Formula 1'de Halo Sistemi nedir? Halo nedir, Halo ne demek?
Formula 1 Britanya Grand Prix'sinde Alfa Romeo'nun pilotu Guanyu Zhou, korkutucu bir kaza geçirdi. Zhou'nun sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. Kaza sonrası halo sistemi merak edilmeye başlandı.
Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 10'uncu ayağı Britanya Grand Prix'si, korkutucu bir kaza ile başladı. Yarışın startında, 8'inci sıradan start alan Mercedes pilotu George Russell, 9'uncu sıradan başlayan Alfa Romeo pilotu Guanyu Zhou ve 11'inci sıradan start alan AlphaTauri pilotu Pierre Gasly'nin içerisinde yer aldığı bir kaza yaşandı.
Russell'ın Gasly'den darbe almasıyla aracın kontrolünü kaybetmesi sonucunda, Mercedes aracı, Zhou'nun Alfa Romeo'suna çarptı. Bu darbe sonucunda aracı ters dönen ve taklalar atarak bariyerlere çarpan Zhou, yarışı takip edenleri korkuttu. Bu kazanın ardından kırmızı bayrak kararı çıktı ve yarış durduruldu. Formula 1'den yapılan açıklamada, Zhou'nun sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi. Ayrıca startta kaza yapan isimlerden birisi olan Alexander Albon'un da sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
Bu kaza sonucunda Alfa Romeo pilotu Guanyu Zhou, Mercedes pilotu George Russell ve Williams pilotu Alexander Albon, yarışa veda etti. Yarış, TSİ 17.56'da yeniden start alırken, kırmızı bayrak öncesinde yarışta bir tam tur tamamlanamamasından dolayı starttaki yer değişiklikleri geçerli sayılmadı ve yarış, sıralama turlarındaki grid pozisyonuna göre başladı.
Bu kaza sonrası Halo sisteminin önemine bir kez daha vurgu yapıldı.
Halo sistemi nedir, Halo ne demek?
Halo sistemi , sürücünün kafasını korumak için yerleştirilmiş kavisli bir çubuktan oluşan bir çarpışma koruma sistemidir. Formula 1 yarışlarında ilk kez 2016 yılında test edilmiştir. 2018 yılından itibaren ise FIA tarafından Formula 1, Formula 2, Formula 3, Formula E ve ayrıca Formula 4’teki her araçta zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca IndyCar Serisi, Super Formula ve Avustralya S5000 Şampiyonası gibi diğer bazı yarış serilerinde de kullanılan bir sistemdir. Sistem, sürücünün kafasını çevreleyen ve araç şasisine üç nokta ile bağlanan bir çubuktan oluşur. Halo titanyumdan yapılmıştır ve 2016’da sunulan versiyonda yaklaşık 7 kilogram ağırlığındadır, ardından 2017’de 9 kilograma yükselmiştir.
Halo sistemi yalnızca FIA tarafından seçilmiş üç onaylı üretici tarafından üretilmektedir ve tamamı aynı teknik özelliklere sahiptir. Takımlar tarafından geliştirilmesi mümkün değildir. FIA tarafından 40 gerçek olayın verilerini kullanan bir simülasyonda, sistemin kullanılması sürücünün hayatta kalma oranında %17 teorik artışa neden oldu. Halo sistemine bir alternatif olarak Red Bull Advanced Technologies, “aeroscreen” i geliştirdi. Küçük bir kaportaya benzeyen tasarım, FIA tarafında pek ilgi görmedi. Sürücüler halo sisteminin uygulanmasına karşı olduklarını ifade ettikten sonra, FIA, airbrush konseptine dayanan bir polivinil klorür ön camı olan “kalkan” ı geliştirdi.