Olimpiyatın son spor dalı güreş oldu
IOC, 2020 ve 2024 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nda yer alacak son spor dalı olarak güreşi seçti. Güreş 49 oy alarak beyzbol, softbol ve squash'ı geride bıraktı.
Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te devam eden 125. IOC oturumunun ikinci gününde, Tokyo'da düzenlenecek 2020 Olimpiyatları ile 2024 Olimpiyatları'nda yer alacak son branş için güreş, squash ve beyzbol-softbol dalları yarıştı.
Güreş, beyzbol-softbol, karate, paten sporları, dağcılık, squash, wakeboard ve wushu branşları arasında başlayıp mayıs ayının sonundan beri güreş, squash ve beyzbol-softbol branşları arasında devam eden yarışın galibi, IOC üyelerinin oylaması sonucunda güreş oldu.
IOC'nin bugünkü oturumunda 2020 Olimpiyatları'nda yer alacak 25 ana branşın belirlenmesinin ardından, son dal olarak programa dahil olmak için sırasıyla Dünya Beyzbol-Softbol Konfederasyonu (WBSC), Dünya Squash Federasyonu (WSF) ve Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) adına konuşmacılar 20'şer dakikalık sunum gerçekleştirdi. Sunumlarının ardından her branşın yetkilileri, soru-cevap bölümüyle de IOC üyelerini ikna etmek için çalıştı.
FILA'nın sunumunda güreşteki yeni kural değişikliklerine, FILA'daki kadın yönetici artışına ve kadın güreşçi sayısındaki artışa dikkat çekildi.
Dünyanın dört bir yanından gelen eski olimpiyat madalyalı güreşçiler de güreşin hayatlarına kattığı anlamı vurguladılar.
Sunumların ardından, üç spor branşından birinin 2020 Olimpiyatları'na alınması için oylamaya geçildi. Oylamadan önce her branş için birer oylama numarası belirlendi. Kurayla belirlenen rakamlar beyzbol ve softbol için 5, squash için 6, güreş için ise 8 olarak tespit edildi. Elektronik ortamda gizli yapılan oylamada IOC üyeleri, seçtikleri branş için bu rakamlardan birine bastı.
IOC Başkanı Jacques Rogge, 95 geçerli oydan 49'unu alan güreşin, 2020 ve 2024 Olimpiyatları'nda temsil edilecek son branş olduğunu ilan etti. Rogge, beyzbol ve softbolü 24, squash branşını ise 22 üyenin oyladığını belirtti.
Sonucun ardından salonda bulunan FILA yetkilileri büyük sevinç yaşadı.
1896'daki ilk modern olimpiyat oyunlarından iki yıl önce 1894 yılında yapılan ilk IOC toplantısında, atletizm, bisiklet, cimnastik, eskrim, atıcılık, halter, yüzme, tenis ile birlikte olimpik programa dahil edilen 9 branştan biri olan ve 1900 Paris Olimpiyatları dışındaki tüm modern olimpiyatlarda yer alan güreş için Rio de Jenairo 2016'dan sonra Tokyo'da düzenlenecek 2020 Olimpiyatları'nda ve 2024 Olimpiyatları'nda da yer alacak.
18 Mayıs'taki olağanüstü Uluslararası Güreş Federasyonu (FILA) kongresiyle başa gelen Nenad Lalovic ve ekibi, güreşin, 25 çekirdek branş arasına girememesinin temel sebepleri gösterilen "seyir zevkinin azalması ve hakem kararları başta olmak üzere sporcu dışındaki faktörlerin oyuna etki etmesi"nin önüne geçmek ve maçlardaki dinamizmi artırmak için bu dalda kural değişikliğine gitmişti.
Diğer 25 dal
Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te 10 Eylül Salı gününe kadar devam edecek IOC 125. Genel Kurulu'nun bugünkü ilk toplantısında Tokyo'da düzenlenecek 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nda 25 ana spor dalının bulunmasına tüm üyelerin onayıyla karar verildi.
IOC İcra Kurulu tarafından şubat ayında önerilen ve üyelerce kabul edilen 25 spor branşının içinde yer alan dallar şöyle:
Atletizm, kürek, badminton, basketbol, boks, kano, bisiklet, binicilik, eskrim, futbol, ??cimnastik, halter, hentbol, hokey, judo, su sporları, modern pentatlon, tekvando, tenis, masa tenisi, atıcılık, okçuluk, triatlon, yelken ve voleybol.
IOC'nin başkanlık koltuğuna oturacak yeni isim ise 10 Eylül'de yapılacak seçimlerin ardından açıklanacak.
Ahmet Ayık'ın mutluluğu
Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) 125. kongresi için Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bulunan Ahmet Ayık, güreşin yeniden olimpiyatlara dahil edilmesiyle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Konuşmasına başlarken duygusal anlar yaşayan, gözyaşlarına hakim olamayan Ayık, "Hem heyecanlıyım hem ağlıyorum. Güreş, ata sporumuz. Dünyanın ve olimpiyatların en eski spor dallarından biri. Ana spor dalları arasında bugüne kadar geldi. Bugün de öyle olması lazımdı" dedi.
Güreşin programdan çıkarılması kararının zaten yanlış olduğunu anlatan Ayık, "Bizim bir atasözümüz var. 'Bir deli kuyuya taş atar, kırk akıllı çıkartamaz.' Kafasına esen biri, 'Güreşi de olimpiyatlardan çıkaralım' diye konuşuyor. Olimpiyatlardan güreşi çıkartacağız diye yaklaşık 1 sene bize heyecan yaşattılar" diye konuştu.
Başta FILA Başkanı Nenad Laloviç olmak üzere güreşin yeniden olimpiyat programına alınması için çaba gösteren herkese teşekkür eden Ayık, seyir zevkinin artması ve güreşin eski parlak günlerine dönmesi için de birtakım değişikliklere gittiklerini söyledi.
Ayık, sözlerine şöyle devam etti:
"Güreşte çok değişikilikler oldu. Benim verdiğim 10 maddelik bir kural değişikliği önerisi vardı. Onun aşağı yukarı 7'si hemen hemen kabul edildi. Şimdi güreş çok iyi oldu. 7-0'da bitiyor. Çok heyecan geldi. Üçerden 6 dakikaya çıktı. Set usulü değil totale bakılıyor. Yani kimin puanı fazlaysa iki devre sonunda güreşi o kazanıyor. Uzatma kalktı. Çok şeyler değişti. Güreş şimdi zevkle seyredebileceğimiz eski haline hemen hemen geldi. Belki ufak tefek birkaç şey var ama onlar da Budapeşte'deki dünya şampiyonasından sonra tekrar rayına oturacaktır, düzelecektir diye düşünüyorum."
Eski dünya ve olimpiyat şampiyonu milli güreşçi Ahmet Ayık, İstanbul'un, 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları ev sahipliğini finalde Tokyo'ya kaybetmesine çok üzüldüğünü de söyledi. Ayık, profesyonel güreş yaptığı dönemlerden bu yana olimpiyatların Türkiye'de düzenlenmesi hayalini kurduğunu ancak bunu bir türlü göremediğini sözlerine ekledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Paris 2024, marka değeriyle İngiltere Premier Lig'i solladı! İşte en değerli spor organizasyonları...
Türkiye, Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda 28 madalya kazanarak rekor kırdı
Milli atlet Serkan Yıldırım'ın kazandığı altın madalya geri alındı! Üst mahkemeden şoke eden karar...
Paralimpik Oyunları'nda yarışacak 94 sporcumuz törenle Fransa’ya gitti!
Paris 2024'ün fenomeni Yusuf Dikeç, atıcılıkla ilgilenen genç sporculara ilham kaynağı oldu!