Galatasaray Mali Genel Kurulu başladı
Galatasaray Kulübünün yıllık olağan mali genel kurul toplantısı başladı. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Auditorium Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen kongrenin genel kurul divan başkanlığına Metin Sinan Aslan seçildi.
Geçen yılın eylül ayında düzenlenen olağanüstü genel kurulda da divan başkanlığı yapan Metin Sinan Aslan, disiplin kurulu üyesi Ayhan Yeğinsu'nun başvurusu sonrası disipline sevk edilmişti. Kulüp başkanı Mustafa Cengiz, disipline sevki sarı-kırmızılı camiada tartışmalara neden olan Aslan'ı mali genel kurulda başkanlık için önerdi. Başka aday olmaması üzerine Aslan, genel kurulu yönetti.
Kongrede, kulüp yönetim kurulu adına yapılacak sunumun ardından, raporların takdimine geçilecek. Sırasıyla faaliyet ve denetim raporlarının katılımcılara aktarılmasının ardından, görüşmelere başlanacak.
Görüşmeler bölümünde yapılacak konuşmaların tamamlanması sonrası, Mustafa Cengiz yönetiminin mali ve idari bakımdan ayrı ayrı ibrası üyelerin oyuna sunulacak.
Toplantıda, kulüp bünyesinde E-Spor şubesinin açılması ile 2004 yılında kurulan Galatasaray Europe GmbH şirketinin gerekli görülmesi halinde tasfiye edilmesi konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi görüşülüp karara bağlanacak.
Disiplin cezası alan üyelerin başvurularının görüşülüp karara bağlanacağı genel kurulda, kulüp ile iştiraklerinin 2019 yılı bütçesi de oylanacak.
Galatasaray Mali Genel Kurulu
Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, yönetim kurulu olarak 14 aylık görev sürelerinde kulübün borçlarını düşürdüklerini ve mali disiplini sağladıklarını söyledi.
Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Auditorium Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen yıllık olağan mali genel kurul toplantısında konuşan Cengiz, "Yaklaşık 14 aydır görevdeyiz. Çok zor bir anda göreve geldik." dedi.
Görevi devraldıklarında borç-alacak farkının 1 milyar 277 milyon lira olduğunu aktaran Cengiz, şunları kaydetti:
"Benden önceki başkanlar da Galatasaray için zorlu mücadelelere el attılar, ellerini taşın altına koydular ve Galatasaray'ımızı iyi ya da kötü anlamda bugünlere getirdiler. Görevi devraldığımızda borç-alacak farkımız 1 milyar 277 milyon liraydı. Toplam borcumuz 2,8 milyar liraydı. Bunu 2,7 milyar mertebesine, minimum yüzde 40 kur farkı olmasına rağmen çektik. Doğal haliyle ilerleseydi borç- alacak farkının 1,7 milyar veya 1,8 milyar lira mertebesinde olması gerekirdi. 1,2 milyar lirada tutmayı başardık. Görev süremizde reel anlamda borcumuzu düşürdük. Gelirlerimizde yüzde 90 oranında artış sağladık. Giderlerimizi de yüzde 30 oranında azalttık. Mali disiplini sağladık. Geldiğimizden bu yana ücret ve maaş ödemelerini geciktirmedik, günü gününe ödedik. İnşallah bundan sonra da ödemeye devam edeceğiz. Yılların dağ gibi biriken sorunları önümüzde duruyor. Önümüzdeki hafta 71 milyon lira ödememiz gereken tutar var."
"Aldığımız sancağı onurla taşıdığımıza inanıyoruz"
Mustafa Cengiz, UEFA'nın finansal fair play kriterleri kapsamında önemli bir mücadele verdiklerini ve aldıkları sancağı onurla taşıdıklarını söyledi.
UEFA ile yaptıkları anlaşmaya bir üst kurulun itirazını taşıdıkları Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesindeki (CAS) mücadeleyi kazandıklarını hatırlatan Cengiz, şu ifadeleri kullandı:
"Disiplin komitesinden 13 Haziran'da Avrupa kupalarına katılım hakkı alıp, 4 yıllık yapılandırma anlaşması imzaladıktan sonra UEFA içinde bir üst kurul buna itiraz etti. Bu kurul bize istediği cezayı, hem men hem de mali olarak verebilirdi. 10 Ekim'den bugüne kadar bu kurul ile görüştük. Çok sıkı mücadele verdik. Komite, ekimde bizi men etmedi ama mene yol açacak şekilde yeniden görüşülmesini istedi. Biz CAS'a giderek buna itiraz ettik. Uzun bir süreç sonunda dün resmi belgeleri bize ulaştı. Verilen mücadeleler kolay değil. Yapacağınız bir yanlış, 100 yıllık camianın emeklerini heba ve yazık etmek olurdu. Aldığımız sancağı onurla taşıdığımıza inanıyoruz. Sonunda CAS, yeniden inceleme kararını bozdu. Galatasaray olarak hukuk açısından zaferle ayrıldık."
"Ndiaye'de gulyabaniler devreye girdi"
Mustafa Cengiz, sezon başında kiralık olarak kadrolarına kattıkları eski oyuncuları Badou Ndiaye'nin transferinde devreye girenleri "gulyabani" olarak nitelendirdi.
Göreve geldiklerinden sonraki mali tablo hakkında bilgi veren sarı-kırmızılı kulübün başkanı Cengiz, şunları aktardı:
"Sportif olarak şükürler olsun ki şampiyon olduk ve en yüksek gelir düzeyine ulaştık. 14 ay içinde 2 milyar 205 milyon liralık tahsilat, 2 milyar 203 milyon liralık harcama yaptık. Yıl sonu itibarıyla toplamda artıdayız. 300 milyon liralık kredi ödemesi yaptık. Bonserviste 230 milyon lira, UEFA Şampiyonlar Ligi'nden 202 milyon, gişeden 171 milyon, yayın hakkından 187 milyon lira gelir sağladık. İlk defa Sportif AŞ'de reel olarak kara geçtik. Göreve geldiğimizde futbolda transfer yasağımız vardı. Ödemeleri yapıp, 3 günde Nagatomo'yu kiraladık. Ndiaye'yi 16,5 milyon avroya sattık. Sonra aynı futbolcuyu Stoke City'den 750 bin avroya kiraladık. Aslında para vermeyecektik ama gulyabaniler devreye girince 0'a alamadık."
Mustafa Cengiz, yaklaşık bir saat süren konuşmasında görev sürelerinde yürüttükleri çalışmalar, sponsorluk, mağazacılık, amatör şubeler, futbolcu giderleri, Mecidiyeköy'de yapımı süren otel ve Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nde yapılması planlanan spor salonu hakkında detaylı bilgi verdi.
Galatasaray'ın borcu açıklandı
Galatasaray Kulübü ve bağlı ortaklıklarının 31 Aralık 2018 itibarıyla borcunun 2 milyar 825 milyon 755 bin 791 lira olduğu açıklandı.
Sarı-kırmızılı kulübün Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Auditorium Toplantı Salonu'nda yapılan yıllık olağan mali genel kurulunda üyelere dağıtılan raporlarda, gerçekleşen hesap hareketleri konusunda bilgiler yer aldı.
Kulüp ve bağlı ortaklıkların net borcunun toplam 2 milyar 825 milyon 755 bin 791 lira, alacakların ise 1 milyar 560 milyon 123 bin 356 lira olduğu belirtildi. Borç-alacak farkının 1 milyar 265 milyon 632 bin 435 lira olduğu aktarıldı.
Galatasaray Kulübünün 31 Aralık 2017 itibarıyla borç alacak farkı, 1 milyar 163 milyon 430 bin 729 lira olarak gerçekleşmişti.