Bir kulüp düşünün...
Yeşil sahalarda sadece şampiyonluk için koşmayan… Sadece tribünleri değil, 67 yıldır milyonları peşinden sürükleyen… Dünyada ilk 10, Avrupa’da ilk 5’te olan… Tüm dünyada ülkesini temsil etmekle yetinmeyip, ülke ekonomisine her yıl 5 milyar TL katkı sağlayan. Milyon dolarlara transferler yapmak yerine kendi açtığı okullarda kendi yıldızlarını yetiştiren… Bu coğrafyanın dört bir yanında 200.000 kişiye istihdam sağlayan bir kulüp… Yani, Türkiye’ye en çok kazandıran spor kulübü… Türkiye Jokey Kulübü
Atalarımızdan miras kalan atçılık, günümüzde Türkiye Jokey Kulübü'ne emanet. TJK bu mirası korurken, hem kamu yararına hizmet etmeyi ilk görevi sayıyor, hem de gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle topluma daha fazla değer katmak amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyor.
Orta Asya’dan Anadolu topraklarına ilk adımlarını at sırtında atan Türk kavimleriyle başlayan ve günümüzde safkan İngiliz atının soy kurucu üç atasından ilki olarak adlandırılan Byerley Türk’ü topraklarında yetiştiren böylesi köklü bir kültür; günümüzde Türkiye Jokey Kulübü’nün kurumsal gücüyle sürdürülüyor.
Türkie Jokey Kulübü 67 yıldır, Türk atçılığını korumak ve zirveye çıkartmak için atçılık sektöründe emeği geçen her birey için, bu ülkenin ekonomisini daha da ileriye taşımak için, topluma fayda sağlamak için kamu yararına çalışan kar amacı gütmeyen dernek statüsünde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Türkiye Jokey Kulübü denildiğinde kiminin aklına at yarışları ve dolayısıyla da bahisçilik geliyor. Peki, TJK sadece bundan mı ibaret, at yarışı düzenlemenin dışında neler yapılıyor? Bu sorunun yanıtı öylesine geniş bir çerçeveyi kaplıyor ki, içinde binlerce kişiye istihdam sağlamaktan, mülteci çocuklar için gerçekleştirilen faaliyetlere, kadına şiddete hayır diyen organizasyonlardan, kadınlara hipodromlarda istihdam yaratacak projelere ve ülkemizi temsil edecek jokeylerin yetiştirilmesinden, yurt dışında Türkiye’yi en iyi şekilde tanıtmayı amaçlayan faaliyetlere uzanan birçok konuyu barındırıyor.
Türkiye Jokey Kulübü'nün ekonomiye katkısı
2016 yılı içerisinde 724 yarış gününde toplam 5.386 adet koşu düzenleyen TJK bu yarışlar vesilesiyle direkt ve dolaylı olarak 200 bin kişiye istihdam sağlanıyor. TJK Başkanı Yasin Kadri Ekinci bu rakamın küçük düzenlemelerle milyonları bulabileceği görüşünde ve bunu sağlamak adına çalışmalar gerçekleştiriyor. At yarışları vasıtasıyla yılda 1.3 Milyar TL kamuya kaynak aktarılıyor.
Türk atçılığı, Avrupa’da 5. dünyada 10. sırada yer alarak dünyada da prestijli ve saygın bir yer edindiğini kanıtlıyor.
Türkiye Jokey Kulübü'nün 'At'la Terapi Merkezleri
TJK, 'At'la Terapi Merkezi'yle atın iyileştirici gücünü çocuklar için kullanıyor...
Kulübümüzün hayata geçirdiği ve en çok önem verdiği sosyal sorumluluk projesi; 'At’la Terapi Merkezi. İstanbul Veliefendi, Diyarbakır, İzmir Şirinyer hipodromlarında faaliyet veren merkezlerde, özel seçilmiş eğitilmiş atlar ve alanında uzman bir kadroyla ata binmesi doktor raporuyla uygun görülen engelli çocuklara ücretsiz olarak alternatif tedavi hizmeti veriliyor. Atın yürüyüşündeki dinamik ve ritmik hareketler sayesinde engelli kişinin birçok kas ve sinirsel sistemlerinin uyarılmasını sağlayan 'At’la Terapi’de, atın tedaviye yönelik özel hareketleriyle engeli bulunan kişinin kas, tendon, deri ve eklemlerindeki sinir alıcılarına duyusal uyaranlar iletiliyor. Şimdiye kadar İstanbul, Diyarbakır ve İzmir’deki 'At’la Terapi Merkezlerinde toplam 1.193 engelli çocuk 13.602 kez at binerek tedavisinde çok önemli gelişme kaydetti. TJK, 2017 yılında 12 Mayıs’ta bu merkezlere ilave olarak Bursa Osmangazi Hipodromu'nda 'At’la Terapi Merkezi açılışını gerçekleştirerek terapi merkezlerinin sayısını 4’e çıkarmıştır.
TJK 'At'la Terapi Merkezi başvuru için:
İstanbul Veliefendi Hipodromu : 0212 414 67 53
Diyarbakır Hipodromu : 0412 254 30 29
İzmir Şirinyer Hipodromu : 0232 493 53 50
Bursa Osmangazi Hipodromu : 0224 808 41 31
Türkiye'ye at şehri
Türkiye Jokey Kulübü; atçılığın tanıtılmasını ve gelişmesini sağlayan tüm paydaşların sinerjisinin gücüne inanıyor. Bu amaçla Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ve Binicilik Federasyonu’yla birlikte hareket eden TJK, Avrupa ve dünyanın atçılıkla ilgili en iyi modelini Türkiye’de hayata geçirmek üzere var gücüyle çalışıyor.
TJK Başkanı Yasin Kadri Ekinci'den
"TJK olarak her daim önceliğimiz ülkemize fayda sağlamak. Bu kapsamda toplumun her kesimine dokunabileceğimiz birçok farklı projeyi de hayata geçiriyoruz. Bu projeleri tasarlarken, kadın ve çocuklarımızla ilgili yapabileceklerimiz, bizi daha fazla heyecanlandırıyor. TJK olarak üzerinde en çok hassasiyet gösterdiğimiz projemiz kuşkusuz Atla Terapi Merkezlerimiz… İlk kez 2015 yılında hizmete soktuğumuz At’la Terapi Merkezi ile hedefimiz, engelli çocuklarımıza At’lar yardımıyla şifa olabilmek. Her hipodromda kurmayı planladığımız bu merkezlerle daha çok çocuğa ulaşmak istiyoruz. “Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor” ise TJK olarak destek vermekten büyük mutluluk ve gurur duyduğumuz, kadınlarımıza istihdam yaratmak için kolları sıvadığımız başka bir projemiz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayın ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı, Elazığ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İş-Kur işbirliğiyle hayata geçirilen bu çalışma ile zaman içinde çok daha fazla kadınımıza hipodromlarda iş imkanı sağlayacağız.
Bunun yanı sıra TJK olarak bir diğer önem verdiğimiz konu ise iç ve dış turizme katkı sağlayabilmek… Kültürel ve tarihi mirasımızı yerli ve yabancı turistler nezdinde tanıtmayı ve sahip çıkmayı amaçlıyoruz. Dünyada İngiltere, Avustralya, Dubai, Fransa gibi ülkeler atçılıktan çok fazla turizm geliri elde ediyor. Yapılan müsabakalar vesilesiyle dünyanın dört bir yanından izleyicileri kucaklıyor. Örneğin Ascot yarışlarını izlemek üzere gelen yerli ve yabancı turistler ulaşım, konaklama alışveriş gibi kalemlere yılda 68 Milyon pound harcıyor. Yine dünyanın en önemli yarışlarının başında gelen Melbourne Cup, Avusralya’ya her yıl 195 Milyon dolarlık katkı yaratıyor. Türkiye’de de atçılığın bu seviyeye çıkması; TJK ile birlikte atçılıkla ilgili faaliyet gösteren tüm paydaşların ve en önemlisi hükümet politikalarının hedefi olmalıdır."
TJK ülkemizi yurt dışında da tanıtıyor ve temsil ediyor
TJK’nın faaliyetleri sadece ülkemizle sınırlı değil. 10 yılı aşkın süredir yurt dışında gerçekleşen bu koşularda Türk bayrağını dalgalandırma gururunu yaşatıyor. Bu yarışlar vesilesiyle ülkemizin tanıtımının da ne denli önemli olduğunun bilinciyle hareket ediyor. Gerçekleştirilen tüm yurtdışı organizasyonları, hem ev sahibi ülkeyle ticari ilişkilerin güçlenmesini sağlayacak bir vesile hem de kültürel zenginliğimizi gözler önüne serecek organizasyonlarla büyük bir hassasiyetle kurgulanıyor.
- İsviçre
- Şili
- Fransa
- G. Kore
- İrlanda
- Malezya
- Fas
- Arjantin
- Makau
Hipodromlarda doğa ile iç içe...
Sosyal yaşam alanları olarak hipodromlar
Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ ve Kocaeli olmak üzere toplam 9 hipodrom bulunuyor. Tüm bu hipodromların en büyük özelliği ise yarış pistleri ve atların bulunduğu alanların yanında, şehir merkezlerinde doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyen tüm halka açık mekanlar olarak konumlanması. TJK, hipodromlarında yer verdiği yürüyüş parkurları, piknik alanları ve çocuk parklarıyla kentleşmenin getirdiği doğal yaşam alanı ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor. TJK, 2023’e kadar 4 şehirde daha hipodrom açmayı hedefliyor.
Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi
Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi, 1985 yılından beri hizmet veren, Türkiye’de benzeri olmayan ve yetenekli aprantileri yarışçılık sektörüne kazandırmak üzere eğitim veren tek kuruluş olma özelliği taşıyor. 2 yıl süren yatılı eğitimiyle şimdiye kadar birçok başarılı jokey yetiştirmiş olan Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi’nde kusiyerlerinin tüm masrafları TJK tarafından karşılanıyor. Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi’nin bir diğer önemli özelliği ise; 31 farklı ülkede bulunan yarış okullarının üyesi olduğu Uluslararası Yarış Okulları Federasyonu’nun üyesi olarak dünya standartlarında bir eğitim sunması.
TJK ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Taha Akgül, Türkiye Güreş Federasyonu başkanlığına adaylığını duyurdu
-
Tüm dünyada fenomen haline geldi: Görünüşümüz rahat olabilir ama içimizde fırtınalar kopuyor
Mike Tyson – Jake Paul boks maçı hangi kanalda, ne zaman, saat kaçta?
Kırkpınar Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek, hamam geleneğini bozmadı
Pehlivanlar, 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için kayıt sırasında