büyük bir değişim yaratacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow