Ezeli rekabette 322. randevu

Ezeli rakipler Beşiktaş ile Fenerbahçe Turkcell Süper Lig maçında 322. kez karşı karşıya gelecek.
Bu sezon Fortis Türkiye Kupası finalinde de karşılaşacak olan iki ekipa rasında 28 Kasım 1924 tarihinde, Fenerbahçe'nin 4-0 galibiyetiyle başlayan 85yıllık ezeli rekabette galibiyet sayısında Fenerbahçe'nin tek farkla üstünlüğü bulunuyor.
Bugüne dek yapılan 321 maçta Fenerbahçe 119, Beşiktaş 118 galibiyet alırken, 84 karşılaşmada ise taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadı.
Ezeli rekabette Fenerbahçe'nin toplam 434 golüne, Beşiktaş 404 golle karşılık verdi.
LİG MAÇLARI
1959 yılından bu yana düzenlenen lig maçlarında ise taraflar bugüne dek103 kez karşılaştı. Ligde geride kalan maçlarda, Fenerbahçe 36, Beşiktaş 34 galibiyetalırken, ezeli rakipler 33 maçta eşitliği bozamadı.
Siyah-beyazlıların ligdeki toplam 110 golüne, sarı-lacivertliler 103golle karşılık verdi. Sezonun ilk yarısında Kadıköy'de yapılan lig maçını Fenerbahçe 2-1'lik skorla kazandı.
FENERBAHÇE SON 5 MAÇI DA KAZANDI
Ezeli rakipler arasında yapılan son 5 maçı da Fenerbahçe kazandı. Beşiktaş, ezeli rakibi karşısında son galibiyetini, 11 Nisan 2007 tarihindeki Fortis Türkiye Kupası maçında 1-0'lık skorla alırken, daha sonraki 6 maçtan 5'ini yitirdi, 1'inde berabere kaldı.
LİGDE FARKLI SKORLAR
Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında yarın yapılacak Turkcell Süper Lig maçı öncesi, iki takım da birbirlerine karşı en farklı skorlu galibiyetlerini 7'şer golle aldı.
Fenerbahçe, Beşiktaş karşısında en farklı skorlu galibiyetini 6 Aralık 1958'de oynanan özel maçta 7-0'lık skorla elde etti. Beşiktaş ise 23 Mart 1941'deki özel karşılaşmada ezeli rakibini 7-1 yenmeyi başardı.
Ligde ise Beşiktaş, 6 Ocak 1990 tarihinde Fenerbahçe'yi 5-1 yenerek en farklı skorlu galibiyetini elde etti. Siyah-beyazlılar ayrıca, 16 Mayıs 1987 ve 21 Kasım 1987'deki lig maçlarında ezeli rakibini 4-0'lık skorlarla yendi.
Fenerbahçe ise Beşiktaş'a karşı ligdeki en farklı skorlu galibiyeti 7 Mart 1976'da 3-0'lık sonuçla aldı.
EN GOLLÜ MAÇLAR
Ezeli rakipler arasında geride kalan 321 maçta penaltılar hariç en fazla golün atıldığı karşılaşmada sporseverler toplam 9 gol izledi. 11 Ağustos 1974 tarihinde İnönü Stadı'nda yapılan TSYD Kupası maçını Beşiktaş 5-4 kazanırken, filelere giden toplam 9 gol, 85 yıllık rekabette bir maçta atılan en fazla gol olarak tarihe geçti.
Ayrıca, 19 Mayıs 1955'de yapılan Atatürk Kupası maçı da 4-4 berabere sonuçlanırken, 1 Temmuz 1960'deki Cemal Gürsel Kupası karşılaşmasını ise Fenerbahçe 6-2 kazanmıştı.
GOLCÜLER
Ezeli rekabette en fazla golü Beşiktaş'ın efsane kaptanı Hakkı Yeten attı. Fenerbahçe'ye karşı 58 kez Beşiktaş forması giyen "Baba" lakaplı Hakkı Yeten, 32 kez ezeli rakiplerinin filelerini havalandırdı.
Fenerbahçe adına Beşiktaş'a en fazla golü ise 19 golle Cemil Turan kaydetti.
EN ÇOK FORMA GİYENLER
Beşiktaş-Fenerbahçe derbilerinde en çok forma giyen futbolcu unvanı ise Beşiktaşlı Rıza Çalımbay'a ait. Rıza Çalımbay, siyah-beyazlı formayla Fenerbahçe karşısına 64 kez çıktı.
Bu futbolcuyu 61 maçla Beşiktaşlı Şeref Görkey, 59'ar maçla da Beşiktaşlı Ulvi Güveneroğlu ile Fenerbahçeli Müjdat Yetkiner izliyor.
İKİ TAKIMDA DA OYNAYANLAR
Ezeli rekabetin 85 yıllık geçmişinde iki takım formasını da giyen pek çok futbolcu bulunuyor. Bunlar arasında son 20 yılda iki takımda da oynayan futbolcular şöyle: Adem İbrahimoğlu, Ali Kemal Denizci, Engin İpekoğlu, Tayfur Havutçu, Feyyaz Uçar, Saffet Sancaklı, Sergen Yalçın, Oktay Derelioğlu, Alpay Özalan, Ahmet Yıldırım, Emre Aşık, Ali Güneş, Tayfun Korkut, Murat Şahin, Mustafa Doğan, Mert Nobre, Fahri Tatan, Tümer Metin, Mehmet Yozgatlı, Rüştü Reçber, Burak Yılmaz.
BİR MAÇTA EN ÇOK GOL ATANLAR
Ezeli rekabet tarihinde bir maçta bir futbolcunun attığı en fazla gol, 4 olarak kayıtlara geçti. 18 Haziran 1926 tarihinde şimdiki Fenerbahçe Stadı'nın bulunduğu yerde yapılan rekabetteki 2. randevuyu Fenerbahçe 4-1 kazanırken, bu özel müsabakadaki gollerinin tamamını Zeki Rıza Sporel attı.
İLK RESMİ MAÇ
Ezeli rakipler arasında ilk resmi maç 12 Kasım 1926 tarihinde oynandı. Taksim Stadı'ndaki İstanbul Ligi maçı golsüz eşitlikle sonuçlandı.
KENDİ KALESİNE GOL ATANLAR
Fenerbahçe-Beşiktaş maçlarında bazı oyuncular kendi kalelerine gol atma şanssızlığını yaşadı. Son dönemde oynanan karşılaşmalarda, Beşiktaş'tan Mehmet Ekşi, Recep Çetin, Ulvi Güveneroğlu ve Ertuğrul Sağlam, Fenerbahçe'den ise Nejat Barut, Piotr Soczynski ve Saffet Akbaş, kendi kalelerine gol attılar.
İLK LİG MAÇI
Fenerbahçe ile Beşiktaş, 51. sezonunu geçiren profesyonel lig tarihindeki ilk karşılaşmalarını 18 Mart 1959 tarihinde yaptı. İnönü Stadı'ndaki ilk lig maçını Fenerbahçe 1-0 kazandı.
İKİ TAKIMDA DA GOL ATANLAR
Ezeli rekabetin 85 yıllık geçmişinde her iki takımın da formasını giyen oyunculardan bazıları, derbilerde iki takım formasıyla da gol atma başarısına ulaştı. Şenol Birol, Ali Kemal Denizci, Tayfur Havutçu, Mert Nobre ve Tümer Metin, hem Beşiktaş, hem de Fenerbahçe formalarıyla rekabette gol sevinci yaşadı.