İstanbul 2020 heyeti sunum yaptı
İstanbul 2020 heyeti, IOC üyelerine yönelik "2020 Aday Şehirler Brifingi"ndeki teknik sunumu tamamlandı.
Beaulieu Kongre Salonu'nda basına kapalı gerçekleşen teknik sunuma, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, IOC Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat ve TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel katıldı.
Kırkbeş dakikalık sunumun ardından soru-cevap bölümünün bulunduğu teknik sunumda, İstanbul 2020 Büyükelçisi Atılay Ersan, İstanbul 2020 CEO'su Ali Kiremitçioğlu, İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker, İstanbul 2020 Teknik Direktörü Nejat Sarp ile olimpik voleybolcu ve İstanbul 2020 Elçisi Neslihan Demir, paralimpik okçu ve İstanbul 2020 Elçisi Gizem Girişmen ve Mersin'in ev sahipliğinde düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları'nda tek kadınlarda altın madalya kazanan tenisçi Çağla Büyükakçay da hazır bulundu.
Sunumu tamamlayan heyet basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Ali Babacan sunumu değerlendirdi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Teknik sunum genel olarak çok iyiydi. Benim izlenimim, IOC üyelerinin sunumumuzdan oldukça memnun kaldığı yönünde" dedi.
Babacan, sunumun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, teknik sunumun genel olarak çok iyi olduğunu belirterek, "Sporcularımız ve teknik delegasyonumuz da bizimle birlikteydi. 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmak için çok iyi hazırlandığımıza inanıyorum" diye konuştu.
Bir gazetecinin, toplantıda neler konuşulduğuyla ilgili sorusu üzerine, toplantıların gizlilik kuralları gereği, detay veremeyeceğini söyleyen Ali Babacan, "Birçok konu görüşüldü. Benim izlenimim, IOC üyelerinin sunumumuzdan oldukça memnun kaldığı yönünde" ifadelerini kullandı.
Babacan, İstanbul'un uzun yıllardır birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek, son olarak Mersin'de düzenlenen Akdeniz Oyunları'na vurgu yaptı. Babacan, ev sahipliği konusunda Türkiye'nin ne kadar başarılı olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini kaydetti.
Babacan, Türkiye'nin, Akdeniz Oyunları'nın hazırlıklarını 18 ayda tamamladıklarını da ifade ederek, başarılı bir organizasyon gerçekleştirildiğini belirtti.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da "Sorulara cevap verdik, bir kere daha İstanbul'u, Ulusal Spor Planımızı anlattık" dedi.
Sporcuların da kendileriyle birlikte olduğunu hatırlatan Kılıç, "Türkiye'nin bütün sektörlerinin neler başarabileceği konusunda zaten
performansımız ortada" ifadelerini kullandı.
Ali Babacan
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Babacan, İstanbul 2020'nin üst düzey heyetinin İsviçre'nin Lozan kentindeki Beaulieu Kongre Salonu'nda Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyelerine yönelik "2020 Aday Şehirler Brifingi"nde basına kapalı gerçekleşen
teknik sunumunun ardından basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda, Babacan'ın yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, İstanbul 2020 CEO'su Ali Kiremitçioğlu, İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker ve paralimpik okçu ve İstanbul 2020 Elçisi Gizem Girişmen de hazır bulundu.
Konuşmasına, kendilerini Lozan'da ağırlayan uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge'a ve IOC üyelerine teşekkür ederek başlayan Babacan, İstanbul'un vizyonunu sunma ve Türkiye ve 2020 Olimpiyatları'nın ortak geleceğiyle ilgili konuşma imkanına sahip olduklarından duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Türkiye'nin beşinci kez olimpiyatlara aday olduğunu hatırlatan Babacan, "Artık Türkiye için gerçekten doğru zaman olduğuna inanıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı için bir takım hedefler belirledik. 2023 yılı hedeflerimiz 2020 Olimpiyatları hedefleriyle son derece güzel bir şekilde örtüşüyor" ifadelerini kullandı.
Babacan, bir gazetecinin, "IOC Değerlendirme Komisyonu'nun teknik raporunda, İstanbul'un ulaşım sorunuyla ilgili çekinceleri ifade edildi. Bunun düzelebileceğini düşünüyor musunuz?" şeklinde sorusu üzerine Hükümet'in altyapıya çok ciddi yatırım yapacağını vurguladı.
İstanbul'da iki boğaz köprüsünün bulunduğunu, üçüncüsünün de temelinin atıldığını hatırlatan Babacan, İstanbul Boğazı'nın altından geçen tüneli ve arabaların güzergahı olacak bir başka tünelin de inşa edileceğini, ayrıca 3. havalimanı projesinin bulunduğunu belirtti.
İstanbul 2020'ye yönelik çok ciddi mühendislik projelerinin yapıldığını dile getiren Babacan, "İlk defa olimpiyatlara aday bir ülke 7 sene öncesinden ulaştırmayla ilgili planını hazırlamış durumda" diye devam etti.
Türkiye'nin, 2020 hedeflerinin farkında olduğunu vurgulayan Babacan, olimpiyatlara yaklaşıldığında Türkiye'nin ev sahipliğine tam anlamıyla hazır olacağını sözlerine ekledi.
Babacan, yabancı bir gazetecinin, "Yaptığınız teknik sunumun ardındanki soru-cevap bölümünde, size karşı IOC üyelerinin Gezi Parkı protestolarıyla ilgili bir soru yöneltmediği yönünde bir duyum aldık. Bu kasti bir politika mıydı?" sorusu üzerine, IOC üyeleriyle yapılan görüşmelerin gizliliğine dikkati çekti.
Soru-cevap bölümünün, son derece başarılı geçtiğine işaret eden Babacan, "Kendi konuşmamda protestolarla ilgili bir sunum yaptım. Ancak daha sonrasında herhangi bir soru gelmedi" diye konuştu.
Suat Kılıç
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Akdeniz Oyunları'nın Türkiye'nin Olimpiyat Oyunları'na adaylığına etkisi konusunda, her iyi organizasyonun bir diğer organizasyonu iyi yönde etkilediğine inandığını söyledi.
Kılıç, Türkiye'nin Akdeniz oyunlarını düzenlemekteki başarısı ile ilgili soruya, "Her iyi organizasyon bir diğer organizasyonu iyi yönde etkiler, buna inanıyorum. Her mükemmel organizasyonun da bir diğer organizasyona mükemmel etkisi olacaktır" dedi.
Olimpiyatların dünyanın tanıklık ettiği en büyük organizasyon olduğuna işaret eden Kılıç, Akdeniz Oyunları'nın düzenlendiği Mersin'in bu yolda bir fragman olarak kabul edilebileceğini kaydetti.
Kılıç, "Dostlarımızın bize söylediği, Mersin'de iyi hatta mükemmel bir organizasyon başardığımız yönünde. Elbette Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunlar, Akdeniz Oyunları ile kıyaslanamayacak kadar büyük bir organizasyon şeması, daha büyük bütçeler ve çok daha yüksek tempoyla çalışmayı gerektiriyor. Mersin'de 18 ayda bu sınavdan başarıyla çıktık. Olimpiyat Oyunlarını ve Paralimpik Oyunları da o deneyimle ve tüm sektörlerin becerisiyle başarabileceğimiz kanaatindeyim" diye konuştu.
- Hasan Arat
İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat da brifingin soru-cevap kısmının planlanandan daha kısa sürmesi konusundaki soru üzerine adaylık çalışmalarını hükümet, iş çevreleri, sivil toplum ve üniversitelerle hep beraber yürüttüklerini söyledi.
Türkiye 1992 yılında ilk kez olimpiyatlar için başvurduğu günden bugüne kadar Türkiye'nin gayrısafi milli hasılasının çok iyi bir gelişme gösterdiğini belirten Arat, gayri safi milli hasılanın 2020 yılında 2 trilyon dolara ulaşmasının tahmin edildiğini söyledi. Bunun Türkiye'nin adaylığının nereden nereye geldiğini de gösterdiğine işaret eden Arat, bu gelişmenin bütün hükümet kurumlarının çok iyi bir iş çıkardığını da kanıtladığını kaydetti.
Paralimpik okçu ve İstanbul 2020 Elçisi Gizem Girişmen ise Türkiye'nin 2020 yılında İstanbul'da Olimpiyat düzenlemesi fikrinden dolayı çok heyecan duyduğunu söyledi.Türkiye'nin bu konuyla ilgili deneyimleri ve fikirleri bulunduğuna işaret eden Girişmen, ''Ülkemizle gurur duyuyoruz. Oyunları yapma düşüncesinden dolayı çok mutluyuz. Bütün atletleri Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyacağız" dedi.
- Türkiye'nin adaylık süreci
Daha önce 2000, 2004, 2008 ve 2012 Yaz Olimpiyatları'na aday olan Türkiye, İstanbul 2020 ile 5. kez olimpiyat adaylığını ilan etti. TMOK, Türkiye'nin oyunlara aday olacağını 7 Temmuz 2011 tarihinde açıkladı. Adaylık, 13 Ağustos 2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmen ilan edildi.
İstanbul, 23 Mayıs 2012'de IOC Yönetim Kurulu tarafından Tokyo ve Madrid ile aday kentliğe kabul edildi. Türkiye, 23 Haziran 2012'de adaylık prosedürünü imzaladı ve adaylık aidatını ödedi.
TMOK, 7 Ocak'ta 2020 adaylık belgesini Lozan'da IOC'ye resmen sundu ve böylece İstanbul'un adaylığı resmi nitelik kazandı. IOC Değerlendirme Komisyonu (EC), mart ve nisan aylarında aday kentler Tokyo, Madrid ve İstanbul'a ziyarette bulundu ve kentleri yerinde inceledi.
EC, 25 Haziran'da IOC'ye teknik raporunu sundu.
2020 Olimpiyatları'nın yapılacağı kent, 7 Eylül'de Buenos Aires'teki 125. IOC oturumunda seçilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Paris 2024, marka değeriyle İngiltere Premier Lig'i solladı! İşte en değerli spor organizasyonları...
Türkiye, Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda 28 madalya kazanarak rekor kırdı
Milli atlet Serkan Yıldırım'ın kazandığı altın madalya geri alındı! Üst mahkemeden şoke eden karar...
Paralimpik Oyunları'nda yarışacak 94 sporcumuz törenle Fransa’ya gitti!
Paris 2024'ün fenomeni Yusuf Dikeç, atıcılıkla ilgilenen genç sporculara ilham kaynağı oldu!