Süper Lig'de ikinci dil Portekizce oldu
Birçok ülkeden futbolcunun boy gösterdiği Spor Toto Süper Lig'de, takımlar en fazla Brezilyalı futbolculara kadrolarında yer veriyor.
Brezilya'dan 26 oyuncunun yer aldığı ligde, Adanaspor 7 Brezilyalı futbolcuyla bu kategoride ilk sırada bulunuyor. Beşiktaş ve Antalyaspor 4, Fenerbahçe 3, Medipol Başakşehir 2, Akhisar Belediyespor, Kasımpaşa, Gaziantepspor, Kayserispor, Aytemiz Alanyaspor, Kardemir Karabükspor ise birer Brezilyalıyla yoluna devam ediyor. Böylece 18 takımdan 10'u en az bir Brezilyalıyı kadrosunda barındırıyor.
İlk sırada yer alan Brezilya'yı,13 futbolcuyla Kamerun takip ediyor. Kamerunlu futbolcular, Brezilyalıların yarısı kadar olsa da 11 farklı takımda oynamaları nedeniyle bu alanda ilk sırada bulunuyor. Antalyaspor 3 isimle en fazla Kamerunlu oyuncuyu bünyesine katan takım konumunda yer alıyor. Akhisar Belediyespor, Atiker Konyaspor, Aytemiz Alanyaspor, Beşiktaş, Çaykur Rizespor, Galatasaray, Gaziantepspor, Kardemir Karabükspor, Kasımpaşa ve Osmanlıspor da birer Kamerunlu futbolcu ile yoluna devam ediyor.
Sosyal medyada Donald Trump capsleri
Kamerunlu futbolcuları, 10 isimle Nijeryalılar ve Senegalliler izlerken, 9 Portekizli, sekizer Hollandalı, Bosna Hersekli ve Çek oyuncu takımların kadrosunda kendilerine yer buluyor.
Mayıs ayında FIFA'dan resmi müsabakalarda oynama izni alan ve 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde Türkiye ile aynı grupta yer alan Kosova'dan da 4 futbolcu ligde forma giyiyor. Kosovalı futbolcular, Atiker Konyaspor'dan Alban Meha, Gençlerbirliği'nden Vedat Muric, Kasımpaşa'dan Loret Sadiku ve Herolind Shala takımlarının başarısı için ter döküyor.
En fazla yabancı futbolcu Avrupa kıtasından
Ligde bu sezon forma giyen 212 yabancı futbolcudan 104'ünün Avrupa kıtasından olması dikkati çekiyor.
Portekiz, Hollanda, Bosna Hersek ve Çek Cumhuriyeti başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden gelen futbolcular, Spor Toto Süper Lig'de kendini gösteriyor.
Avustralya polisine yeni polis arabası: BMW i8 Sport
Kadrosunda 11 yabancı bulunan Atiker Konyaspor, 10 Avrupalı futbolcuyla bu kategoride Galatasaray ile birlikte zirvede yer alıyor. Gençlerbirliği ve Kasımpaşa ise dokuzar Avrupalı oyuncuyla bu iki kulübü takip ediyor. Tüm takımlarda ise en az bir Avrupalı isim bulunuyor.
Avrupa kıtasından 104 futbolcunun yer aldığı ligde, 67 Afrikalı, 33 Güney Amerikalı, 5 Asyalı ve 3 Kuzey Amerikalı oyuncu lige renk katıyor.
Afrika kıtasından, en fazla Kamerun, Nijerya, Senegal ve Gana uyruklu futbolcular ligde top koştururken, 18 kulüpte en az 1 Afrikalı oyuncunun yer alması göze çarpıyor. En fazla Afrikalı futbolcu Aytemiz Alanyaspor'da (8) yer alırken, turuncu-yeşilli ekibi Osmanlıspor (7) izliyor.
Güney Amerika kıtasından 26 Brezilyalı, ikişer Arjantinli ve Kolombiyalı, birer Şilili, Venezuelalı ve Uruguaylı olmak üzere toplam 33 futbolcu forma giyiyor.
Pınar Karşıyaka kazandı, Muratbey Uşak kaybetti
Coğrafi olarak en fazla nüfusa sahip Asya kıtasından, Trabzonspor'da Güney Koreli Hyun-Jun Suk ve Azerbaycanlı Ramil Sheydaev, Aytemiz Alanyaspor'da İranlı Sajjad Shahbazzadeh, Çaykur Rizespor'da ise Iraklı Ali Faez Atiyah ve Dhurgam İsmail olmak üzere sadece 5 futbolcu ligde yer alıyor.
Kuzey Amerika kıtasından, Beşiktaş'ın Kanadalı futbolcusu Atiba Hutchinson'ın yanı sıra, Trabzonspor'un Kosta Rikalı kalecisi Esteban Alvarado ve Aytemiz Alanyaspor'un Haitili oyuncusu Wilde-Donald Guerrier bulunuyor. Ayrıca Guerrier, Süper Lig'de oynayan ilk Haitili futbolcu olma özelliğini de taşıyor.
Okyanusya kıtasından ise bu sezon Süper Lig'de hiçbir futbolcu oynamıyor.
18 kulüpten sadece 4'ü kontenjanın tamamını kullanıyor
Spor Toto Süper Lig'de yer alan 18 kulüpten sadece Antalyaspor, Aytemiz Alanyaspor, Kardemir Karabükspor ve Osmanlıspor 14 yabancı futbolcu kontenjanının tamamını kullanıyor.
Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) 2015-2016 sezonu öncesi Spor Toto Süper Lig'de, TFF'ye verilen 28 kişilik oyuncu listesinde en fazla 14 yabancı belirleyebilen 18 takımdan sadece 4'ü bu sezon bu kuraldan tam olarak faydalanıyor.
Ligin yeni ekipleri Aytemiz Alanyaspor ve Kardemir Karabükspor 14 yabancı futbolcuyla sezona başlarken, 2 yıl önce Süper Lig'e yükselen Antalyaspor ile Osmanlıspor da bu kuralı tam uygulayan diğer iki kulüp olarak göze çarpıyor.
Aytemiz Alanyaspor'un kadrosunda ikişer Ganalı ve Senegalli, birer Çek, Nijeryalı, İspanyol, Demokratik Kongolu, Haitili, Portekizli, Brezilyalı, İranlı, Togolu ve Faslı oyuncu bulunurken, Antalyaspor'da 4 Brezilyalı, 3 Kamerunlu, birer Çek, Liberyalı, Ganalı, Belçikalı, Sırp, Bosna Hersekli ve Sloven futbolcu forma giyiyor.
Kardemir Karabükspor kadroda, 3 Rumen, birer Brezilyalı, Kamerunlu, Hırvat, Gabonlu, İzlandalı, Karadağlı, Sloven, Bosna Hersekli, Nijeryalı, Burkina Fasolu ve Malili futbolcuya yer verirken, Osmanlıspor ise 2 Nijeryalı, birer Litvanyalı, Polonyalı, Çek, Portekizli, Bosna Hersekli, Senegalli, Faslı, Kongolu, Malili, Rumen, Kamerunlu ve Hollandalı ile sezona devam ediyor.
Beşiktaş UEFA'dan 12,5 milyon euro tahsil etti
En yerli kulüp Bursaspor
Hamza Hamzaoğlu teknik direktörlüğünde sezona devam eden Bursaspor, 14 yabancı futbolcu hakkına rağmen kadrosunda sadece 8 oyuncuya yer veriyor.
Yeşil-beyazlı takımda ikişer Çek ve Senegalli, birer Arjantinli, Şilili, Venezuelalı ve Hollandalı futbolcu bulunuyor.
Kayserispor ve Akhisar Belediyespor ise 9 oyuncuyla Bursaspor'un ardından en az yabancıya sahip takımlar olarak göze çarpıyor.
Sarı-kırmızılılarda ikişer Sırp ve Burkina Fasolu, birer Komoroslu, Demokratik Kongolu, Kamerunlu, Malili ve Brezilyalı yer alırken, Akhisar Belediyespor'da 3 Portekizli, birer Sırp, Brezilyalı, Malili, Gine-Bissaulu, Kolombiyalı ve Kamerunlu futbolcu oynuyor.
Trabzonspor da 10 isimle en az yabancıya sahip 4. takım konumunda yer aldı. Bordo-mavili ekipte, 2 Slovak, birer Kosta Rikalı, Togolu, Arjantinli, Nijeryalı, Kolombiyalı, Güney Koreli, Senegalli ve Azerbaycanlı forma giyiyor.
Fenerbahçeli yönetici Trump kazanınca bu tweet'i attı
3 büyük kulüpte en fazla yabancı Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta
UEFA'dan bu sezon için transfer kısıtlamasına maruz kalan takımlardan Fenerbahçe ve Beşiktaş, 13'er yabancıyla yoluna devam ediyor.
Bir diğer büyük kulüp Galatasaray ise 12 yabancı futbolcuya kadrosunda yer veriyor.
Fenerbahçe'de, üçer Brezilyalı ve Hollandalı, 2 Slovak, birer Danimarkalı, Senegalli, Rus, Nijeryalı ve Faslı futbolcu forma giyiyor.
Geçen sezonun şampiyonu Beşiktaş'ta, 4 Brezilyalı, birer İspanyol, Alman, Sırp, Kanadalı, Portekiz, İsviçreli, Avusturyalı, Ermeni ve Kamerunlu futbolcu oynarken, Galatasaray'da ise ikişer Hollandalı ve Portekizli, birer İzlandalı, Uruguaylı, İsviçreli, Kamerunlu, Norveçli, Fransız ve Belçikalı oyuncu bulunuyor.
2016-2017 sezonunun ilk yarısında 18 takımın kadrolarında yer alan yabancı futbolcular şöyle:
Antalyaspor: 14
Saso Fornezzi (Slovenya), Amadaiya Rennie (Liberya), Diego Angelo, Ramon Motta, Chico, Charles (Brezilya), Ondrej Celustka (Çek Cumhuriyeti), Kenan Horic (Bosna Hersek), Samuel Inkoom (Gana), Jean Il Makoun, Mbilla Etame, Samuel Eto'o (Kamerun), Danilo (Belçika), Milan Jevtovic (Sırbistan)
Fenerbahçe'den sert 'Mesut Özil' açıklaması
Aytemiz Alanyaspor: 14
Zdenek Zlamal (Çek Cumhuriyeti), Kenneth Omeruo (Nijerya), Abdoulaye Ba, Lamine Gassama (Senegal), Carlos Garcia (İspanya), Nuru Suley, Isaac Sackey (Gana), Fabrice N'Skala (Demokratik Kongo Cumhuriyeti), Wilde-Donald Guerrier (Haiti), Daniel Candeias (Portekiz), Vagner Love (Brezilya), Sajjad Shahbazzadeh (İran), Jonathan Ayite (Togo), Ismail Aissati (Fas)
Kardemir Karabükspor: 14
Adriano Fachini (Brezilya), Valerica Gaman, Iasmin Latovlevici, Cristian Tanase (Romanya), Dany Nounkeu (Kamerun), Elvis Kokalovic (Hırvatistan), Andre Biyogo Poko (Gabon), Olafur Ingi Skulason (İzlanda), Vladimir Rodic (Karadağ), Dejan Lazarevic (Slovenya), Ermin Zec (Bosna Hersek), Isaac Promise (Nijerya), Abdou Razack Traore (Burkina Faso), Mustapha Yatabare (Mali)
Osmanlıspor: 14
Zydrunas Karcemarskas (Litvanya), Lukasz Szukala (Polonya), Vaclac Prochazka (Çek Cumhuriyeti), Tiago Pinto (Portekiz), Avdija Vrsajevic (Bosna Hersek), Raheem Lawal, Aminu Umar (Nijerya), Badou Ndiaye (Senegal), Adrien Regattin (Fas), Dzon Delarge (Kongo Cumhuriyeti), Cheick Diabate (Mali), Raul Rusescu (Romanya), Pierre Webo (Kamerun), Adam Maher (Hollanda)
Beşiktaş: 13
Fabricio (İspanya), Rhodolfo, Marcelo, Adriano, Talisca (Brezilya), Dusko Tosic (Sırbistan), Andreas Beck (Almanya), Atiba Hutchinson (Kanada), Ricardo Quaresma (Portekiz), Aras Özbiliz (Ermenistan), Vincent Aboubakar (Kamerun), Veli Kavlak (Avusturya), Gökhan İnler (İsviçre)
Fenerbahçe: 13
Fabiano Riberio de Freitas, Jose Fernandao, Josef de Souza (Brezilya), Roman Neustadter (Rusya), Simon Kjaer (Danimarka), Gregory van der Wiel, Jeremain Lens, Robin van Persie (Hollanda), Martin Skrtel, Miroslav Stoch (Slovakya), Moussa Sow (Senegal), Aatif Chahechouhe (Fas), Emmanuel Emenike (Nijerya)
Gençlerbirliği: 13
Johannes Hopf, Abdul Khalili (İsveç), Ante Kulusic (Hırvatistan), Sergey Politevich (Belarus), Guy-Michel Landel (Gine), Kamal Issah, Samuel Owusu (Gana), Marko Milinkovic (Sırbistan), Cosmin Matei, Bogdan Stancu (Romanya), Tokelo Rantie (Güney Afrika), Vedat Muric (Kosova), Aleksandar Scekic (Karadağ)
Galatasaray: 12
Bruma, Josue (Portekiz), Wesley Sneijder, Nigel de Jong (Hollanda), Lukas Podolski (Almanya), Kolbeinn Sigthtorsson (İzlanda), Martin Linnes (Norveç), Luis Pedro Cavanda (Belçika), Lionel Carole (Fransa), Aurelien Chedjou (Kamerun), Fernando Muslera (Uruguay), Eren Derdiyok (İsviçre)
Çaykur Rizespor: 12
Abdoulaye Diallo (Senegal), Mohamed Ali Yaakoubi (Tunus), Godfrey Oboabona, Iyayi Believe Atiemwen (Nijerya), Ali Faez Atiyah, Dhurgam İsmail (Irak), Matic Fink (Slovenya), Marwane Saadane (Fas), Davide Petrucci (İtalya), Leonard Kweuke (Kamerun), Patryk Tuszynski (Polonya), Jakob Jantscher (Avusturya)
Gaziantepspor: 12
Charles Itandje (Kamerun), Bart van Hintum (Hollanda), Frantisek Rajtoral, Daniel Kolar (Çek Cumhuriyeti), Sergey Kislyak, Anton Putsila (Belarus), Mohammed Fatau (Gana), Bruno Mota (Brezilya), Daniel Larsson (İsveç), Nabil Ghilas (Cezayir), Evans Kangwa (Zambiya), Davy Claude Angan (Fildişi Sahili)
Kasımpaşa: 12
Titi (Brezilya), Loret Sadiku, Herolind Shala (Kosova), Kenny Otigba (Macaristan), Olivier Veigneau, Bengali Fode Koita (Fransa), Vasil Bozhikov, Strahil Popov (Bulgaristan), Andre Castro (Portekiz), David Pavelka (Çek Cumhuriyeti), Samuel Eduok (Nijerya), Franck Etoundi (Kamerun)
Adanaspor: 11
Goran Karacic (Bosna Hersek), Ousmane Viera (Fildişi Sahili), Didi, Mauricio Ramos, Renan Diniz, Digao, Renan Foguinho, Roni, Edgar Silva (Brezilya), Vladimir Koman (Macaristan), Magaye Gueye (Senegal)
Atiker Konyaspor: 11
Jagos Vukovic (Sırbistan), Barry Douglas (İskoçya), Amir Hadziahmetovic, Deni Milosevic, Riad Bajic (Bosna Hersek), Nejc Skubic (Slovenya), Jens Jönsson (Danimarka), Marc Kibong Mbamba (Kamerun), Alban Meha (Kosova), Ioan Hora (Romanya), Dimitar Rangelov (Bulgaristan)
Medipol Başakşehir: 11
Alexandru Epureanu (Moldova), Musa Muhammed (Nijerya), Joseph Attamah (Gana), Rajko Rotman (Slovenya), Samuel Holmen (İsveç), Marcio Mossoro, Doka Madureira (Brezilya), Cheikhou Dieng (Senegal), Edin Visca (Bosna Hersek), Sokol Cikalleshi (Arnavutluk), Stefano Napoleoni (İtalya)
Trabzonspor: 10
Esteban (Kosta Rika), Serge Akakpo (Togo), Jan Durica, Matus Bero (Slovakya), Luis Ibanez (Arjantin), Ogenyi Onazi (Nijerya), Fabian Castillo (Kolombiya), Hyun-Jun Suk (Güney Kore), Dame N'Doye (Senegal), Ramil Sheydaev (Azerbaycan)
Akhisar Belediyespor: 9
Milan Lukac (Sırbistan), Douglao (Brezilya), Miguel Lopes, Custodio, Ricardo Vaz Te (Portekiz), Landry N'Guemo (Kamerun), Abdoul Sissoko (Mali), Sami (Gine-Bissau), Hugo Roddallega (Kolombiya)
Kayserispor: 9
Ali Ahamada (Komoros), Larrys Mabiala (Demokratik Kongo Cumhuriyeti), Jean-Armel Kana-Biyik (Kamerun), Miladin Stevanovic, Srdjan Mijailovic (Sırbistan), Samba Sow (Mali), Alain Traore, Prejuce Nakoulma (Burkina Faso), Welliton (Brezilya)
Bursaspor: 8
Yaya Sane, Ricardo Faty (Senegal), Tomas Sivok, Tomas Necid (Çek Cumhuriyeti), Pablo Batalla (Arjantin), Cristobal Jorguera (Şili), Yonathan Del Valle (Venezuela), Joshua John (Hollanda).
Not: Çifte vatandaşlığı bulunan futbolcular, en son hangi ülke milli takımının formasını giydiyse o ülke vatandaşı olarak değerlendirildi. Hiçbir milli takımda oynamayan ise Türkiye Futbol Federasyonu'nda (TFF) yazılı uyruğa göre listelendi.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup başka ülke milli takımında oynayan Türk futbolcular, yabancı statüsünde sayıldı.