Tarihte bugün: 29 Nisan
İstanbul'da, 29 Nisan 2007 tarihinde hükümete tepki göstermek amacıyla Çağlayan Mitingi düzenlendi.
29 Nisan Çağlayan Mitingi, 29 Nisan 2007 tarihinde Türkiye'de, İstanbul'un Çağlayan Meydanı'nda gerçekleştirilen ve hükümete tepki niteliği taşıyan gösteridir.
Gösterinin ana temasını laikliğin korunması ve erken seçime gidilmesi oluşturuyordu. Mitingde atılan sloganlar başta AKP hükümetini ve partinin önde gelen isimlerini hedef almıştı. Muhalefete birleşme çağrılarının da yapıldığı miting olaysız olarak sona erdi.
Mitingin düzenleniş nedeni
Mitingin ana temasını ve düzenleniş nedenini AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı konusundaki tutumunu eleştirmek ve laikliğe destek vermek oluşturmaktadır.
Miting Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Necla Arat'ın miting öncesi yaptığı açıklamada şu ifadeler yer almaktadır: "Cumhuriyetçiler tarih yazmaya devam ediyor" sloganıyla katılım çağrısında bulundu.
Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Necla Arat imzasıyla yapılan çağrıda, herkesin mitinge katılarak cumhuriyete sahip çıkması istendi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Laik, demokrat, sosyal hukuk devleti için, irticaya, dinci ve ırkçı faşizme 'dur' demek için, emperyalizme karşı tam bağımsız Türkiye için, ülkemizin ve ulusumuzun bölünmez bütünlüğü için, çağdaş, laik, demokratik, parasız bilimsel eğitim için, onurlu yaşam ve emeğimize sahip çıkmak için, cumhuriyet devriminin kazanımlarına ve kurumlarına sahip çıkmak için 29 Nisan Pazar günü saat 13.00'te Çağlayan alanında buluşalım."
Eleştiriler
14 Nisan Cumhuriyet Mitingi'nde olduğu gibi bu miting de aşırı milliyetçi kesimlerin etkisi altında düzenlenmek, antidemokratik olmak ve Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkmakla eleştirildi.
Mitingin düzenleyicilerinden Atatürkçü Düşünce Derneği Başkan Yardımcısı Nur Serter'in "'Ne mutlu Türküm diyene' demek neredeyse suç olmuşken 'Ne mutlu Kürdüm ya da ne mutlu Ermeniyim' demek insan hakları ve demokrasi diye yutturuluyor. Bir Türk vatandaşı olarak, bir ulusalcı olarak TSK'ya şükranlarımı sunuyorum. Ne mutlu Türküm diyene demekten onur duyanları meydana çağırıyorum" şeklindeki sözleri ve meydanda atılan 'Ne ABD ne AB, bağımsız Türkiye' sloganı bu açıdan eleştirildi.
Star gazetesi yazarlarından Mehmet Altan 27 Nisan Genelkurmay Başkanlığı Basın Açıklaması sonrasında "Tehlikede olan demokrasi değil mi?" başlıklı yazısıyla bu tip bir mitingin cumhuriyet savunusu için değil de demokrasi savunusu için yapılması gerektiği yorumunda bulunarak eleştirdi.
Sloganlar
Ne ABD ne AB Tam Bağımsız Türkiye.
Ne şeriat ne darbe tam bağımsız Türkiye.
Mustafa Kemal'in Askerleriyiz.
Mitingi düzenleyenler
Çağlayan Mitingi 14 Nisan Cumhuriyet Mitingi'nin devamı niteliğindedir. Her 2 miting de ÇYDD ve ADD önderliğindeki Miting Düzenleme Komitesi tarafından örganize edilmiştir. Miting Düzenleme Komitesinde şu isimler yer almaktadır:
* Prof. Dr. Necla Arat,
* Prof. Dr. Aysel Ekşi,
* Nevsim Mengün,
* Nazan Moroğlu,
* Pervin Öztabağ,
* Prof. Dr. Türkan Saylan,
* Prof. Dr. Nur Serter,
* Aydeniz Turksan ve
* Gülsever Yaşer.
Katılan örgütler
* CHP
* DSP
* SHP
* İP
* GP
* DİSK,
* ADD,
* KESK,
* Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği,
* İstanbul Barosu,
* Cumhuriyet Kadınları Derneği
Başka neler oldu:
* 1945 - Sovyet tankları Berlin'e girdi; Adolf Hitler, Eva Braun ile Berlin'de evlendi ve Amiral Karl Dönitz'i veliahtı tayin etti.
* 1951 - Helsinki'de düzenlenen Dünya Serbest Güreş Şampiyonası'nı Türk Milli Takımı kazandı.
* 1960 - Ankara ve İstanbul'da üniversiteler 1 ay süreyle kapatıldı. İstanbul Üniversitesi’nde gösterilere polisin silahlı müdahalesinde önceki gün bir öğrenci ölmüş, ayrıca sıkıyönetim ilan edilmişti.
* 1972 - Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay hükümeti kurma görevini eski başbakanlardan Suat Hayri Ürgüplü'ye verdi.
* 1980 - 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın yasaklandığı il sayısı 30'a yükseldi.
* 1981 - Ankara Sıkıyönetim Askeri Savcılığı, MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve 219 sanık hakkında idam istemiyle dava açtı.
* 1991 - Bangladeş'te meydana gelen kasırga en az 138.000 kişinin ölümüne ve 10 milyon kişinin evsiz kalmasına neden oldu.
* 1992 - Los Angeles'da çıkan halk ayaklanmasında üç gün içinde 54 kişi öldü ve yüzlerce bina tahrip edildi.
* 2005 - Suriye, 29 yıl süren işgalin ardından Lübnan'dan tamamen çekildi.
Doğumlar:
* 1854 - Henri Poincaré, Fransız matematikçi (ö. 1912)
* 1899 - Duke Ellington, Caz müzisyeni (ö. 1974)
* 1901 - Hirohito, Japonya imparatoru (ö. 1989)
* 1958 - Michelle Pfeiffer, ABD'li sinema oyuncusu
* 1970 - Uma Thurman, ABD'li sinema oyuncusu
Ölümler:
* 1924 - Ernest Fox Nichols, ABD'li eğitimci ve fizikçi (d. 1869)
* 1951 - Ludwig Wittgenstein, Avusturya kökenli İngiliz filozof (d. 1889)
* 1979 - Muhsin Ertuğrul yönetmen, oyuncu, yapımcı (d. 1892)
* 1980 - Alfred Hitchcock, İngiliz sinema yönetmeni (d. 1899)