Bakan Kılıç'tan Nurcan Taylan açıklaması
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, biyolojik pasaportunda yasaklı madde tespit edilen halterci Nurcan Taylan ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Nurcan Taylan'ın 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda alınan ilk numunesinde herhangi olumsuz bir maddeye rastlanmadığını belirten Bakan Çağatay Kılıç, "Yeni yapılan incelemelerde Nurcan Taylan olumsuz bir sonuçla karşılaştı. Sporcumuz şu an bir hazırlık evresi geçiriyordu. 2016 Rio Olimpiyatları'na katılım noktasındaki takımımızın isimleri henüz bildirilmemiş durumda. Bununla ilgili yapılacak uluslararası çalışmaları takip ediyoruz" dedi.
Bakan Çağatay Kılıç, Samsun'daki İşitme Engelliler Dünya Şampiyonası ve 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'yla ilgili düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin dopinge karşı sıfır tolerans duruşunu kararlılıkla sürdürdüğünü belirterek, "Bu hem ülke olarak ortaya koyduğumuz bir duruştur hem de hükümetimizin ve bakanlığımızın ortaya koyduğu bir duruştur" diye konuştu.
Nurcan Taylan'ın Pekin 2008'de alınan ilk numunesinde herhangi olumsuz bir maddeye rastlanmadığını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, "Fakat son zamanlarda dünya spor camiasında yaşanan son gelişmeleri hepiniz yakından takip ediyorsunuz. Daha önce Uluslararası Atletizm Federasyonu Başkanı Lamine Diack'ın istifa süreci ile sonuçlanan bir skandal yaşandı. Maddi gelirler karşılığında bir takım olumsuzluklar ve sportmenlik dışı hareketlerin yapıldığı doping ile alakalı numune ve testlerde oynamalar yapıldığı iddiaları doğrultusunda ve WADA'nın da raporunun arkasından Lamine Diack istifa etmek durumunda kalmıştır" ifadelerini kullandı.
"HALTERDE ÖNEMLİ YERLERE SAHİP OLAN ÜLKELER OLİMPİYATLARA KATILMAKTAN MEN EDİLDİ"
Dünya spor camiası içerisinde ünlü sporcuların da bir takım yasaklı maddelere yakalandığını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
"Devam eden süreçte Uluslararası Olimpiyat Komitesi 2016 Rio Olimpiyatları öncesi çok ciddi bir çalışma ile 2008, 2012 Yaz Olimpiyatları ile ilgili numuneleri tekrar gözden geçirme kararı aldı. Maalesef 2008 Pekin Olimpiyatları'nda Nurcan Taylan yeni yapılan incelemelerde olumsuz bir sonuçla karşılaştı. Sporcumuz şu an bir hazırlık evresi geçiriyordu. 2016 Rio Olimpiyatlarına katılım noktasındaki takımımızın isimleri henüz bildirilmemiş durumda. Bununla ilgili yapılacak uluslararası çalışmaları takip ediyoruz. Ülke ismi vermeyeceğim. Ama yapılan son Dünya Halter Şampiyonalarında yapılan numune araştırmalarında halterde önemli yerlere sahip olan ülkeler olimpiyatlara katılmaktan men edilmiş durumdalar. Biz tabi kendi sporcularımızın bu tür olumsuzluklarla anılmasını istemeyiz. Bu tip bir olumsuzlukla karşı karşıya kalmak da istemeyiz."
2012 Londra Olimpiyatları'ndan sonra çok ciddi bir yüzleşmeyle çalışmalarını gerçekleştirdiklerini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, "Hiçbir şey saklamadık. Sporcu dopingle mücadelenin ve dopingle anılmanın görünen yüzüdür. Sporcuyu yetiştiren, ona destek veren antrenör, doktor, psikiyatrist yani ekibinin de sorumlulukları vardır. Demek ki sporcumuza doğru hazırlanması noktasında yeterince katkı verememişler. Onların da sorumlulukları vardır. Dopingle mücadele topyekun yapılması gereken bir mücadeledir. Şu an bunu yapıyoruz" şeklinde konuştu.
"Eleştirmek isteyenler yine dopingi ön plana çıkarıp bir takım eleştirileri gündeme getirmek isteyecekler" diyen Bakan Çağatay Kılıç, "Ama bu doğru değil. Çünkü dünyada çok önemli sporcular bununla yakalanmışsa ve mücadele ediliyorsa bizim yaptığımız mücadelenin de ortaya konması lazım. Daha önce ülkemizde yaşadığımız sıkıntılar vardı. Ama dediğim gibi biz onlarla yüzleştik. Bu yüzleşmenin neticesinde biz şu anda WADA tarafından kara listede olan bir ülke değiliz. Biz mücadelemizi yapan bir ülkeyiz" ifadelerini kullandı.
Yakın zamanda Rus atletlerin Olimpiyatlarda atletizm branşından men edildiğini hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, "Dolayısıyla dünyada topyekun bir mücadele var. Bu mücadelenin içerisinde biz hem yerimizi almış durumdayız hem de öne almış durumdayız. Yakın zamanda Türkiye'deki toplantılarda konuşma yapan WADA Başkanı 'dopingle mücadelede ülkeler Türkiye'yi kendilerine örnek alsın' demiştir.Bundan sonra sporcularımız doping kullanmayacak, dopingle yakalanmayacak diyemeyiz. İnsanların kendileri ile alakalı olumsuzluklarını kontrol etmek anlamındaki yetkimiz veya şansımız olmayabilir. Şunu söylüyoruz; bir, dopingle yakalanırsanız bunun cezasını sonuna kadar çekersiniz. İki, doping yapmamanız için her türlü mücadeleyi biz veriyoruz ve vereceğiz. Hem numunelerin incelenmesi konusunda Türkiye'deki laboratuarımıza WADA Akreditasyonunun gelmiş olması noktasında, olimpiyatlara hazırlanan sporcularımızın incelenmesi noktasında hiç müsamahamız yoktur" değerlendirmesinde bulundu.
"SORUNLU OLDUĞUNU GÖRDÜĞÜMÜZ BAZI İSİMLERİ OLİMPİYAT HAVUZUNDAN AYIRDIK"
Sorunlu olduğunu gördükleri bazı isimleri olimpiyat havuzundan ayırdıklarını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, "Onlar devam edemiyor. Artık sporu bırakmak durumunda kaldılar. Bunları kamuoyunda kimse bilmiyor. Çünkü biz mücadelemizi mahremiyet içerisinde sürdürüyoruz. Sürdürmeye de devam edeceğiz. Tüm Federasyonlarımız da bu konuda üstüne düşeni yapmakla yükümlüdür. Tekrar kendilerine bunu hatırlatıyorum. İyi bir mücadele veriyoruz, bu mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Paris 2024, marka değeriyle İngiltere Premier Lig'i solladı! İşte en değerli spor organizasyonları...
Türkiye, Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda 28 madalya kazanarak rekor kırdı
Milli atlet Serkan Yıldırım'ın kazandığı altın madalya geri alındı! Üst mahkemeden şoke eden karar...
Paralimpik Oyunları'nda yarışacak 94 sporcumuz törenle Fransa’ya gitti!
Paris 2024'ün fenomeni Yusuf Dikeç, atıcılıkla ilgilenen genç sporculara ilham kaynağı oldu!