UEFA yabancı hakeme karşı harekete geçti
Hürriyet Gazetesi yazarı Murat Fevzi Tanırlı, Türkiye'de sık sık gündeme gelen yabancı hakem konusuyla ilgili UEFA'nın almış olduğu kararı yazdı.
1- Yunanistan’da play-off’ları yönetmek için gönderilen hakemlerin karşılaştığı şiddet sonrası UEFA harekete geçti.
2- UEFA Başkanı Ceferin, Yunanistan Futbol Federasyonu Başkanı Baltakos’a mektup yazıp ‘desteğimizi çektik’ dedi.
3- Yabancı hakeme sert önlemlerle sıcak bakabiliriz. Yoksa Komşu’daki olayların bizde yaşanmayacağını garanti edemeyiz.
Bu hakemlerle lig bitmez!” ile başlayan, “yabancı hakem gelsin” nidaları ile devam eden Süper Lig geleneğinde henüz bitmeyen bir sezon yaşanmadı ancak yabancı hakem arzulayanları üzecek haber UEFA Başkanı Alexander Ceferin’den geldi:
“Sayın Başkan, sevgili Panagiotis Baltakos, Play-off’ları yönetmek üzere gönderdiğimiz hakemlere saldırganlık ve şiddet içeren davranışlar nedeniyle üzüntü ve endişe içindeyiz. Ortak çabalarımıza rağmen son olaylar nedeniyle UEFA, Yunanistan’a elit ve 1. kategori hakem desteğini geri çekme kararı aldı. Yaşananlar futbolun ötesindedir. Federasyonun ve hükümetin çabalarına minnettarız lakin hakemlerimizin güvenliğine ve tehlikeden uzak olmalarına öncelik vermeliyiz.”
ŞOVLARA DEĞiL HAKEM YETiŞTiRMEYE iHTiYAÇ VAR
Dünya hakemliğinde genel dert “kalite”. “VAR çocukları” jenerasyonu doğdu ve “nasıl olsa arkamızı toparlayacak birisi var” boşvermişliği hakim. Kalitesizlikle tecrübesizliğin birleşmesine Süper Lig’deki ağır baskı eklenince kritik hata sayısı artıyor. Aşağıdan gelecek ümitvar hakem sayısı 3’ü zor buluyor. Bu nedenle günü kurtarma şovlarına değil, aklıselim projelerle hakem yetiştirme zamanına ihtiyacımız var.
VAR’LA HAKEMLiĞi UNUTTUNUZ
UEFA Hakem Komitesi Başkanı İtalyan Roberto Rosetti ve VAR koordinatörü Velasco Carballo, elit ve 1.kategori hakemlere “Sırtınızı VAR’a dayadınız, hakemliği unuttunuz” tepkisi göstermişti. Şimdi de UEFA eski başkanı Michel Platini “VAR, sahadaki hakemliği bitirdi, bu tehlikeyi zamanında Sepp Blatter’e de söylemiştim. Eskinin kaliteli hakemlerini bulmak artık mümkün değil. Futbolun ilk zamanlarındaki gibi hakemsiz oynanmaya doğru ilerliyoruz” şeklinde konuştu.
SERT ÖNLEMLER ALMADAN YABANCI HAKEM OLMAZ
Fransa-Portekiz ve UEFA-CONMEBOL arasındaki hakem değişimlerinden de bu köşede bahsetmiştim. Biz de bir süre yabancı hakeme sıcak bakabiliriz lakin sert önlemler alarak. Yoksa Yunanistan’daki gibi olayların bizde yaşanmayacağını garanti edemeyecek vaziyetteyiz. Çirkin tezahürat ve saha olaylarından ceza alan kulüp sayımız 40’ı geçti. Yıl 2023, misafir takım yasağı sürüyor. 14 Mayıs Anneler Günü’nü bir yandan kutlarken, diğer yandan en ufak öfkesinde yüce analarımızı ağzından düşürmeyen(!) ve bu rezaleti 30 yıldır engelleyemeyen iğrenç tribünlere sahibiz. Hatta akıllara zarar şekilde yayıncı kuruluş neden sesi kısmadı diyerek ekranda susturma derdindeyiz!
WEBB’E ABD YARAMADI ÜST ÜSTE ‘VAR’ ÖZRÜ GELDi
Eski ünlü hakem Howard Webb, Aralık 2022’den bu yana İngiltere Profesyonel Hakem Şirketi (PGMOL)’un direktörü. Bu sezon skandal VAR kararları sonrasında kulüplerden özür dilemesiyle sıkça gündeme geldi. ABD Hakem Komitesi’ne danışmanlık yaptığı dönemde MLS’de VAR sistemini çok geliştirmişti. Gelecek sezon ise başka bir maceranın peşinde...
ABD’de rugby maçlarında tanıklık ettiği hakem konuşmalarının canlı yayınlanmasını Premier Lig’e uyarlamak istiyor. IFAB’la görüşmeler olumlu geçmiş ancak maçtan sonra yayınlanmasına yeşil ışık yakmışlar.
‘iÇiMiZDEKi iRLANDALI’NIN CEZASI SADECE 21 GÜN!
Yöneticilerin, teknik direktörlerin, oyuncuların ve taraftarın infazlarına alışmıştık lakin ne hazindir ki bugünleri de gördük. Hakem camiası, 50 yıllık evladından da hançer yedi:
“Tüm hakemler olmasa da bir kısmı F.Bahçe’ye karşı örgütlenmiş olabilir, bilemem.” İşte böyle bir başkana sahip derneği var Türk hakemliğinin. Başkan Abdurrahman Arıcı, tarihin en ağır ithamı karşısında PFDK’da “sportmenliğe aykırı hareketten” sadece 21 “gün” hak mahrumiyeti aldı!
Sevgili PFDK, sportmenliğe değil; mesleğin etiğine, doğasına, temsil ettiği koltuğa, camia sayesinde var oluşuna aykırı. Mete Kalkavan, Yaşar Kemal Uğurlu, Ümit Öztürk gibi yönetimdeki faal isimlerin hepsi istifa ederek tepkilerini gösterdi.
‘YAVUZ HIRSIZ EV SAHiBiNi BASTIRIR’ BU OLMALI
İster Fransızların “Bir kereden bir şey olmaz”, ister rahmetli Turgut Özal’ın “Anayasayı bir kez delmekle bir şey olmaz” sözüyle bağdaştırın, hiç fark etmez. Sivasspor-Galatasaray ve Gaziantep-Beşiktaş maçlarıyla hakemliğin yatak odasının kapısını ardına kadar açarsanız herkes içeriye girmek ister.
Kulüp tepkileri bile başkalaşım geçirdi. Hakem daha açıklanmadan sızdırılan isim dedikoduları, ilan edildikten sonra tartışmalar, maç esnasında jet açıklamalar, maç sonrası saldırılar, sosyal medyadan ithamlar, “Biz de konuşmaları istiyoruz!” diyenler...
Eskiden hakem eleştirisinin de bir adabı vardı. Daha beteri, şikayet edebileceği bir pozisyon dahi olmadan mikrofonlara konuşan Süper Lig başkanları bile türedi. “Yavuz hırsız ev sahibini bastırır” dedikleri bu olsa gerek.
MHK’DAN U DÖNÜŞÜ
Tarihte görülmemiş şekilde ligin bitimine 5-6 hafta kala yardımcı hakemleri “standart bir antrenman” diyerek Riva’daki TFF tesislerine davet edip tuzak kuran MHK, performansını beğenmediği 19 isme maç vermeme kararı almıştı. 11 Mayıs Çarşamba günü de bu 19 isme mazeret koşusu düzenlediler ancak Ekrem Kan gibi tecrübeli bir isim sakatlanıp ne yazık ki sezonu kapadı. “Bir musibet bin nasihattan iyidir” hesabı, Süper Lig hakemlerinin atletik testleri hemen iptal edildi.